İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Malatya, Malatya bulunmaz eşin` adlı türkünün bir Ermeni halk şarkısı olduğu iddiasına tepki geldi.

`Malatya, Malatya bulunmaz eşin` adlı türküye Tepkiler yağıyor
Malatya`dan, `Malatya, Malatya bulunmaz eşin` adlı türkünün bir Ermeni halk şarkısı olduğu iddiasına tepki geldi.

– MALATYA MUSİKİ DERNEĞİ BAŞKANI MEHMET TUNÇ YILDIRIM:

– `KAYITLARDA GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ BU TÜRKÜ BİR MALATYA TÜRKÜSÜDÜR, BUNUN ÜZERİNDE HİÇBİR TEKNİK VE AKADEMİK YORUM YAPMAYA GEREK YOKTUR`

MALATYA- Malatya`dan, `Malatya, Malatya bulunmaz eşin` adlı türkünün bir Ermeni halk şarkısı olduğu iddiasına tepki geldi.

Hüseyin Irmak`ın `Dinlerarası sevda türküleri` adlı kitabında `Malatya Malatya bulunmaz eşin` adlı türkünün bir Ermeni halk türküsü olduğu iddialarına Malatya`dan cevap geldi.

Araştırmacı Yazar Celal Yalvaç, `Malatya Malatya bulunmaz eşin` diye söylenen türkünün sözlerinin Lise Edebiyat Öğretmeni Melahat Sezener`e ait olduğunu belirterek `1940-1950`lerden beri Malatya Malatya türküsü aynı müzik ve ahenkle söylenmektedir` dedi.
Malatya Müzisyen Eğitimciler ve Sanat Derneği Başkanı(MESD) Mehmet Balkış ise iddiaların söylentiden öteye gitmediğini ve iddiaların ispatlanması gerektiğini söyledi.

İddia sahibi kişi ya da kurumun belgesi var ise o belgeyle ortaya çıkması gerektiğini anlatan Balkış, sözlerine şöyle devam etti: `Malatya Malatya` adlı türkü kayıtlarda Malatya Türküsü olarak geçmektedir. Bu türkü Malatya Türküsü olarak kayıtlıdır. Kaynak kişi Hakkı Coşkun, Derleyen kişi Selahattin Alpay, Notalayan kişi de Halil Atılgan`dır. İddia sahipleri aksini iddia ediyorlarsa bunu ispatlasın. Bizim elimizde kayıt var.`

YÖREMİZİN TÜRKÜSÜDÜR

Malatya Musiki Derneği Başkanı Mehmet Tunç Yıldırım ise `Malatya Malatya` adlı türkünün söz ve müziği ile Malatya yöresine ait olduğunu belirterek, `Kesinlikle bu türkü bir Malatya türküsüdür` dedi. Bunun üzerinde hiçbir teknik ve akademik yorum yapmaya gerek olmadığını anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: `Yöremizin türküsüdür. Biz bu türkülerle büyüdük. Müziği Malatya`ya aittir. Malatyalı sanatçılarımıza aittir. Yapı ve makamsal dizgi olarak da kesinlikle yöremizin üslubuna ve folkloruna uygundur. Kesinlikle Malatya yöresinin sözlü oyun havasıdır`.

Yorumlar kapatıldı.