İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Egemen Bağış Van’ı Örnek Gösterdi

EGEMEN BAĞIŞ VAN’I ÖRNEK GÖSTERDİ- VAN HABERLERİ

21 Kasım 2010 Pazar 
Avrupa Ekonomi Basını (EBP) İstanbul Zirvesinin yapıldığı The Marmara Otelinde yaptığı konuşmada Türkiye’deki değişim sürecine değinen Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Van Akdamar Kilisesini örnek göstererek, Kürt halkının gelen ziyaretçi Ermenilere kucak açtığını ifade ederek bunun Türkiye’deki zihniyet değişimine bir örnek olduğunu ifade etti. Heybeliada ruhban okulu ile ilgili bir soru üzerine Egemen Bağış şunları söyledi;

Yarın Avrupa Parlamentosunda Türkiye adına, bana Türkiyenin din özgürlüğü konusunda yaptıkları ile ilgili olarak bir ödül verilecek. Ödülü verenler içinde Ortodokslar da var Ermeniler de. Birşeyler yapılmış ki bu ödüller veriliyor. Size, 10 yıl evvel Sümelada ayin olacak desem inanır mıydınız? Büyükadadaki yetimhane Patrikhaneye iade edilecek, Sinod (Kutsal Meclis) üyelerine, Patrik olma arzusu olanlara, din adamlarına vatandaşlığa başvurun denilecek denilse inanır mıydınız? Biz azmimizi, iyi niyetimizi, kararlılığımızı defalarca gösterdik.

Sümela Manastırında 88 yıl sonra ayin yapılmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ama daha önemli bir şey oldu, 4 bin Ortodoks geldi dünyanın dört bir yanından. Hiçbir reaksiyon görmediler. Trabzon Valisi ile Müftü ellerinde çiçekler ile Sayın Patriği karşıladılar. Müftü, Sayın Patrik onuruna iftar yemeği düzenledi. Binlerce Ortodoks geldi, rahatsız olmadılar. Ayin huzur içerisinde gerçekleşti. Huzur içerisinde ülkelerine döndüler. Hükümetin bu ayinin yapılmasına izin vermesinden daha büyük bir olay var, Trabzondaki, daha çok milliyetçi bilinen Karadeniz halkının, gelen misafirlere açtığı kucak. Ondan bir ay sonra, Vanda Akdamarda ayin oluyor. Binlerce Ermeni dünyanın dört bir yanından geliyor ve büyük çoğunluğu Kürt vatandaşlarımızdan oluşan Güney Doğu halkı, aynı Karadenizliler gibi onlara kucak açtı. Hiçbir reaksiyon olmadı. 10 yıl önce Sümelada ayin olacak desem inanmazdınız, hiçbir reaksiyon gösterilmeyecek desem ona hiç inanmazdınız. Asıl Türkiyede herkesin odaklanması gereken değişim bu.

Yorumlar kapatıldı.