İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayin bereket getirdi!

Ayin bereket getirdi!

23/09/2010 10:53

Ahtamar Adası’ındaki ayin, Ermeni işadamlarının Van’a yatırım yapmasının da önünü açtı. Diyaspora özellikle kente turizm yatırımları düşünüyor

İSTANBUL – Van Gölü’ndeki Ahtamar Adası’nda bulunan Ermeni Surp Haç Kilesi’nde 19 Eylül’de yapılan ayinden unutulmaz hatıralarla dönen Ermeni diyasporası, 95 yıl sonra ayak bastıkları kente yatırım yapmaya karar verdi. Bir ay içinde Türkiye’ye dönecek olan Ermeni işadamları, Türkiye’nin gelir seviyesi en düşük kentlerinden olan Van’ın çehresini şimdiden değiştirmeye başladı bile. Diyasporanın Van’a yapmayı planladığı yatırımların bazıları şöyle: Erciş ilçesine bağlı göl kenarındaki Ayanıs köyünde Süphan Dağı’na nazır tatil köyü, Van-Gevaş arasında Ahtamar Adası manzaralı 5 lüks otel, Van-Erivan hattında çalışacak bir havayolu şirketi kurmak, kent çevresindeki maden sahalarını işletmek, Rus işgalinden kalma petrol aramalarına yeniden başlatmak.

Oda başkanı ağladı
Ahtamar’da yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen ayinin sorunsuz geçmesi ve Van halkının gösterdiği misafirperverlikten çok etkilenen Ermeni işadamları, kenti yeni baştan yaratmak için harekete geçti. Vanlı işadamları ile fikir alışverişinde bulunan ve “Van’da ne yatırım yapabiliriz?” diye soran Ermeni işadamları, araştırmaları sonrasında özellikle turizm, madencilik ve ulaştırma alanında yoğunlaşma kararı aldı.
Ermeni diyasporasına mensup işadamlarının yatırım planlarını anlatan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Zahir Kandaşoğlu, 19 Eylül’deki ayinde ortaya çıkan tablonun kendisi ile birlikte binlerce Vanlı’yı da derinden etkilediğini dile getirdi. Kandaşoğlu, “Ben Ermenilerin Van’da yaşadıklarına tanık olunca, defalarca ağlamaktan kendimi alamadım. Ermenilerin terk ettiği topraklara geri dönmesine ‘felaket olur’ diyerek karşı çıkanların buna bakıp utanması lazım. Ne dünya yıkıldı, ne ülke bölündü. Vanlılar Ermeni komşularını ağırlamak için seferber oldu” dedi.

2 milyon TL harcandı
Erivan Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri ile bir araya geldiklerini ve Van’a yapılacak yatırımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Kandaşoğlu, “Van’daki atmosferden çok memnun kalan oda temsilcileri, 1 ay içinde yeniden Van’a dönüp yat ırım kararlarını hayata geçirme sözü verdi. Özellikle turizm, ulaşım ve madencilik alanında Van’a yatırım yapacaklar” şeklinde konuştu. Hollanda, Almanya ve Suriye’de faaliyet gösteren Ermeni şirketlerinin Van’ ın kalkınmasında birinci derecede rol oynamak istediğini dile getiren Kandaşoğlu, “Ayin için Van’a gelen Ermeniler 2 günde 2 milyon TL harcama yaptı. Bir an önce Van ile Erivan arasında sefer yapacak bir havayolu şirketi kurulması konusunda Ermeni işadamları çok ısrarlı davrandı. Hatta bu konuda Van Valiliği ile de temasa geçtiler. Sonuç olumlu. Yakın zamanda seferlerin başlamasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Bu arada, yakın zamanda 2008’de faaliyete geçen Bora Jet’in de Van-Erivan uçuşlarına başlayacağı belirtildi.

Valilik: Destek vereceğiz
Ermeni diyasporasından gelen yatırım atağını doğrulayan Van Valisi Münir Karaloğlu da, “Biz bu olaya bir günlük ayin olarak bakm ıyoruz. Karşılıklı önyargılar kırıldıkça, toplumlar birbirine yaklaşacak. Özellikle yeni yatırımlarla ilişkilerin gelişeceğine inanıyoruz” dedi. Ermeni işadamlarının Vanlı işadamları ile bir araya geldiğini ve kent için yapılması gereken yatırımları masaya yatırdığını anlatan Karaloğlu, “Biz Valilik olarak işadamlarına açık çek verdik” diye konuştu.

Hangi yatırımlar yapılacak?
* Erciş’te göl kıyısında Süphan Dağı’na nazır tatil köyü
* Van-Gevaş arasında Ahtamar Adası manzaralı 5 lüks otel
* Van-Erivan hattında çalışacak bir havayolu şirketi
* Kent çevresinde demir, kükürt ve tuz madenleri
* Petrol arama çalışmaları
(Radikal)

Yorumlar kapatıldı.