İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Episkopos Sebuh Çulcuyan

SEBUH SRPAZAN CHULJİAN 

24 Mart 1959 Malatya’da dogdu. Ilkokul egitimini Halıcıoglu Nersesyan okulunda aldi.
1969 Ailesiyle Ermenistan’a goc etti ve Gumru sehrine yerleserek burada ortaogretimini tamamladi.
1978 Mayr Ator Etchmiadzin’de Ruhban Okulu’na kabul edildi.
1979 Askeri gorevi icin orduya alindi. Askerlik gorevini tamamladiktan sonra Ruhban Okulu’ndaki egitimine devam etti.
Aralik 1985 Mayr Ator Etchmiadzin’in Lusararabedi Husik Basepiskopos Santuryan tarafindan “sargavak” rutbesi verildi.
Mart 1986 “Harputlu Ghugas’in Cevirmenlik Faaliyeti” konulu bitirme tezini savundu. Ruhban Okulu’nu bitirdikten sonra Vazken Gatoghigos’un takdisiyle Veharan’in Kabul Bolumu’ne Sekreterlik gorevine atandi.
7 Haziran 1987 Hokekalust bayraminda, Nerses Basepiskopos Bozabalyan’in takdisiyle rahip secildi. Akabinde Veharan’daki gorevine devam etti.
Eylul 1987 Vazken Gatoghigos’un duzenlemesiyle Ruhban Okulu’na once Gozetmen daha sonra Dekan Yardimcisi olarak atandi.
Kasim 1989 “Ermeni(stan’daki) Apostolik Kutsal Kilisesi’nde Perhiz” konulu Vartabedlik tezini savundu.
1990 Vazken Gatoghikos tarafindan Isvicre’nin Jnev sehrindeki Ermeni toplumuna Ruhani Lider olarak atandi.
1991 Etchmiadzin Mayr Ator’a davet edilerek Gumru bolgesine Ruhani Lider Vekili olarak atandi.
Haziran 1995 Karekin I Gatoghigos’un takdisiyle Mayr Ator’a davet edilerek Satin Alma ve Stok Listeleme Komisyonu’na Baskanlik gorevine getirildi. Ekonomi ve yapi(insaat) konularinda
Gatoghigos’a Danismanlik yapti.
1996 Mayr Ator Etchmiadzin’i temsilen, Ermenistan Cumhuriyeti hukumetinin Insani Yardim Merkezi Komisyonu’na katildi.
1996 Devlet tarafindan Mayr Ator’a ait mallarin iade edilmesi icin yapilan “Devlet ve Kilise” gorusmelerinde kurulan komisyona, Baskan olarak gorevlendirildi.
3 Haziran 1996 Karekin I Gatoghigos’un genelgesiyle Kukarats Bolgesi’ne (Lori ve Davush bolgeleri) Ruhani Lider olarak atandi.
15 Haziran 1997 Karekin I Gatoghigos’un eliyle Piskopos rutbesine yukseltildi.
24 Mart 2000 Karekin II Gatoghigos tarafindan Ermenistan Kilisesi Tuzuk Komisyonu’na uye olarak atandi.
Kasim 2000 Ruhani Yuksek Meclis uyesi oldu.
2000 1700.yil Kutlama Etkinlikleri Yurutme Organi’nda uye olarak gorevlendirildi.
Ekim 2002 Pozitif ve Sosyal Bilimler Uluslar Arasi Akademisi Ermeni bolumune asil uye olarak secildi.
Aralik 2004 Vanadzor Devlet Egitim Enstitusu tarafindan madalyayla odullendirildi.
Ocak 2005 Ermeni halkina dost ve buyuk humanist Fridyof Nansen adina altin madalyayla odullendirildi.
2006 Basbakan Antranik Markaryan tarafindan, “Devlet – Kilise” karsilikli baglarin guclenmesi konusunda gostermis oldugu iradeden dolayi Ermenistan Cumhuriyeti Basbakani madalyasiyla odullendirildi.
2007 Ruhani Yuksek Meclis uyeligi sona ermistir.

