İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TARAF Gazetesinin Yayımlamadığı Tekzibim

Kendilerine gonderdigim “68lilerin tarihi yeniden yazilacak”baslikli yaziyi, “yazini görür görmez konuyla ilgili tarama yaptik. Detaylarla güçlendirerek haberini giriyoruz” diyerek yayinlayacaklarini soyleyen Taraf gazetesinde dun bas sayfadan “Derin devletin 42 yillik sirri” basligiyla yayinlanan haberde (www.taraf.com.tr/haber/34498.htm ) tek bir satir bile bana ait degil. “Her habere edit yapilir. ..Gazetelerin haberlerdeki editöryal tasarrufu sözkonusu olabilir” gerekceleriyle ne tekzibimi yayinliyorlar ne de yazimin orjinalini. Yazik, Ahmet Altan adiyla anilan bir gazetede is ahlaki olmayan, gazetecilikten haberi olmayan birileri de varmis demek ki, ustelik de kontrolu elinde bulundurabilecek bir yerlerde. Yayinlamadiklari tekzibim ve yazimin orjinali asagida. bilginize. Selamlar, Yelda

TARAF’A TEKZIBIM

“Derin devletin 42 yillik sirri” basligiyla yayinladiginiz haberin ne derece benim oldugumu yarinki sayinizda yayinlamanizi rica ediyorum. Size gonderdigim yazi artik taninmaz halde oldugu icin bunu aciklamak zorunlu.

Persembe gunu patlayan bu haberin pazartesi gunu hala Taraf’ta yer almamis olmasi tuhafti. Size bunu haber vermis oldum, konuyla ilgili yazimi yayinlamanizi istedim. Benim imzamla bassayfadan cikan haberdeki ifadelerin neredeyse tamami bana degil, kim olduklarini bilmedigim baska birilerine ait.

Ben “Satasi’nin bir operasyonu” diye yazmadim, cunku bu kuvvetle muhtemel oldugu halde, henuz ortaya cikmadi. Ama yakinda kesinlesecek, o zaman yazarim ancak Stasi’nin bir operasyonu diye. Ayrica nerdeyse 8 yildir Almanya’da yasayan birinin Stasi’nin adini “Satasi” diye yazmasi da ayip otesi. “Zeitgeist” zaten donemin ruhu demek, benim imzamin altinda “döneminin Zeitgeist‘ina” diye bir ifade kullanilmasi beni kucuk dusuruyor.

Yazimin benim icin onemli olan son kismini hadim edip, gorus durus bildiren eklemelerde bulunulmasi hic hosuma gitmedi. Gecen ay Alman vatandasi oldugum icin ben de artik Alman sayilirim, ama haberimi taninmaz hale getiren icine sokusturulan ifadeler ve vurgular baska bir Almanligin ifadeleri, benim degil:

. “1991’den sonra bir olan, ancak yıllarca ikiye bölünmüş Almanya’da Duvar’ın iki yakası daha önce defalarca ateşe benzin dökmeyi tercih etmişti. Alışılagelmiş bir ajan-provakatör olan Kurras, Doğu Alman Devlet Güvenlik Bakanlığı (Stasi) üyesiydi. ”
. “Almanya‘nın en saygın entelektüellerinden biri olarak görülen gazeteci Meinhof’un birikimiyle Andreas Baader’in buluşması Almanya’da iklimi değiştirmişti. Filistin’de eğitildikten sonra Batı Almanya’ya geçişte Doğu’dan yardım alan militanlar sayısız eyleme imza atmıştı. 1972’de tutuklananlardan Holger Meins, açlık grevi nedeniyle ölürken Andreas Baader ile Jan Carl Raspe’nin yazgısı beraber çizilecekti.”
. “Militanların serbest bırakılması için kaçırılan Lufthansa uçağına dalan Grentzschutgruppe (Alman anti-terör birimi) hava korsanlarını etkisiz hale getirir…”

Bana “yazını görür görmez konuyla ilgili tarama yaptık. Detaylarla güçlendirerek haberini giriyoruz” dediniz.. Buna yaziyi detaylarla guclendirmek denemez. Ben “20 yıl önce birleşen Almanya’da geçmişle ilgili yürütülen araştırmalar” demezdim, “Berlin’de 40 yıl önce Benno Ohnesorg isimli bir üniversite öğrencisinin polis tarafından öldürülmesi, Almanya ve Avrupa’yı 10 yıl sürecek olan büyük bir şiddet sarmalının içine itti” demezdim. RAF’a guzellemelerde bulunmazdim. Lufthansa ucagi “Landshut”un kacirilmasindan bu sekilde soz etmezdim, soz edecek olsaydim 1972 Münih Olimpiyatlari’ndaki antisemit baskini atlayarak etmezdim. Bundan uc yil once Ülkede Özgür GÜNDEM konuyla ilgili bir yazimi basmisti neyse ki: “BARIŞ SÖZCÜGÜNÜN KIRLETILDIGI BIR ZAMANDA“, Yelda, 21.8.2006, Ülkede Özgür GÜNDEM.
Gazetenin internet arsivinde artik yer almiyorsa da bu sayfadan okunabilir:
http://yeldaozcan.spaces.live.com/Blog/cns!884DD2F858A8284!310.entry

Yazimi “detaylarla guclendirmek” yerine, onu kendi guclendirilmis yazilarinizin yaninda yayinlayabilirdiniz. Herhangi bir ucret odemeyeceginiz bir haber icin daha ozenli olmanizi beklerdim. Insan yaptigi isten un kazanamiyorsa bari ün kazanabilmeli, oyle degil mi. Gozu kapali bir guvenle davrandigim, detaylarla guclendirmekten neyi kasdettiginizi sormadigim, benim yazima mudahalede bulunmayi mi dusunuyorsunuz, eger oyleyse son halini goreyim.. filan demedigim icin hatanin buyugu bende tabii. Ama tabii bu sizin bana özür borclu oldugunuz gercegini degistirmiyor. Özür niyetine tekzibimi yayinlamanizi rica ediyorum.

