İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

REFERANDUM SONUÇLARI ERMENİSTAN’I UMUTLANDIRDI

REFERANDUM SONUÇLARI ERMENİSTAN’I UMUTLANDIRDI
Turkishny.com

15 Eylül 2010

Ermenistan’daki politika uzmanları, 12 Eylül halk oylamasında Türk hükümetinin kazandığı galibiyetin yeni bir Türk-Ermeni yakınlaşmasının önünü açabileceği görüşündeler.
ABD Kongresi tarafından desteklenen desteklenen radyo yayımı ve iletişim kurumu Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL) Ermenice servisi tarafından yayınlanan habere göre, Türk hükümetinin 12 Eylül referandumunda kazandığı “kritik” galibiyeti değerlendiren Ermeni uzmanlar, sonuçların yeni bir Türk-Ermeni normalleşme sürecine olanak sağlayabileceği yönünde görüş bildirdiler.

Türk ve Batılı gözlemciler, halk oylaması sonuçlarının Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) bir yıldan daha az süre içerisinde gerçekleştirilecek seçimler sonrasında üçüncü dönemi için iktidara gelme şansının yüksek olduğunu gösterdiğini vurguluyorlar.

Erivan Devlet Üniversitesi profesörü ve Türkiye Uzmanı Ruben Melkonyan, “AK Parti’nin 2011’de yeni bir galibiyet kazanması, Erdoğan hükümetini Ermenistan’la görüşmelerin yeniden başlatılması yönünde cesaretlendirebilir”, dedi. RFE/RL’ye konuşan Melkonyan, “İktidar partisinin parlamento seçimlerini kazanması ve iktidardaki pozisyonunu koruması halinde, Türk-Ermeni ilişkileri için başlangıç vuruşu yapılabilir,” dedi.

Türkiye Uzmanı Artak Şakaryan ise referandum sonuçlarının AK Parti’nin Türkiye’deki pozisyonunu güçlendirdiğine işaret ederek, “Eğer iktidar partisi yerini sağlamlaştırmaya devam ederse, Türk-Ermeni sınırının yeniden açılması ve Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi yönünde bazı adımlar atabilir,” görüşünü savundu.

Batı tarafından desteklenen Türk-Ermeni yakınlaşması Ekim 2009’da tarafların imzaladığı protokollerle doruk noktasına ulaşmış fakat tarafların adım atmaması ve Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin protokollerin içeriğini reddeden kararıyla yakınlaşmayı sekteye uğramıştı.

Ankara yönetimi, Güney Kafkasya’da istikrarın sağlanabilmesi için bölgedeki tüm sorunların eş zamanlı olarak çözülmesi gerektiği ve Karabağ probleminin çözümü olmaksızın gerçekleştirilecek küçük çaplı barış projelerinin kalıcı olmayacağını vurguluyor.

Diğer taraftan Erivan yönetimi ise Karabağ probleminin Türkiye’yi ilgilendirmediği tezini savunarak, Türk-Ermeni ilişkilerinin Azeri-Ermeni ilişkilerinden bağımsız ilerlemesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Erivan, Ankara yönetiminin tutumuna, protokollerin Ermenistan Parlamentosu’ndaki onaylanma sürecini askıya alarak cevap vermişti. Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Sarkisyan protokollerin feshedilmediğini fakat Türkiye yeni adımlar atmaya hazır olana dek askıya alındığını açıklayarak, ilişkilerin geleceği için kapıyı aralık bırakmıştı.

Temmuz ayında Erivan’a bir ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Sarkisyan’ın bu hamlesini överek “tam da gerçek bir devlet adamının yapacağı şey” demiş ve Ankara’yı ikili ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik akdi yerine getirmeye davet etmişti.

Yorumlar kapatıldı.