İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yahudi profesörler Tel Aviv’i Ermeni Soykırımı’nı tanımaya çağırdı

Yahudi profesörler Tel Aviv’i Ermeni Soykırımı’nı tanımaya çağırdı
11:54 • 11.06.10

ABD ve İsrail’deki iki üniversiteden dört profesör Tel Aviv’i Ermeni Soykırımı’nı tanımaya, Ankara’yı da Kürtlere en az bir özerklik statüsü tanımaya çağırdı.

Fırat’ın haberine göre İsrail’deki Bar-Ilan üniversitesi ile Washington’daki Georgetown üniversitesinden dört profesör İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya bir mektup yazarak, Ermenilerin taleplerine ilişkin “etik bir karar almasını” istedi. Bar-Ilan Üniversitesi’nden profesör Yossi Katz, David Tzouriel ve Yaakov Katz ile Georgetown Üniversitesi’nden Ofer Israeli’nin imzasını taşıyan mektupta, “İsrail ile imzalanan tüm anlaşmalara rağmen (İsrail’in) yok edilmesini isteyen en radikal düşmanlarına doğru kararlı bir şekilde yönelen Türk hükümetinin büyük ikiyüzlülüğünü kınıyoruz” denildi.

Profesörler, “İsrail’in inisiyatif alması ve tüm saldırılara sert davranmasını tam zamanıdır” derken, İsrail’den Türkiye’nin içine battığı diğer dosyalara da karışmasını istedi. Mektupta Türk yetkililere şu çağrıda bulunuldu: “Türk hükümetinin Kıbrıs Adası’nın yarısı ile 1938’de Suriye’den alınan İskenderun’u reddederek barış lehine acılı ödünler vermeyi öngörmesi gerekiyor.”

Kürt sorunu içinde miminum bir özerklik statüsü verilmesini isteyen çağrıcıları Ankara’ya şu mesajı verdi: “Ankara’nın Türkiye’nin güney doğu bölgelerinde yaşayan Kürt halkına en az bir otonomi statüsü önermesi gerekir.”

Mektubun sonunda imzacılar İsrail hükümetinin Kudüs’ün el değiştirmesini isteyen Ankara tarafından düzenlenen oyunun yeni kurallarına uymasını, “Türklerin direk veya endirekt saldırılarına gerektiği gibi cevap vermesini” istedi.

Yorumlar kapatıldı.