İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Kopan bağları onarıyoruz`

`Kopan bağları onarıyoruz` 

Diyarbakır Bağlar Cezaevi`nin taşınacağını duyuran Tarım Bakanı Mehdi Eker, dün de Kürt açılımı konusunda önemli mesajlar verdi. `Bu mesele oyuncak değil. Sistemin hatalarını tamir ediyoruz` diyen Bakan Eker, `Kürt sorunu hem Kürtlerin hem Türklerin sorunudur` diye konuştu. Bakan Eker, Kürt sorununun çözümüne yönelik atılan adımlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

TÜRK`ÜN DE KÜRDÜN DE SORUNU: Kürt sorunu hem Türk`ün hem Kürdün yani Türkiye`nin sorunu. Tüm kesimlerin barışa ihtiyacı var. Bunun bedeli de ödeniyor zaten. Birçok kişi iş istiyor. Daha önceki teşvik yasası sonrasında Adıyaman`a yatırımcı gelirken, Diyarbakır`a gelen sayısı çok az. Bu sorunun bedelini Kürtler sefalet ve eğitimsizlikle ödüyor.

SEZEN AKSU DA HİLMİ ÖZKÖK DE ŞİKÂYETÇİ: Bu barışa herkesin ihtiyacı var, Sezen Aksu, Yaşar Kemal, eski Genelkurmay Başkanı(Hilmi Özkök) ve eski MİT Müsteşarı da şikâyetçi. Söyleyecek sözü olan herkesle görüşülüyor.

DİYARBAKIR MÜLTECİ KAMPI OLDU: Askeri darbelerle daha fazla baskı yapılmış. Bölgede köyler boşaltıldı. Bu tarih hazinesi Diyarbakır kenti bir mülteci kampına dönüştü. Bugün yapılan hataları, kopan bağları tamir ediyoruz. Sorun tarihten değil, yakın geçmişteki hatalardan kaynaklanıyor. Alparslan, Ermenice olan Malazgirt`in ismini değiştirmemiş.

YAKIN GEÇMİŞİN ÜRÜNÜ: İnsanların gönlünü kazanmak için kopan bağları tamir etmeye çalışıyoruz. Sistemde aidiyet bağlarını zayıflatan uygulamalara gidildi. Sadece bölgede, değil Karadeniz ve Orta Anadolu`daki isimler de değişti.

ASİMİLASYON VAR DİYEMEM

TÜRKMEN İSİMLERİ DAHİ DEĞİŞİME UĞRADI: 300-500 yıl önce Türkmenler tarafından konulan isimler dahi değişime uğradı. Doğduğum Tepe beldesinin yakınlarında Arapkendi ve Sadi isimli iki köy bulunuyordu. Arapkendi Türkçe bir isim. Azericede `kendi` `köy` demek. Susuz bu köyün adı Bayındır olmuş. 1915 öncesine kadar Ermenilerin yaşadığı, gürül gürül suların aktığı Sadi köyüne Kurudere ismi verilmiş.

İNSANLARIN DİLİ YASAKLANDI: Kürtçe konuşmak, şarkı dinlemek yasaktı. Erivan, Tebriz, Bağdat radyolarındaki Kürtçe yayınları dinlerdik. Kürtlere bilinçli asimilasyon olduğunu söyleyemem. Karadeniz`deki köylerin de adı değişti. Artık yanlışlar tartışılıyor.

YENİ KIRGINLIK İSTEMİYORUZ: Anayasa`da `Türkiye vatandaşlığı` kavramı için mutabakatın sağlanması gerekir. Bazı vatandaşları kazanırken bazılarını kaybetme niyetinde değiliz. Yeni kırgınlıkların peşinde değiliz.

ÖNCE KÜRT DİLİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI: Üniversitelerde Kürtçe bölüm açılması konusunda adımlar atılıyor. Bana kalırsa öncelikle Kürt Dili ve Eğitimi Araştırma Enstitüsü kurulması gerekiyor.

Dili bilenlerin yetiştirilmesi lazım. 

Sabah

Yorumlar kapatıldı.