İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Piskoposun ayininde büyük kalabalık

Piskoposun ayininde büyük kalabalık 

Papalık Anadolu Temsilcisi olarak görev yaptığı İskenderun’da özel şoförü tarafından bıçaklanarak öldürülen İtalyan piskopos Luigi Padovese için Milano Katedrali’nde düzenlenen cenaze ayini başladı. Milano Kardinali Başpiskopos Dionigi Tettamanzi tarafından yönetilen ayine kalabalık katılım olması dikkati çekti. 

Lütfullah Göktaş 

Güncelleme: 13:24 TSİ 14 Haziran. 2010 Pazartesi
ROMA – İskenderun’da 11 gün önce yaşamını yitiren Padovese, akademisyen kökenli bir piskopostu. Piskopos Padovese’nin Anadolu’daki Hristiyan varlığına özel ilgi duyması, 1980’li yılların sonlarına doğru başlamıştı. Bu ilgi, onun 2004 yılında Türkiye’ye atanmasını da beraberinde getirmişti.

İskenderun’da 63 yaşında cinayete kurban giden Padovese, 6 yıldır Türkiye’de çalışıyordu. Yaşamında Türkiye sayfasının açılması, 11 Ekim 2004’te Papalık Anadolu Temsilcisi sıfatıyla İskenderun’a atanmasıyla başlamıştı.

Padovese açısından İskenderun, piskoposluk rütbesine yükseltildiği mekan olma özelliği de taşıyordu: Padovese’nin piskoposluk rütbesine yükseltilmesi de 7 Kasım 2004’te dönemin Vatikan Büyükelçisi Edmond Farhat tarafından yönetilen bir ayinle olmuştu.

Padovese, öldürüldüğü sırada, Papalık Anadolu Temsilciliği görevinin yanı sıra Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanlığı görevini de yürütüyordu.

Piskopos Padovese, Papalık Anadolu Temsilcisi olarak, Türkiye’deki nüfusları yaklaşık 30 bin civarında olan Katoliklerin bir parçası olan toplam 4 bin 550 Katoliğin dini rehberi konumundaydı. Cinayetin işlendiği güne dek Padovese tarafından yürütülen bir görev olan Papalık Anadolu Temsilciliğine bağlı toplam 7 kilise bulunuyor. Bu kiliselerde, toplam 17 papaz ve 12 rahibe görev yapıyor.

AKADEMİSYENLİKTEN YÖNETİCİLİĞE
Padovese, 31 Mart 1947’de Milano’da dünyaya geldi. Padovese, Roma Katolik Kilisesinin ünlü azizi Assisili Francesco’nun izcisi olma iddiasındaki tarikatlardan biri konumundaki Kapşonlu Küçük Kardeşler Tarikatına 1965’te intisap etti ve 16 Haziran 1973’te papazlık unvanı aldı.

Padovese, yüksek öğrenimini tamamlamasının akabinde, Roma’da Papalık Antonius Üniversitesinde Kilise Babaları İlahiyatı kürsüsünde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 1988’den itibaren 16 yıl boyunca aynı üniversitede Manevi İlimler Enstitüsü Müdürlüğü yapan Padovese, Papalık Gregorius Üniversitesi ve Papalık Alphonsus Akademisinde misafir öğretim üyesi olarak da ders verdi.

Padovese, Roma’da akademisyenlik yaptığı dönemde, Doğu Hristiyanlığı bünyesindeki çeşitli kiliselerin mensupları arasında Katoliklik inancını yaymakla ve bu kiliselerden Katolikliğe geçmiş kişilerden oluşan cemaatlerin idaresiyle yükümlü bir Vatikan kurumu olan Doğu Kiliseleri Kurulu nezdinde de çalıştı.

Padovese, kökenleri Doğu Hristiyanlığına uzanmakla birlikte Katolik inancını benimsemiş cemaatlere papaz ve rahibe yetiştiren Roma Doğu Kolejinde 10 yıl boyunca müfettişlik görevi üstlenirken, Azizlik Davalarını Değerlendirme Kuruluna da danışman olarak hizmet verdi.

Padovese’nin Türkiye’ye ilgisi, Roma’daki akademisyen olarak çalıştığı süreçte başladı. Padovese, Roma Katolik Kilisesinin Türkiye’deki Hristiyan kültür varlığını ortaya çıkarma projesinde, “inanç turizmi” adı altında bölgeye düzenlenen seyahatlerle hem projeyi hem de Türkiye’deki Katolik cemaatini destekleme faaliyetlerinde 1989’dan itibaren aktif bir rol oynadı. Padovese, 1989-2003 yılları arasında Efes, Tarsus ve Antakya’da, asgari düzeyde Türk akademisyenleri de dahil etmeye özen göstererek Petrus, Pavlus ve Yuhanna üzerine çeşitli sempozyumlar düzenledi.

Piskopos Padovese’nin Anadolu topraklarındaki Hristiyan varlığına duyduğu bu özel ilgi onun 2004’te Türkiye’ye atanmasıyla, 3 Haziran’da şoförü tarafından bıçaklanması ise İskenderun’da yaşamını yitirmesiyle sonuçlanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.