İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler Van’dan mutlu ayrıldı

Ermeniler Van’dan mutlu ayrıldı 

16:38 | 20 Eylül 2010

Gülay ÖZEK/VAN, (DHA)

VAN Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’nde 95 yıl aradan sonra yapılan ayin, Ermenileri mutlu etti. Çok olumlu duygularla Van’dan ayrıldıklarını belirten Ermeniler, Vanlıların kendilerine çok sıcak davrandığını söyledi. Ermenistan’dan gelen gazeteci Dzovinar Lokmagyozyan, Ermenistan’daki Sevan Gölü’nden doldurup getirdiği bir şişe suyu, Van Gölü’ne döktüğünü belirterek, bu iki gölü evlendirdiğini söyledi. İran’dan gelen Ermeni Dr. Vahik Ratevostan da, “Bunu çok iyi anladık ki, buradaki insanlar bize düşman değil” diye konuştu.

Gevaş İlçesi’nde bulunan ve adayla aynı adı taşıyan Akdamar Surp Haç Kilisesi, ayin günü tarihindeki en kalabalık gününü yaşadı. 95 yıl aranın ardından yapılan ayin ise Ermenileri mutlu etti. Van’a gelen yaklaşık 4 bin Ermeni hem ibadetlerini yaptı, hem de Vanllarla kaynaştı. Van’daki insanların kendilerine çok sıcak davrandığını, arkadaşlıktan öte kardeşlik teklif ettiğini belirten gazeteci Dzovinar Lokmagyozyan, sadece kitaplardan gördüğü Van’a girişinde ağlamaya başladığını belirtti. Lokmagyozyan şunları söyledi:

“Buraya gelene kadar hepimiz tarihte yaşıyorduk. Ve buraya gelip insanlarla tanıştık. Ve çok samimi insanlar gördük. Ve benim için işin en ilginç tarafı da, gördüğümüz insanların bize arkadaşlıktan öte kardeşlik teklif ediyorlardı. Bizlere birbirimizi daha çok tanıma imkanı verilmesini isterdim. Ermenistan’daki Sevan Gölü’ne gittim. Orda aklıma geldi bir şişe su doldurdum ve onu Van Gölü’ne akıtmayı düşündüm. Ve bunu buraya ilk geldiğimde Van Gölü’nü ilk gördüğümde yaptım. Bu iki gölün evliliğini temsil edecekti. Her yıl buraya gelmek istiyorum. Başka bir yerde vakit kaybetmek istemiyorum.”

‘ÇOK İYİ ANLADIK BU HALK BİZE DÜŞMAN DEĞİL’

İran’da yaşayan Ermeni Dr. Vahik Ratevostan da, bu ayinin kendilerini çok etkilediğini söyledi. Dr. Ratevostan şöyle konuştu:

“Samimi olmak istenirse ben buraya gelmeden önce, bize düşman olan bir yere gittiğimi düşünüyordum. Ama bize çok dostane yaklaştılar. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadarını hiç beklemiyordum. Ve benim üzerime çok iyi bir etki bıraktı. Bence iki halkın birbirlerine iyi tanımaları için oturup samimi görüşmeleri gerekiyor. Haç’ın dikilmemesi Ermeniler üzerinde çok büyük bir etki yaptı. Ermeniler, Türkiye’nin çok da samimi olmadığını düşündüler. Yapılan ayin, ön adımdı. Bizi ileri götüren bir adımdı. Bende öyle bir intiba bıraktı ki, aramızdaki buzlar çözülmüş değil, fakat çözülmeye başladı. Ama Van halkına çok teşekkür ediyorum. Vanlılar bizi sokakta görüp ‘Hoş Geldiniz’ dediler. Bunu her yerde söyleyeceğim. Ve bunu çok iyi anladım ki buradaki insanlar bize düşman değiller.”

‘ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ’

Van’daki Akdamar Oteli’nin sahibi Mustafa Kantarcıoğlu, bu gelişlerin her iki tarafı da mutlu ettiğini, Van’dan ayrılanların memnun kaldıklarını söyledi. Yaklaşık 4 bin Ermeni’nin Van’a geldiğini belirten Kantarcıoğlu, “Bu gelişler herkesi memnun etti. Van’da taksiciler, otelciler, lokantacılar, boyacılar, hediyelik eşya satanlar yani herkes bayram etti. Eğer burada 2 gün içinde en azından 2 Milyon TL harcandıysa bunu herkes paylaştı. Esnafın yüzü güldü” dedi.

BELEDİYE BAŞKANINDAN YEMEK

Bu arada yapılan ayinin ardından, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ve beraberindeki yaklaşık 30 din adamına Merit Şahmaran Oteli’nde akşam yemeği verdi. Başpiskopos Ateşyan, kilisenin yaklaşık 11 asırdır kurulduğunu ve kurulduğu günden beri böylesi görkemli bir gün görmediğini söyledi.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da, tarihi bir gün yaşadıklarını kaydederek, “Bin yılların beraber yaşamışlığın sembolü olarak tekrar bir arada bulunduk. Her ne kadar tarihte bazı acılar yaşanmışsa da, halklar beraber yaşamışlardır. Adına ne derseniz deyin geçmişi geri getiremeyiz. Ama böylesi organizasyonlarla belki tarihte yaşanmış acıları bir nebze de olsa unutturur, ya da o acıların anısına saygımızı dile getirmiş oluruz. Hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

TÜRK- ERMENİ DOSTLUK GECESİ

Türkiye Ermenileri Patrikliğince, Türk-Ermeni Dostluk Gecesi düzenlendi. Van Kapalı Spor Salonu’ndaki geceye Van Valisi Münir Karaloğlu, BDP’li Belediye Başkanı Bekir Kaya, Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Aram Ateşyan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ile ayin için Van’da bulunan çok sayıda yabancı konuk ve Vanlı katıldı. Gecede, ilk olarak patrikhane tarafından İstanbul’dan getirilen Surp Vartanants Korosu sahne aldı. Şef Adruşan Krikor Hallaçyan yönetimindeki koro, Erzurum yöresine ait ‘Sarı Gelin’ türküsünü seslendirdi. Yaklaşık bir saat süresince Türkiye ve Ermenistan’daki çeşitli yörelere ait şarkı ve türküler çalınıp söylendi. Koronun ardından, Van Vakıfbank İlköğretim Okulu halk oyunları ekibi ve Ermeni asıllı 60 kişiden oluşan Maral Dans Topluluğu sahne aldı. Topluluğun, Akdamar Adası’nda geçtiği söylenen Gevaşlı genç ile Ermeni kızı Tamara’nın hikayesini anlatan ‘Tamara’ isimli gösterisi ayakta alkışlandı.

Yorumlar kapatıldı.