İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye 15 Yılda 70 Bin İltica Talebinden Yarısına Sığınma Hakkı Verdi

Türkiye 15 Yılda 70 Bin İltica Talebinden Yarısına Sığınma Hakkı Verdi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Bünyesinde, “Türkiye’de Bulunan Mülteciler, Sığınmacılar, ve Yasa Dışı Göçmenlerin Sorunlarını İncelemek” Amacıyla Oluşturulan Alt Komisyonun Raporunda 1995 Yılından Bugüne Kadar Toplam 70 Bin 264 Yabancı Uyruklu Kişinin İltica/sığınma Talebinde Bulunduğu, Bunlardan 35 Bin 571 Binine Sığınmacı Statüsü Verildiği Kaydedildi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde “Türkiye’de bulunan mülteciler, sığınmacılar, ve yasa dışı göçmenlerin sorunlarını incelemek” amacıyla oluşturulan alt komisyonun raporunda 1995 yılından bugüne kadar toplam 70 bin 264 yabancı uyruklu kişinin iltica/sığınma talebinde bulunduğu bunlardan 35 bin 571 binine sığınmacı statüsü verildiği kaydedildi.
Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde, “Türkiye’de bulunan mülteciler, sığınmacılar, ve yasa dışı göçmenlerin sorunlarını incelemek” amacıyla oluşturulan alt komisyon çalışmalarını tamamlayarak raporunu hazırladı. Raporda son 15 yıla ilişkin rakamlar verilirken, 1995 yılından günümüze kadar toplam 70 bin 264 yabancı uyruklu şahsın Türkiye’den iltica/sığınma talebinde bulunduğu belirtildi.

-“EN ÇOK IRAKLILAR VE İRANLILARIN İKAMET İZNİ BULUNUYOR”-

Rapora göre 2008 yılında 11 bin 819, 2009 yılında da 6 bin 652 yabancı uyruklu kişi sığınma talebinde bulundu. Son 15 yılda iltica talebinde bulunanlardan gerekli şartları taşıdıklarına kanaat getirilen 35 bin 571 kişiye sığınmacı statüsü verildiği belirtilirken başta ABD, Kanada, Avustralya ve İskandinav ülkeleri olmak üzere 3’ncü ülkelere yerleştirilme işlemlerinin tamamlandığı kaydedildi. Rapora göre, Mayıs 2010 itibarıyla dosyası inceleme aşamasında olan toplam 20 bin 668 yabancının halen Türkiye’de “mülteci veya sığınmacı başvuru sahibi” statüsünde ikamet izni bulunuyor. Bunların 8 bin 27’sini Iraklılar, 5 bin 941’ini İranlılar, 3 bin 755’ini Afganlar, bin 490’ını Somaliler, bin 455 kişiyi de 55 farklı menşe ülkeden yabancılar oluşturuyor. 2010 yılının ilk beş ayında ise bin 916 iltica talebinde bulunuldu. Raporda, “Halihazırda 20 bin 668 ikametli sığınmacı barındıran ülkemizde bu oran her yıl ciddi oranda artarak devam etmektedir. Bu rakamlar arttıkça da sığınmacı ve mültecilerin ülkemiz topraklarında yaşadığı sorunlar göz ardı edilemez duruma gelmiştir” denildi.

-“ERMENİSTAN’DAN GELEN KADINLAR FUHUŞ AMAÇLI GELİYOR”-

Raporda dikkat çeken önemli bir tespit ise Ermenistan vatandaşlarının Türkiye’de kaçak çalışmalarıyla ilgili oldu. Raporda, “Özellikle Ermenistan’dan gelen bayanların fuhuş amaçlı çalışmalarıyla ilgili sorunlarımız var. Yine Ermenistan sınırımızda olan Kars, Ardahan, Iğdır ve yakın illerde bu kişilerin daha çok fuhuş amaçlı çalıştıkları ve yakalandıkları zaman ülkelerine sınır dışı edilmeleri söz konusu. Yasa dışı olarak bulunma – herhangi bir ikamet izni olmaksızın, oturma izni olmaksızın ya da yasal bir giriş olmaksızın- ülkemizde yakalanan Ermenistan uyruklu yabancıların sayısı son on üç yılda toplam 5 bin 909’dur. 5 bin 909 Ermeni vatandaşı yasa dışı durumda olduğundan ya da yasa dışı giriş yaparken yakalanmış ve sınır dışı edilmiştir. 2007 yılında 779; 2008 yılının ilk dokuz ayında da 474 tane Ermeni vatandaşı özellikle fuhuş amaçlı kaçak çalışmadan dolayı yakalanmış ve sınır dışı edilmiştir. Yine ülkemizin, kanunlar doğrultusunda ülkemize giriş yapmak isterken yakaladığı ve ülkemize girme şartlarını taşımayan kişiler var. Bunlara baktığımızda da, toplamda bu sene 100 tane Ermeni vatandaşı yasal giriş yapılabilecek hudut kapılarımızdan girmeye çalışırken, gerek sahte belgeleri olması gerekse ülkemizde kalması için gerekli şartları taşımadığı anlaşıldığından ülkemize alınmadan geri çevrilmiş” denildi.

-“MÜLTECİ YASASI VE İHTİSAS MAHKEMELERİ” ÖNERİSİ-

Raporun öneriler bölümünde ise mülteciler yasası çıkarılması önerisi dile getirildi. Raporda ayrıca snır dışı etme gibi uygulamaların insan hakları açısından önemli sonuçlar doğurabildiğine dikkat çekilerek, “Bu konularda mahkeme önünde yapılan itirazların öncelikli olarak karara bağlanması gerekliliğinden hareketle, bu tür davalara konunun uzmanı hakimler tarafından bakılması ve kısa sürede karara bağlanması büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, bu alanda İhtisas Mahkemelerinin kurulması cihetine gidilmelidir” görüşü dile getirildi.(ANKA)

(EG/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı) 12 dakika önce.. [2113393]

Yorumlar kapatıldı.