İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anayasa’nın 10. Maddesine Müslüman Olmayan Azınlıklar da Eklenmelidir.

Anayasa’nın 10. Maddesine Müslüman Olmayan Azınlıklar da Eklenmelidir. 

Değerli Okurlar, 

Ak Parti tarafından önerilen Anayasa değişikliği kanun taslağının 1. Maddesinde , Anayasa’nın 10. Maddesine “Çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi özel surette korunması gerekenler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılamaz” fıkrasının eklenmesi ön görülmüştür. Komisyon görüşmelerinde bu fıkraya harp ve vazife sehitlerinin dul ve yetimleriyle malul ve gaziler de eklenmiştir.Sonuç olarak bu gruplara tanınacak pozitif haklar eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacaktır. 

Bilindiği gibi Cumhuriyetin kurucu antlaşması olan Lozan Antlaşmasında Gayrimüslim (Müslüman olmayan) azınlıklara pozitif haklar tanınmıştır. Bu duruma göre 10. Maddeye yapılan ek fıkraya Gayrimüslim azınlıkların da eklenmesi hakkaniyete uygun olacaktır. Verilmiş mevcut pozitif hakları görmezden gelmek mümkün değildir. Aksi takdirde Anayasa’nın 10. Maddesi Lozan Antlaşmasına aykırı olacaktır.  

TBMM Genel kurulunun bu durumu dikkate alarak, Anayasa’nın 10. Maddesinde sayılan gruplara gayrimüslim azınlıkları da ekleyeceğini umuyor ve bekliyoruz. 

Sevgiler.
Murat Bebiroğlu

Yorumlar kapatıldı.