İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Trabzon’a Ortodoks Kilisesi İnşa Edeceğim”

Trabzon’a Ortodoks Kilisesi İnşa Edeceğim”

Trabzon’a Ortodoks Kilisesi İnşa Edeceğim”Trabzon’da Ortodoks kilisesi inşa edeceğini söyleyen Rus Milletvekili İvan Savidis, “Burada kilise inşa ederken buradaki müslümanlar bize yardım edecek. Çünkü ben Moskova’daki caminin yapılmasına yardım ettim” dedi.

YEREL HABER – 16 Ağustos 2009 Pazar – 11:50

Rus Milletvekili İvan Savidis, hıristiyan inancına sahip insanlar olarak önümüzdeki yıllarda tekrar Trabzon’a gelerek Sümela Manastırı’nı ziyaret etmek istediklerini söyledi.

Sümela Manastırı’nda yaşananlarla ilgili Brüksel’de önümüzdeki günlerde bir basın toplantısı düzenleyeceğini belirten Savidis, şöyle konuştu:
“Açıkçası burada ne yapmak istediklerini anlayamadım. Biz her şeyden önce Türklerin gelenek ve göreneklerine saygı duyuyoruz. Bize söylenildiği gibi müzenin içinde mum yakmayacağımıza fotoğraf çekmeyeceğimize söz verdik ve bu sözleri yerine getirdik. Amacımız Türk Kanunları’na saygı göstermektir. Ancak tüm bunlara rağmen bizim Trabzon’a girmemizi yasakladılar. Bunu neden böyle yaptılar anlamadık. Havalimanından Sümela’ya buradan da tekrar havalimanına dönüp gidecektik. Beraberimizde müzik grubumuzu da getirmiştik. Sümela’da müzik çalıp oynayarak Türkiye’yi nasıl rahatsız edecektik, anlayamadım.”

“Beraberimizde getirdiğimiz papazların dini giysileri havalimanında neden çıkartıldı anlayamadım” diyen Savidis, valinin görevden alınmasını istedi. TBMM’ye de bu konuyla ilgili bir yazı göndereceğini anlatan Savidis, sözlerine şöyle devam etti:
“Rusya’nın merkezinde camiler inşa ediyoruz. Ben bir milletvekili olarak Moskova’nın merkezinde yapılacak camiye destek verdim ve aleyhinde yer almadım. Siz müslümansınız, biz hıristiyan. Benim size saygı duymamı istiyorsanız sizde bize saygı göstermek zorundasınız. AB’ye girmek isteyen bir ülke olarak dinlere ve din adamlarına saygı göstermelisiniz. Buradaki yöneticilere teşekkür ediyorum çünkü burada yaşananlardan sonra daha iyi bir hıristiyan oldum.”

“TRABZON’DA ORTODOKS KİLİSESİ İNŞA EDECEĞİM”
Savidis, buradaki kilisenin kendi atalarına ait olduğunu hatırlatarak “Bu kiliseler, bizim atalarımızdan kalan kiliseler. Dindar insanların kiliseleridir, Türk Hükümeti’nin kiliseleri değildir. Bu olayın ne kadar önemli bir olay olduğunu tüm dünyaya göstereceğim” dedi.

Trabzon’da Ortodoks kilisesi inşa edeceğini söyleyen Savidis, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada kilise inşa ederken buradaki müslümanlar bize yardım edecek. Tıpkı bizim Rusya’da Müslümanlara cami yaparken yardım ettiğimiz gibi. Çünkü ben Moskova’daki caminin yapılmasına yardım ettim.”

Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmine de dikkat çeken Savidis, şunları söyledi:
“İki ülke arasında ticaret hacmi yüzde 35 civarındadır. Önümüzdeki beş yılda Erdoğan ve Putin 100 milyar doları aşan anlaşmalara imza atmışlardır. Biz hıristiyanlar o kadar kötü insanlarsak neden bizimle ticaret yapıyorlar. Niçin gaz hattını buraya almak için Türkiye’ye yardım ediyoruz. Burada binlerce Rus hakaretle karşılaştı. Uluslararası boyutta ben bunu dile getireceğim. Türkiye’nin hala AB’ye hazır olmadığını söyleyeceğim. Benim istediğim burada bir teşekkürdü. Çünkü ben Trabzon’a üç bin turist getirdim.”

Hala Türk halkına ve Müslümanlara inançlı bir kişi olarak saygı duyduğunu anlatan Savidis, sözlerini şöyle tamamladı:
“İster müslüman olsun ister hıristiyan, ister Budist, Allah birdir. Bir olan Allah’a inanıyoruz. Bence bütün problemleri inançlı olmayan insanlar çıkartıyor. Türk Yönetimi havalimanında bizim elbiselerimizi bile çıkartsaydı, biz buraya çıplak gelecektik.”

Yorumlar kapatıldı.