İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ledra Palace toplantısında azınlık hakları tartışıldı

Ledra Palace toplantısında azınlık hakları tartışıldı

Bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum siyasi partilerin, Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği’nin organizesiyle düzenlenen aylık toplantısı tamamlandı. Ara bölgedeki Ledra Palace Oteli’nde yaklaşık 2.5 saat süren ve Maronit, Ermeni ve Latin toplum temsilcilerinin de katıldığı toplantıda “Maronit, Ermeni ve Latinlerin kültürel mirası ve çözümden sonra azınlık hakları” tartışıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan Yeni Kıbrıs Partisi Yürütme Kurulu Başkanı Murat Kanatlı toplantıda yaptığı açılış konuşmasında zamanın, kullanılmamakta olan Maronit, Ermeni ve Latinlerin kültürel mirasın aleyhinde çalıştığını söyledi, Maronit köyünün askersizleştirilmesi ve tüm Maronitlerin köylerine dönmelerine izin verilmesi gerektiği görüşünü belirtti.

Toplantı sonunda katılımcılar tarafından benimsenen, Güney Kıbrıs Slovak Büyükelçisi Anna Turenicova tarafından okunan ortak bildiride Maronit, Ermeni ve Latin toplumuna ait kültürel mirasın korunmasına yönelik adım atılmasının gerekliliği belirtildi.

Açıklamada Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Lideri Dimitris Hristofyas’a müzakere sürecinde Maronit, Ermeni ve Latinlerin kültürel ve siyasi hakları konusunda Avrupa Konseyi önerileri ve AB’nin prensiplerini dikkate almaları çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca, toplantıya katılan siyasilerin, kültürel mirasın nasıl iyileştirilebilip korunabileceği konusunda çalışma yapacağı belirtildi.

Turenicova toplantının başında ise Slovak Büyükelçiliği’nin düzenlediği rutin toplantılara en çok katılanlardan Güney Kıbrıs Birleşik Demokratlar (EDİ) Temsilcisi Spiros Hadjigregoriyu’ya “iki toplumu bir araya getirmek için ortaya koyduğu çabalarından” dolayı Avrupa Parlamentosu Liberal Demokrat Grubu tarafından verilen “Liberal Demokrat Yerel ve Bölgesel Siyasiler Ödülü’ne layık görüldüğünü açıkladı.

Ara bölgedeki Ledra Palace Oteli’nde saat 10:30’da başlayan toplantıya KKTC’den Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Güney Kıbrıs’tan Mücadeleci Demokrasi Hareketi (ADIK), Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ve Merkezin Yeniden Yapılandırılması İçin Politik Grup (EPALXI)’nin başkan veya temsilcileri katıldı.

Bir sonraki toplantının 15 Aralık’ta yapılacağı kaydedildi.

TAK

Yorumlar kapatıldı.