İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’dan Aliyev’e mesaj var

Erdoğan’dan Aliyev’e mesaj var

Ermenistan’a Dışişleri Müsteşarı’nı gönderen Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e de ‘Sizi unutmadık’ mesajı yolluyor

HİLAL KÖYLÜ

ANKARA – Başbakan Tayyip Erdoğan’dan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’a mektup götüren Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu bugün Bakü’ye gidip Erdoğan’ın “Sizi unutmadık” mesajını içeren mektubunu Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e iletecek. Erdoğan’ın ‘özel temsilcisi’ olarak önceki gün Erivan’da temaslarda bulunan Sinirlioğlu, Sarkisyan’a, Erdoğan’ın 12-13 Nisan’da Washington’daki nükleer zirvede görüşme niyetini içeren mektup iletmişti. Olumlu yanıt aldığı belirtilen Sinirlioğlu, bugün de Aliyev’e Erdoğan’ın “Bu süreçte Bakü’yü dışlamıyoruz. Bakü’nün kaygısı, bizim de kaygımız” mesajını içeren mektubunu verecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün konuyla ilgili soruları yanıtlarken, Türkiye ile Ermenistan’ın 10 Ekim’de imzaladıkları ilişkileri normalleştirmeyi öngören protokolleri anımsatıp “İki taraf da zaman içinde zorluklar yaşadı ancak barış vizyonumuz hiç değişmedi” dedi. Davutoğlu, Sinirlioğlu’nun Bakü’ye gidişi için “Protokol diplomasisi bununla kalmayacak. Süreç, kendi doğası içinde hızla ilerleyecek” vurgusu yaptı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov’u da telefonla aradığını beyirten Davutoğlu, “Tam bir diyaloıg ve koordinasyon içinde süreci ileriye götürüyoruz.Tüm taraflar birbirini anlayışla karşılıyor” dedi.

Sinirlioğlu’nun Memmedyarov’la da görüşeceğini aktaran diplomatik kaynaklar, mektubun içeriği için “Azerbaycan, Karabağ sorununun çözümünü de ne kadar istediğimizi zaten biliyor ama protokol sürecini hızlandırarak onların kaygılarından uzaklaşmayacağımızı bir kez daha garantileyeceğiz” dedi. Bu süreçte Bakü’den destek mesajlarının önemine dikkat çeken kaynaklar, Azerbaycan’a mektubun bir çeşit ‘anlık istihbarat paylaşımı’ olarak algılanmasını da istediklerini aktardı. Mektupta Erivan’a sunulandaki gibi ‘Türkiye’nin Ermenistan’la normalizasyon süreci Güney Kafkasya’da kapsamlı barış, güvenlik ve istikrarın temimine de katkıda bulunacaktır’ ifadesinin yer aldığı öğrenildi.

OBAMA GÜL’Ü ARAYABİLİR
Beyaz Saray, Sinirlioğlu’nun ziyaretlerinden memnuniyetini Ankara’ya iletirken, Erdoğan-Sarkisyan buluşmasına Başkan Obama’nın da katılması için Washington’un da çalışmalar yürüttüğü bilgisi de Dışişleri’ne ulaştı. Bakanlık yetkilileri, Obama’nın Washington’daki nükleer zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le de yeniden bir telefon görüşmesi yapabileceğini dile getirdiler

Yorumlar kapatıldı.