İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gomidas Şarkıları’nda dağların sesi 

Gomidas Şarkıları’nda dağların sesi
Taraf/ÖZLEM ERTAN – Istanbul – 28.08.2009

Karlı dağların çevrelediği bir coğrafyada yürüyor ve kayısı ağaçlarının, çiçeklerin, çimenlerin arasına gizlenmiş ezgileri arıyordu Rahip Gomidas. Dağların serin rüzgârına karışıp dalga dalga yayılan 3 binin üzerinde halk ezgisini notaya alarak bunların zamanın dipsiz kuyusuna düşmesini engelleyen bu önemli müzik adamı, besteleriyle de hafızalarımızın dağınık odasında, yandıkça güçlenen beyaz bir mum gibi dimdik duruyor hâlâ

Ermeni Apostolik Kilisesi’nin ayin müziği Badarak’ı besteleyen, Ermeni halk ezgilerini çoksesli olarak düzenleyen, korolar kuran ve yaşamı boyunca din adamı vasfını koruyan Gomidas’ın unutulmaz ezgileri, başarılı soprano Isabel Bayrakdarian’ın sesiyle kulaklarımızı dolduruyor şimdi de.
Nonesuch etiketiyle Türkiye’de de yayınlanan Gomidas Songs adlı albümde, Oror, Gakavi Yerke, Groong, Dzirani Dziran, Karoon a, Akh Maral Jan, Kele Kele, Unabi ve Chinar Es’in de aralarında yer aldığı 20 eser var.
Isabel Bayrakdarian’ın karlı dağların gücünü taşıyan sesi, ezgilerdeki hüzün, sevinç, aşk ve umuda beyaz kanatlar takıp gönderiyor onları, kulaklarımızın saklı bahçesine, varlık sebebi şarkı söylemek olan kuşlar gibi.
Isabel Bayrakdarian’a eşlik eden Armenian Philharmonic Orchestra’yı Eduard Topchjan yönetiyor. Tüm eserlerin düzenlemelerini yapan Serouj Kradjian ise Unabi ve Shooshigi isimli şarkılarda piyanosuyla eşlik ediyor Bayrakdarian’a. Gomidas Songs’u elinize aldığınızda sinema yönetmeni Atom Egoyan’ın Isabel Bayrakdarian ve Serouj Kradjian’ın Gomidas hakkındaki yazılarına çarpıyor gözünüz. Egoyan’ın Ararat filmi için Oores Mayrim adlı eseri seslendiren Bayrakdarian, daha o zaman hayranlığını kazanmış ünlü yönetmenin.
1915’te çok sayıda Ermeni aydınıyla birlikte tutuklanan ve ölümden Halide Edip Adıvar’ın da aralarında olduğu yakın dostları sayesinde kurtulan Gomidas, tanık olduğu acıların gölgesinden hayatı boyunca kurtulamamış ve Paris’teki bir akıl hastanesinde veda etmişti yaşama. Gomidas’ın hassas bir ruhu vardı ama müziği, ne acılara, ne de zamana yenik düşmeyecek kadar güçlüydü.
Klasik müzik tarihinin en önemli bestecilerinden Claude Debussy şu sözüyle Gomidas’ın ne kadar önemli bir müzik dehası olduğunun altını çiziyor: “Gomidas sadece Andooni adlı şarkıyı bestelemiş olsaydı bile, onun büyük bir besteci olduğunu söylerdim.”

Yorumlar kapatıldı.