İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürtleşen Ermeniler. Tam bir kimlik karmaşası yaşıyorum, ben neyim.

Merhaba,

Ben Kürtleşmiş bir Ermeni olarak bir şeyler paylaşmak istiyorum sizinle. Bunları yazarken de kafam çok karışık 28 yaşındayım ve bir yıldır kökenimle ilgili araştırmalar yapıyorum. Biraz geç kaldığımı biliyorum ama kurtulmak istediğim bu Ermeni kimliğimi son bir yıldır kabullenmeye başladım. Çünkü bu kimlik yüzünden ailemin diğer fertleri gibi ben de çok hor görüldüm.

Küçükken beni en çok kızdıran ve en çok yaralayan küfür de ermeni olmamla ilgili söylenen sözlerdi. Yani birinin bana fılle ( Kürtçe de Ermenilere denir) demesi benim için en büyük küfürdü. Kabullenemiyordum, utanıyordum bundan. Fılle olmadığımı kanıtlamak için herkesten daha çok camiye gidiyordum, Kuran’ı herkesten daha çok hevesli okudum ama bir türlü kabul ettiremedim kimseye, onlar bana fılle demeye devam ettiler. Benim büyüklerim de yaptığımı yapmışlardı. Dedemin babası çok dindar bir insanmış imamlık yapmış, dedem de sırf Müslüman olduğunu kanıtlamak istermiş gibi elinde avucunda ne varsa satıp, çocuklarını aç bırakıp hacca gitmiş. Ama sonuç yine aynı hala bile bizim aileye mala fıle diyorlar ve yaşadığımız Muşta’da böyle tanınıyoruz.

Küçükken yaşadığım bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum.12-13 yaşlarındaydım köyden en sevdiğim arkadaşımla birlikte Murat nehrine yüzmeye gitmiştik sebebini hatırlamadığım çocukça bir konuda tartışmış kavga etmiştik ve bana tıxa ( tığa ) demişti. Anlamını bilmiyordum ama ermeni olmamla ilgili bir şey olduğunu biliyordum sırf bu yüzden o kadar çok dövmüştüm ki az kalsın onu suda boğuyordum. Anlamını 3 yıl önce Mehmet Uzun’ un bir kitabından öğrendim meğer Ermenice çocuk demekmiş.

Özellikle son bir yıldır kafam çok karışık kimliğimi bulmam konusunda bana yardımcı olmanızı umuyorum. Müslüman bir kültürde yetiştim ama kendimi Müslüman hissetmiyorum. Yunancadan çevrilmiş Ohan matbaacılık tarafından 1997 basılmış bir İncil satın aldım, okudum ama doğrusu pek bir şey hissetmedim. Bir yüce varlığa inanıyorum ama bunu ne Kuran’da ne de İncil’de bulabildim. Doğduğumdan beri Kürtçe konuşuyorum okulda ise Türkçe öğrendim ama kendimi ne Türk ne de Kürt hissetmiyorum. Ermeni kimliğim ağır basıyor, fakat Ermenice bilmiyorum. Bu durumda Ermeni olamam da mümkün değil gibi. Anlayacağınız tam bir kimlik karmaşası yaşıyorum. Ben neyim. Her gün sabah çocuklara tekrarlattığım gibi Türküm ve bundan dolayı da mutlu muyum? (hayır değilim… ) ya da anadilim Kürtçe olduğu için Kürt müyüm? Tek kelime Ermenice bilmediğim halde ve de Hıristiyan olmadığım halde Ermeni olabilir miyim? Bu arada Ermenilerin de farklı mezhepleri olduğunu öğrendim acaba atalarım hangi mezheptendi onu bile bilmiyorum. Benim ailem Muş vilayetinin bulanık ilçesi Liz köyündendir. Müslüman bir Kürt aile dedemin babası Xosrof ( Ğosrof) u ve annesine acıyıp saklamışlar ve katliamdan kurtarmışlar. Ailenin bir bölümü öldürülmüş bir bölümü de kaçmışlar ama nereye gittiklerini bilmiyoruz. Muş Ermenilerinin nereye göç ettikleri hakkında araştırma kitap vs bilgiye sahip olanlar varsa lütfen mail adresime göndersinler. Aileme mensup ve ismi Ermenice olan atalarımdan sadece 3 kişiyi biliyorum. Bu isimleri de dedemden zorla öğrenebildim öğrenmemizi istemiyordu sanki. Bu isimler unutulunca bizim de ermeni olduğumuz unutulacakmış gibi… Bu isimleri sizinle paylaşmak istiyorum. Bulanık’ın liz köyünden Dikran, Kirkor veya Kırkof ve Xosrof……

Yazdıklarımı bir daha okumadan size gönderiyorum okursam silmekten kokuyorum onlarda beynim gibi karman çorman oldu. Çünkü farkındayım, bunları yazmamın tek sebebi benim ne olduğum hakkında bana bir cevap vermeniz. Ben neyim ermeni ( fıle )’ miyim? Türk müyüm? ya da Kürt müyüm?…………..Bu soruya bir cevap veremedim belki okuyanlar verebilir….
Hoşça kalın.
S.B.
tixa_49@mynet.com

Yorumlar kapatıldı.