İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenice Jamanak gazetesinin 100 yılı

Ermenice Jamanak gazetesinin 100 yılı 

İSTANBUL – Osmanlı’dan günümüze ulaşmayı başaran ve Türkiye’nin aralıksız yayımlanan en eski günlük gazetesi Ermenice günlük siyasi gazete Jamanak’ın 100 yılı Tütün Deposu’nda gözler önüne seriyor.
Köklü bir basın-yayın tarihi olan Türkiye Ermeni toplumu, matbaacılık ve gazetecilik alanına oldukça erken bir dönemde adım attı. 28 Ekim 1908’de, Misak ve Sarkis Koçunyan kardeşler tarafından kurulan Jamanak, 1794’te Hindistan’ın Madras kentinde başlayan 215 yıllık Ermeni basın tarihinin yaklaşık yarısına hız kesmeden eşlik etti ve etmeye de devam ediyor. Aynı aile tarafından, aynı yayın formatında çıkarılan ve önemli değişiklikler olmaksızın en başından beri yayın hayatına İstanbul’da devam eden Jamanak, halen yayımlanan ve yayın hayatında hiç kesintiye uğramamış dünyadaki en eski günlük Ermenice gazete olma özelliğini de taşıyor.
II. Meşrutiyet’in ilanından hemen sonraki kuruluş döneminde Anadolu’ya düzenli dağıtımı yapılan gazete, Balkanlardan Kafkaslara ve güneyde Mısır’a uzanan geniş bir dağıtım ağına sahipti. Genel yayın yönetmenliğini dördüncü kuşaktan Ara Koçunyan’ın yürüttüğü Jamanak, 35 yıldır pazar günleri hariç, haftada altı gün dört sayfa ve siyah beyaz olarak yayımlıyor.
Beyoğlu İstiklal Caddesi Postacılar Sokak’taki Santa-Maria Hanı’nda yayın hayatını sürdüren gazetede özellikle Türkiye Ermenilerine ait cemaat haberleri, yurtdışında çıkmakta olan Ermenice gazetelerden aktarılan haberler ve Türkiye’deki günlük siyasal gelişmeler yer alıyor. Bir Zamanlar Yayıncılık tarafından yayımlanan Jamak’ın 100 yıllık tarihini merak edenler şu sıralar Tophane’de bulunan Tütün Deposu’nda gezilebilecek belgesel nitelikli Jamanak sergisini takip edebilir. Sergi, 22 Ocak tarihine kadar açık kalacak. Jamanak gazetesi, kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından da ‘Nezih Demirkent Özel Ödülü’ne layık görüldü. (Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.