İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise bahçesine Kuran kursu!

Kilise bahçesine Kuran kursu! 

Sertaç Kayar – İsmet Mikailoğulları 

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesinde, 15. yüzyıldan kalma tarihi Ermeni kilisesinin bahçesine Kuran kursu inşa ediliyor. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi yetkilileri, durumu Koruma Kurulu’na ihbar ettiklerini belirtirken, inşaat yetkilileri, izni kaymakamlıktan aldıklarını söyledi. Kaymakamlık ise “Resmi bir izin verilmemiş” dedi.
“SİT alanı” olarak kabul gören, ancak bakımsızlıktan harabeye dönen kilisenin hemen yanında Kuran kursu yapılması, tarihi yapıyı büyük ölçüde tahrip edecek. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’ne durumu ihbar etti ve Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun bölgede inceleme yapmasını istedi. Görüşmek istediğimiz Koruma Kurulu yetkilileri ise, “Basına bilgi veremiyoruz” dedi.
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA
Özel bir inşaat şirketi tarafından yapılan Kuran kursunun yapı iznine ilişkin şirket yetkilileri kaymakamlıktan gerekli izni aldıklarını belirtiyor. Çüngüş Kaymakamlığı yetkilileri ise böyle bir yapı kurulduğu bilgisine sahip olduklarını iddia ediyor. Herhangi bir iznin söz konusu olmadığını ifaden yetkililerin, “Bizim tarafımızdan verilen resmi bir izin yok. Ama eğer bireysel olarak dilekçe getirip imzalatmışlarsa onu bilemiyoruz” açıklaması yapması ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor. Yaklaşık 2 aydır yapımı süren ve şu an 3. katı da tamamlanan Kuran kursu inşaatına, müdahale edilmemesi ise inşaatın yetkililerin onayından geçtiği yorumuna yol açıyor.
İlçe merkezine girişte yer alan kiliseye restorasyon yapılmadı. Ermenilerin eski yerleşim yerlerinden biri olan Çüngüş, Ermenice adıyla Çenkuş’ta bulunan iki Ermeni kilisesinden biri. (Diyarbakır/DİHA)

Yorumlar kapatıldı.