İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müteşebbis heyet meşruluğunu yitirmiştir  Av. Simon Çekem

Değerli Hyetert okurları,

Günlerden beri cemaatimizin bireylerini karşı karşıya getiren meşruluğunu yitirmiş müteşebbis heyetin, hala hukuk dışı davranışını devam ettirmesini anlamak mümkün değil. 

Müteşebbis heyet meşruluğunu yitirmiştir. Çünkü Müteşebbis heyetin kendisine eş patrik seçmekle ilgili sınırlı bir görevi vardır. Ama müteşebbis heyet ne yapmıştır? Tamamiyle cemaatin çoğunluk iradesine aykırı görev ve yetkilerini aşarak patrik seçimini çıkmaza sokmuştur.Durum açıkça ortadadır. Ne ruhani meclis ne de cemaatimiz müteşebbis heyete patrik seçimi ile ilgili olarak yeni bir hukuki usul veya örf ve adet oluşturulması görevini vermiştir. Esasen hukuken de mümkün değildir.Müteşebbis heyetin görevi, yapılacak seçimlerin sağlıklı şekilde yapılmasını sağlamaktır, kendisini, cemaati temsil eden seçilmiş kişiler yerine koyup, yeni bir yasal düzenleme yapma ve de yeni bir örf ve adet oluşturmak değil.Esasen müteşebbis heyetten böyle bir görev de istenmemiştir. Sadece istenen, eş patrik seçimi ile ilgili olarak seçim usulünün yasalara uygun düzenlenerek oy kullanmayı sağlayıp seçimlerin sonuçlandırılmasıdır. Bunun dışında yapılacak her türlü girişimin hukuki dayanağı olmayacağı gibi meşru da olmayacaktır.
Bu durumda müteşebbis heyetin derhal görevinden istifa etmesi veya kendilerini bu göreve getirenler tarafından azledilmesi ve seçimi yapacak yeni bir müteşebbis heyet (seçim Kurulu) oluşturulması gerekir ki hukuken de bu mümkündür. Bu olumsuz ve içinden çıkılacak gibi olmayan bu görüntüye son verilmesi gerekmektedir.Daha doğrusu, son zamanlarda gerek vakıf temsilciği seçiminde, gerekse yapılan son seçimlerde cemaati bölmek için ellerinden gelen her türlü yola başvurup bundan da kendilerince kısmen de olsa başarı elde ettiklerini sanan ve daha ileri gidip savaş çığlıkları atan , cemaatimizin değerlerini hiçe sayıp hırsları, akıllarının önünde olan kendilerini olmazsa olmaz sanan bu kişilere fırsat verilmeyeceği cemaatimizce anlatılmalıdır. 

AV.Simon Çekem

Yorumlar kapatıldı.