Kukarats Bolgesi’nin sekilenmesinde ve gerceklestirilen islerde Sebuh Srpazan’in tedbirli calismalarinin ve buyuk cabalarinin sonucunda bolge, inkar edilemez basarilara ulasmistir.
1996’dan beri onun liderliginde, ozellikle ruhani kulturun yukselisiyle, Lori’de halk-kilise baginda emsalsiz basarilar elde edilmistir. Bu ruhani liderinin yeni yaklasimlariyla, yeni nefes ve bakis acisiyla ustlenip yuruttugu ruhani derin bir siyasetin sonucudur.
Baslangic doneminde isleyen az sayida kilise olmasina ve din adamlarinin sayica yetersizligine ragmen kilise, adanmis din adamlariyla, sosyal hayatla ilgili neredeyse tum alanlarda varligini gostererek etkin katilimini sagladi.
Ulusal kilise kultur ve geleneklerine uygun yorumlarla sunulan dini calismalarla halkin ruhani hayati iyilestirilmis, hatirlanmaya deger temel ve kalici degerler yaratilmistir.
Gecen yillar esnasinda bolgenin ruhani lideri ve ayni bolge sinirlari icindeki hukumet yonetimi arasinda, kilise ve devlet toren ve kutlamalariyla saygi, guven, karsilikli isbirligi ve sevgi atmosferi yaratilmistir. Ruhani lider bolge yoneticileriyle, papazlar yerel yonetim gorevlileriyle birlikte devlet ve kilise olarak, fikirbirligi saglamis temsilciler olarak kamuoyuna ciktilar.
Lori bolgesinin Srpazani, ornek bir din adami olarak,soylemleri ve durust isleriyle gencligin, ogrencilerin ve haklinin yureginde ve dusuncelerinde, kilisesini ve ulusunu seven lider olarak yer almistir.
Ruhani lider sahsi girisimiyle, Hayatsan ve Diaspora’daki hayirseverlerin maddi ve manevi destegiyle Kukarats bolgesi temsilcilik binasinin, dini yapilarin, kiliselerin, kamp kampusunun yapi ve restorasyon calismalarini yaparak, yerel yonetimler ve Lorili halk tarafindan takdir ve onura layik gorulmustur.
Vanadzor’daki Tairovlarin tarihi binasini, temsilcilik binasi olarak restore ettirerek ve cevresini duzenleyip guzellestirerek sehre bir guzellik kazandirmistir. Sovyet zamanindan beri Vanadzor’daki Surp Asdvadzadzin ve Stepanavan’daki Surp Sarkis Kilisesi ibadete acikti. 1996’dan beri baslayarak Srpazan’in cabalariyla, bolgede 10 tane yeni kilise, 10 tane sapel yapilmis, 19 kilise de restore edilerek ibadete acilmistir. Bu bolgede 18 papaz gorev yapmaktadir.
Egitimsel calismalarinin icinde Vanadzor’daki “Dzidzernag(kirlangi c)” ve “Grunk(Turna)” kamplarinin yeniden yapilanma ve donatilmasi gibi zorlu calismalari siralayabiliriz.
Kamplar 8 yil boyunca 1000lerce öğrencinin dinlenebilmesi ve kendilerini geliştirebilmeleri için ucretsiz organize edilmektedir. Hrant Dink, SEbuh Srpazan’i bir dost olarak Vanadzor “Dzidzernag” kampinda ziyaret ettiginde cok buyuk mutluluk ve coskuyla Srpazan’i kucaklayarak “Sen de benim gibi delisin…” demistir (cocukluk arkadasinin yaptiklari karsisinda duydugu gururla).
Bolge ruhani lideri olarak Sebuh Srpazan saglam yapili, mert, istikrarli ve prensip sahibi bir yapidadir. O, Ermeni Apostolik kilisesinin ve Ermenilerin varliginin saglamlasmasi adina, ukduna, halkina ve devletine olan sevgisine sadik olarak, eksiksiz bir sevgiyle Kukarats bolgesinde hizmetine devam etmektedir.

