İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni sorununun yeni boyutları çalıştayı düzenlendi

Ermeni sorununun yeni boyutları çalıştayı düzenlendi

Stratejik Düşünce Enstitüsünce (SDE) ”Ermeni Sorununun Yeni Boyutları” konulu çalıştay düzenlendi.

SDE’deki çalıştayın açılışında konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, çalıştayı Ermeni sorununun mahiyetini, tarihini, günümüzde aldığı şekilleri ve sorunun çözümü için izlenebilecek yollar üzerine neler üretilebileceğini ele almak için düzenlediklerini söyledi.

Bugün Ermeni sorununun odağında yer alan 1915 olaylarına dair iddiaların birçok ülkenin parlamentolarında farklı siyasi değerlendirmelerle gündeme geldiğini belirten Aktay, ”Ermeni iddialarını kabul eden de etmeyen de tarihte neler olup bittiğini bilip, takdir edebilecek durumda değil” dedi.

İnsanları ihtilafa sürükleyen şeyin gerçekler hakkında bilgi eksikliği veya fazlalılığı olmadığını, bu gerçeklere karşı takınılan farklı siyasi tutumlar olduğunu ifade eden Aktay, ”Yüzyıl önceki Ermenilerin acılarını duymaya ve duyurmaya soyunanların, günümüzde burunlarının dibinde gerçekleşen hadiselere karşı bir nebze benzer bir duyarlılık taşımasını beklemek bir haktır” diye konuştu.

Parlamentoların bir oy farkıyla kabul ettikleri taslakların, hiçbir tarih belgesine sahip olmadıkları halde, oylamaya katılan vekilleri yargısız bir tarih infazcısına dönüştürdüğünü belirten Aktay, şunları kaydetti:

”Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar ilerleme yoluna girmiş olduğu bir dönemde art arda gelen bu kararlar Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir sabotaj gibi işlemiştir. ‘Ermeni soykırımı’ üzerinden Türkiye ile sorunu olan veya Türkiye’nin bölgede ve dünyadaki yükselişinden kaygı duyan güçler, parlamentoları aracılığıyla bu iddiaları Türkiye’ye karşı bir siyasi şantaj ve psikolojik yıpratma aracı olarak kullanmaktadır.”

Soykırım tartışmalarının ve iddialarının her zaman birileri için bir konu olmaya devam edeceğini söyleyen Aktay, ”Ama bütün bu adımlar atıldığında kısa sürede konunun tarihle değil, bugünle ilgili olduğu ve sorunun tarihe gidilerek değil, bugünkü siyaset alanlarında çok daha rahat çözülebildiği görülecektir” diye konuştu.

SDE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Köni de Ermeni konusunda belli bir boyuta gelindiğini ifade ederek, ”Bir ülkenin bu kadar geniş bir ulusalararası camiada kendi sorununu kabul ettirmesi ve yayması tek başına mümkün değil. O halde uluslararası ilişkilerde bambaşka boyutlar dönüyor” dedi.

Çalıştayda, dış politika çerçevesinde Ermeni sorununun ne olduğu, geçmişten günümüze Türkiye’nin dış politikasında bu sorunun nasıl bir yol izlediği, sorunun çözümü için Türkiye’nin kısa ve uzun vadede nasıl bir yol izleyebileceği, sorunun çözümü için Ermensitan’dan beklentilerin neler olabileceği tartışılacak.

Yorumlar kapatıldı.