İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya kime gülümsüyor?

Rusya kime gülümsüyor?

Rusya sevgi dağıtıyor! iyibilgi Ankara

Moskova bugün, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki uzlaşının, tam bir anlaşma ile sağlanabileceği ve o anlaşmanın tarihini verdi.

Rus Dışişleri`nin bu açıklamasının, ABD-Türkiye görüşmelerinin ardından, Başbakan Erdoğan tarafından dillendirilen `Minsk Grubu`nun aktif olması temennisine yanıt olduğu da varsayılabilir. Rusya`ya göre, Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda Ermenistan ve Azerbaycan 2010`da anlaşmaya varma yolunda.
Dışişleri`nin tam sözcükleri şöyle; `Eğer müzakerelerde ulaşılan olumlu tempo önümüzdeki yıl da devam ederse, çözümün temel ilkeleri ve barış anlaşmasının metniyle ilgili çalışmalar üzerinde nihai anlaşmanın sağlanacağını düşünebiliriz`.

İşin bu kısmı internet haber kaynakları ve ajanslar tarafından söylendi. Yarın da muhtemelen gazeteler de görebilirsiniz. Ancak Rusya`nın bir de resmen dillendirmediği bir tür iç bakışı var. Onu da biz yansıtalım. Evet, Rusya iki ülke arasındaki yakınlaşmadan hoşnut. Destekliyor ve katkı da sağlayacak.
Tabii bir de, Azeri-Ermeni yakınlaşmasının yanında Türkiye-Ermenistan yakınlaşması var. İşte burada ince bir diplomasi sürüyor Kremlin.
Normalde bu yakınlaşmadan-Ermenistan Rusya ilişkileri çok yakın olduğu için-Rusya`nın `huylanması` beklenebilir. Ama öyle değil!

Rusya tam tersine, Azerbaycan`ın bu yakınlaşmadan huzursuz olmamasını istiyor. Bu nedenle, Türkiye ile Ermenistan arasındaki `yakınlaşmanın` parametrelerinin Bakü`ye doğru-dürüst ve samimiyetle anlatılmasını istiyor. Kısaca Azerbaycan`ın bu süreçten rahatsızlık duymasından endişeleniyor! Bu kötü mü? Değil. Değil ama en az iki soruya yer açıyor: 1) Rusya neden Bakü`nün huzurunu bu denli düşünüyor? Daha doğrusu bu anlaşma sürecenin ana ekseni sayıyor? 2) Kremlin`deki bu bakış açısını savunanlar mutabık mı? Yoksa sadece iktidarın bir kesimine mi ait?

www.iyibilgi.com

Yorumlar kapatıldı.