Episkopos SEBUH ÇULCUYAN:
Ermenistan’ın Gugark Bölgesi Ruhani Önderi Episkopos Sebuh Çulcuyan, 24 Mart 1959’da Malatya’da doğdu. İlköğrenimine İstanbul’daki Nersesyan Okulu’nda başladı. 1969’da ailesiyle birlikte Ermenistan’ın Gümrü şehrine göç etti. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. 1978’de, Eçmiadzin kentindeki ruhban okuluna kabul edildi. 1979’da Sovyet ordusundaki askerlik hizmetini, daha sonra ruhban okulundaki eğitimini tamamladı. Aralık 1985’te, diyakos olarak atandı. Mart 1986’da, Harputlu Lucas’ın tercüme faaliyetlerini konu alan tezini sundu. Ruhban okulundan mezun olduktan sonra, Katolikos I. Vazken döneminde, Katolikosluk makamının sekreterliğine getirildi. 


7 Haziran 1987’de, rahip olarak takdis edildi. Eylül 1987’de, Katolikos I. Vazken’in kararıyla ruhban okulunda belletmen ve daha sonra da müdür muavini oldu. 1989’da, ‘Ermeni Apostolik Kilisesi’nde Oruç’ başlıklı rahiplik tezini sundu. 1990’da, İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Ermeni toplumunun ruhani önderliğine tayin edildi. 1991’de Eçmiadzin’e davet edildi ve ?irag bölgesi ruhani önder vekilliğine tayin edildi. 



Haziran 1995’te, Katolikos I. Karekin tarafından Eçmiadzin’e çağrıldı ve manastırın ambarlar ve demirbaşlar komisyonunun başkanlığına getirildi. Ayrıca, iktisadi ve imari konularında Katolikos danışmanı oldu. 

1996’da Ermenistan İnsani Yardım Merkez Komitesi’nde Katolikosluk temsilcisi oldu. 1996’da, hükümet tarafından, Kiliseye Ait Mülklerin İadesi Komisyonu’nun başkanlığına, 3 Haziran 1996’da Gugark bölgesi ruhani önderliğine getirildi. 15 Haziran 1997’de, Katolikos I. Karekin tarafından episkopos olarak takdis edildi. 24 Mart 2000’de, Ermenistan Kilisesi Tüzük Komisyonu üyeliğine getirildi. Kasım 2000’de, Yüksek Ruhani Şura üyeliğine tayin edildi. 2000’de 1700. Yıl Kutlamaları yürütme kurulu üyesi oldu. 



Ekim 2002’de Doğa ve Toplum Bilimleri Uluslararası Akademisi Ermeni Bölümü asil üyesi oldu. Aralık 2004’te Vanatzor şehri Devlet Pedagoji Enstitüsü madalyası ile ödüllendirildi. 



Ocak 2005’te hümanist Fridyof Nansen anısına verilen altın madalya ile ödüllendirildi.
2006’da başbakan Antranik Markaryan tarafından, devlet-kilise ilişkilerinin pekişmesi alanındaki çalışmalarından ötürü Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanlığı madalyasıyla ödüllendirildi. 2007’de Yüksek Ruhani Şura üyeliği son buldu. Gugark bölgesinin ruhani temsilciliğinin kurulması ve organizasyonu alanında Sebuh Episkopos Çulcuyan’ın çalışmaları ve sunduğu büyük katkı ile temsilcilik önemli başarılar kaydetti. 1996 yılından başlayarak, onun önderliğinde, özellikle dini kültürün gelişmesi, toplum-kilise bağının pekişmesi Lori bölgesinde eşi görülmemiş sonuçlar verdi. 



Bu başarı önder Sebuh Episkopos’un benimsediği akılcı dini siyaset, yeni yaklaşımlar ve yeni anlayışlarla mümkün oldu. 



Başlangıç döneminde, faal olan az sayıdaki kiliseye ve yetersiz din adamına karşın, kilise fedakar hizmetlileri vasıtasıyla sosyal yaşamla ilgili hemen her alanda varlık gösterdi. 



Episkopos Çulcuyan, Lori bölgesinde örnek bir din adamı olarak, adil davranışlarıyla gençliğin, öğrencilerin ve halkın gönlünde önemli bir yere sahip oldu.

Yorumlar kapatıldı.