İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sıra kilisede

Sıra kilisede
Fener Rum Patrikhanesi avukatı Sofuoğlu: ‘Yetimhane’den sonra sırada Bozcaada’daki kilise var

Emre ÖZTÜRK / VATAN HABER MERKEZİ
——————————————————————————–

AİHM’in 2008 yılında Büyükada’daki Yetimhane’nin mülkiyetinin Fener Rum Patrikhanesi’ne verilmesine ilişkin verdiği kararın ardından sıra tapunun alınmasına geldi. Patrikhane’nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu yetimhanenin tapusunu pazartesi günü alıp Patrik Bartholomeos’a teslim edecek. Sofuoğlu benzer bir sürecin Bozcaada’daki Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı mülkiyeti için de geçerli olduğunu ifade ederek bu mülkiyetin de alınacağını umduğunu söyledi. Avukat Sofuoğlu konu hakkında şöyle konuştu:

Protokol ihlali

“1936 yılında alınan bir mahkeme kararıyla Rum Patrikhanesi adına tapuda tescil edilen yetimhane Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün açtığı davayla mazlup vakıf olarak tescil edildi. Dolayısıyla yetimhane Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kontrolüne girmiş oldu. İsmi de ‘Mazlup Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı’ idi. Vakfın iadesi için yaşanan sürecin ardından 2008 Temmuz’un AİHM Türkiye’nin bu davada mülkiyet haklarının düzenlendiği 1 no’lu protokolün ihlal edildiğine karar verdi. Bunun yanı sıra vakfın iadesi ile birlikte Rum Cemaati’nin adil yargılanmanın ihlal edildiği için bir tazminat talebi vardı ancak bu talep AİHM’de olumlu karşılanmadı. Gerekçesi ise tazminat talebi kabul edilirse vakfın mülkiyetinin geri verilemeyebileceğiydi. Buna ilişkin karar ise Haziran 2010 tarihinde çıktı. Türk hükümeti bu kararı temyiz etmedi.”

Tapu Patrik’e

“Hep bize direnen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tavrı değişti ve davayı kabul ettiler. 5 Kasım 2010 tarihli celsede bu dava kabul oldu. Böylece yargılama süreci bizim açımızdan bitti ve davanın karşı tarafın kabulü yoluyla bitirilmesi süreci yaşanmış oldu. Tapuyu pazartesi günü Adalar’daki Tapu Sicil Müdürlüğü’nden 150 lira haraç verip alacağız ve Patrik hazretlerine teslim edeceğiz. Cemaat içinde duyduğum kadarıyla yetimhane insanlık yararına kullanılarak çevre enstitüsü olacak. Bu karar bundan sonra Türkiye’deki tüm azınlıkların mülklerinin iadeleri konusunda açtıkları davalarda emsal oluşturacak.”
“Bozcaada Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfının, bir manastır ve bir mezarlığın oluşturduğu Rum Vakfı’na ait olan alan konusunda yine Türkiye aleyhine AİHM’de sonuçlanmış bir davayı takip ediyorum. Mezarlık Belediye’nin üzerine gözüküyor. AİHM bu davada da 1 No’lu protokolün ihlaline karar verdi ve aynı süreç yaşanıyor. Dolayısıyla olumlu ve yetimhanedeki benzer bir süreç yaşayacağız.”

Yorumlar kapatıldı.