Selamlar,

Yelda Özcan, Berlin, 26 Mayis 2009
http://yeldaozcan.spaces.live.com/ 

YAZININ ASLI

Benno Ohnesorg’un katili Stasi ajani
68lilerin tarihi yeniden yazilacak

Yelda Özcan

Dogu Almanya’nin mesela RAF uyelerini sakladigi bir sir degildi, Sosyalist Blok’un cokup iki Almanya’nin birlesmesinden sonra en azindan, 90 bin resmi, 180 bin gayriresmi uyesi olan Dogu Almanya gizli servisi Stasi’nin Bati Almanya’da 10 binden fazla uyesi oldugunu, onlara para verdigi de bilinir olmustu. Ama bu kadarini kim beklerdi? 68lilerin efsanevi sehidini vuran bir yoldasmis meger.

Gectigimiz Persembeden beri, Almanya’da 68lilerin tarihlerini gozden gecirmelerine neden olacak bir gelisme yasaniyor. Tabii sadece onlarin degil. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin 60. kurulus yildonumunu kutladigi su gunlerde arsivlerden cikan bu haber ulke tarihine tekrar donup bakmayi gerektiriyor. Genel sol tarihe de.

Almanya’da ve dolayli olarak Avrupa’da, 68 ogrenci hareketinin radikallesmesinde bir donum noktasi olan 2 Haziran 1967 Benno Ohnesorg cinayetinde bilinmeyen bir nokta acikliga kavustu. Berlin’in henuz Bati ve Dogu diye ayrildigi, iki ayri Almanya’nin varligini surdurdugu 1967’de universite ogrencisi Benno Ohnesorg’u 1,5 metre mesafeden vuran Bati Berlin Cinayet Masasi Sefi Karl-Heinz Kurras’in Dogu Almanya’nin ajani oldugu ortaya cikti.

O tarihte delil yetersizliginden beraat eden Karl-Heinz Kurras’in yeniden yargilanmasi gundemde. Arsivdeki dosyalara gore Kurras’in Dogu Almanya gizli servisi Stasi ile son bulusmasi Mart 1976’da. Gecen gun bir roportajda SED (Dogu Almanya’nin devlet partisi) uyesi oldugunu itiraf eden polis emeklisi Kurras, “Ne yani bunun icin utanmam mi gerekiyor; pisman olacagim, ozur dileyecegim hicbir sey yok, kimse bana bir sey yapamaz, dava bitmistir” rahatliginda.

Sonradan RAF’a katilan 2 Haziran Hareketi, varolusunu ve silahli eylemlerini, “2 Haziran ne anlama geliyor, herkes biliyor. Bu tarih ve isim gosteriyor ki, ilk atesi onlar acti!” diyerek gerekcelendiriyordu. Onlar, yani kapitalist Almanya Benno’yu katletti. Ama bugun arsivler karistirilirken tesadufen goruluyor ki, o bahsedilen atesi sosyalist Almanya’nin bir ajani acti… Tarih yazimi da degisecek, Wikipedia bilgileri de. Konuyla ilgili yazilmis kitaplar, filmler masal artik.

RAF hayrani kimi Turk solcularin da yazmis olduklarini gozden gecirmeleri gerekecek –eger kendilerinden boyle bir sey beklenirse tabii.

68 gencliginin Almanya’nin nazi gecmisine baskaldirdigi iddia edilir(di) hep. Hareket icindeki antisemitizme goz yumarak. Bu ideologlarin simdi nasil pozisyon alacaklari da ayri bir merak konusu.

Kisaca olay gunune gidip hizla bugune donecek olursak:

Muhammad Riza Pehlevi Bati Berlin’i ziyaret edecek. Alman ve Iranli sosyalistler hazirliklara basliyor, Bahman Nirumand konusma yapiyor, dinleyiciler arasinda bulunan Benno ertesi gunu opera binasinin onundeki gosteriye katiliyor. Sah karisi Farah Diba ile Mozart’in 3,5 saatlik sihirli flüt galasini izleyecek cunku. Ise bakin, daha sah operadayken söylenti yayiliyor, bir ogrenci silahla vuruldu, diye. Neyse, karsi göstericilerle sopali kapisma oluyor, aksamina tekrar izinsiz gösteri. Polisler kacan eylemcileri Berlin’in meshur avlularinda kistirip dövüyorlarmis. Zaten 3 polis tarafindan cevrelenip dovulen silahsiz Benno’yu sivil kiligiyla göstericilerin arasina karisip 1,5 metre mesafeden ve arkasindan kafasindan vuran Bati Berlin polisi Kurras Dogu Alman istihbarat teskilatinin uyesi, yoldas Kurras…

Benno Ohnesorg yeni evli, karisi hamile. Uzerinden politika yapmak icin ideal bir sehit figuru. Ertesi gun otopside solcularin tarafindan avukat Horst Mahler de bulunuyor. RAF’in kurucu uyelerinden Mahler 2000 yilinda ise asiri sagci parti NPD uyesi!.. Oldukca dusundurucu: sah rejimine karsi “Sah, Sah, Sarlatan”, “Mo, Mo, Mosaddik”, “Sah-SS” diye bagrilan protesto gosterileri duzenleyenler bugun soykirimci Ahmedinecat rejimine karsi, islamci diktatorluge karsi gosteri duzenleyicisi degiller.

Yorumlar kapatıldı.