İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Umarım Patriğin dili sürçmüştür

Umarım Patriğin dili sürçmüştür

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ABD’de katıldığı bir televizyon programında “Türkiye’de çarmıha gerildik” sözünü değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Umarım dili sürçmüştür” dedi.

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA 

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yabancı bir televizyon kanalına verdiği röportajda “Türkiye’de çarmıha gerilmiş gibiyiz” demesine sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Bunu arzu edilmeyen bir dil sürçmesi olarak görmeyi ümit ediyorum” dedi.
Davutoğlu’nun evsahipliğinde Ankara’da yapılan 18. Reform İzleme Grubu (RİG) Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Davutoğlu, Bartholomeos’un “Türkiye’de çarmıha gerilmiş gibiyiz” sözlerini sert bir biçimde eleştirerek şunları söyledi: “Çarmıh benzetmesini ‘son derece talihsiz bir benzetme’ olarak telakki ediyoruz. Bizim tarihimizde ve geleneğimizde hiçbir zaman çarmıh olmamıştır, olmayacaktır da… Bu benzetmeyi gerçekten kendisinin her zamanki olgun şahsiyetiyle bağdaştıramadığımızı ifade etmek isterim. Tarih ve asırlar şahittir ki, Türkiye ve Türk Milletinin tarihi dini tolerans üzerine inşa edilmiştir. İstanbul’da kendi kültürel varlığımız olarak gördüğümüz kiliselerden tutun da bütün tarihimiz buna şahittir. Ben bunu arzu edilmeyen bir dil sürçmesi olarak görmeyi ümit ediyorum.”

ŞİKAYETİNİ BİZE İLETSİN

Türkiye’nin laik, demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Davutoğlu, vatandaşların dini kimlikleriyle değerlendirilmediğini kaydederek, “Bütün vatandaşlar bizim için eşit vatandaşlardır. Bu konuda kimsenin pozitif veya negatif ayrımı sözkonus değildir. Hele hele dini özgürlükler konusunda bizim geleneğimiz de buna uygun düşmez. Eğer Sayın Bartholomeos’un bu konuda şikayetleri varsa, bunun Türkiye’de ilgili mercileri var. Bize ulaştırabilirler. Hangi konularda bunu hissediyorlarsa gerekli çalışmalar da yapılabilir. Biz dinlemeye hazırız. Ancak haketmediğimiz karşılaştırmalar yapılmasını da kabul edemeyiz” diye konuştu. Bartholomeos’un açıklamalarını değerlendiren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise, “Yanlış buluyorum. Türkiye, hak ve özgrlüklerin kullanımı bakımından en özgür ülkelerden bir tanesi. Çok haksız ve abartılı bir değerlendirme” dedi.

Patrik açıklama yapacak

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un avukatı Kezban Hatemi, müvekkilinin, “Türkiye’de kendimi çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum” açıklamasının kamuoyu tarafından yanlış anlaşılmaması için önümüzdeki hafta bir açıklama yapacağını söyledi. Bartholomeos’un avukatı ve danışmanı Hatemi, “Televizyon kanalı muhabirinin mayıs ayında Bartholomeos ile yaptığı röportajın, bu ayın 20’sinden sonra yayımlanacağını, daha orada yayımlanmadan Türkiye’de servis edilmesinin çok enteresan bir durum olduğunu ve bu zamanlamaya dikkat edilmesi gerektiğini” belirtti. Hatemi, “Bu röportaj Mayıs ayında oldu. Sonra biliyorsunuz Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılım paketi içinde olduklarını gördüler hep birlikte” dedi. Kezan Hatemi, “Bartholomeos, kamuoyunun yanlış anlamaması için önümüzdeki hafta içinde bir açıklama yapacak” dedi.

20.12.2009

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Diyalog Gazetecilik San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan köşe yazısı/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar kapatıldı.