İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev’le kardeşliği sarsacak iddialar

Aliyev’le kardeşliği sarsacak iddialar

WikiLeaks tarafından deşifre edilen belgelerde, Türkiye’nin enerji dış politikası ile ilgili ilginç iddialara yer verildi. İddiaların büyük bir bölümü ise Azerbaycan ile Türkiye arasındaki diyalog üzerine kilitlendi.
Kriptolardan birinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Türk hükümetinden haz etmiyorum” dediğine yer verildi.

İDDİA 1: TÜRKİYE MERKEZ OLMASIN
Aliyev Türkiye’nin gaz dağıtım merkezi olmasını istemedi. Bu gelişme Türkiye-Ermenistan yakınlaşması sırasında gündeme geldi. O tarihlerde Türkiye’ye gözdağı olarak yorumlanan Azerbaycan Rusya ile arasında 500 milyon metreküplük gaz satış anlaşması imzalanmıştı..

İDDİA 2: TÜRKİYE YAPICI TUTUM ALMALI
“Enerji işbirliği ile ilgili olarak Türk tarafının yapıcı tutum göstermesi durumunda 2010 yılı için gaz transit anlaşması olabilir. Ancak bu anlaşma 24 Nisan tarihinden önce olamaz.”
. Ermenistan ile ilerleme sağlayamayan Türkiye, Azerbaycan ile Şahdeniz 2 gazı için pazarlık masasına oturdu.

İDDİA 3: YILDIZ NABUCCO’YA KARŞI
Aliyev: “Enerji Bakanı Yıldız, Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR’ın başkanına ‘Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco’ya gerçekten ihtiyacınız var mı?’ dedi”

İDDİA 4: SINIF ARKADAŞI ÖN PLANA ÇIKTI
Bir diğer iddia ise Türkiye ile İran arasındaki enerji ortaklığında da Erdoğan’ın İmam Hatip’ten sınıf arkadaşı olduğu söylenen Sıtkı Ayan’ın ön plana çıkması. Burada dikkat çekilen proje ise İran’dan Almanya’ya Türkiye üzerinden doğalgaz taşıma projesi. Projenin büyüklüğü 25 milyar Euro olacak.
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı makamından dün yapılan açıklamada ise Aliyev ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns arasında geçen görüşmede üçüncü ülkeler ya da şahıslar hakkında konuşulmadığı bildirildi.

Yıldız temkinli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tamer Yıldız, WikiLeaks belgelerinde adının geçtiği iddialarla ilgili olarak, “Ortalık toz duman. Belgelerin tamamını görmeden açıklama yapmak doğru olmaz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.