İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GENELGEYİ SAHİPLENMEDİ

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI GENELGEYİ SAHİPLENMEDİ

Değerli Okurlar,
Dün Hyetert’te Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklamalarını hep birlikte okuduk. Habere göre, Bakanlık tarafından söz konusu DVD’lerin tarih öğretmenlerine yardımcı ders materyali olarak gönderildiği ve öğrencilere izletilmesinin gerekmediği; ancak amacı aşan uygulamalar yüzünden DVD’lerin dağıtımının bizzat sayın Bakan tarafından durdurulduğu belirtiliyordu. Doğal olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün DVD’lerin izlenmesi için genelge yayımladığı bir ortamda, kamuoyu bu açıklamayı Bakanlık tarafından DVD’lerin dağıtımının gelen tepkiler üzerine durdurulması olarak algıladı. Oysa bugün, Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin tekzip niteliğindeki basın açıklamasında, dünkü açıklamanın yanlış anlaşıldığı, dağıtımın güncel tepkiler üzerine değil, geçen Temmuz ayında durdurulmuş olduğu belirtiliyor.

Buradan elde edilecek en net sonuç, Bakanlığın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün genelgesini sahiplenmeyip DVD’lerin öğretmenlere bilgi sağlama amaçlı bir materyal olduğunu açıkladığıdır. Bu tek taraflı propaganda materyalinin çocukları eğitmekle görevli öğretmenlere yardımcı ders materyali olarak verilmesindeki yanlışlık da önemli bir sorun ancak şu anda konu dışına çıkmamak için, Bakanlığın DVD’lerin dağıtımının amaç dışı kullanım (öğrencilere izlettirilme) sebebiyle Temmuz ayında durdurulduğu şeklindeki açıklamasına odaklanmak gerekli.

Diğer yandan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bazı okullara söz konusu DVD’nin izlenmesiyle ilgili emir verdiği de bir gerçek. Nitekim bazı Ermeni okullarına hem söz konusu DVD, hem de izletme emri gönderildiği halde, bazı okullarımıza ne DVD, ne de yazı gitmiştir. Ortada ciddi bir karışıklık olduğu açıktır.

Elimizde okullara gönderilen İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okullara gönderilen açık emri var.
“Tarih: 29.01.2009
İlgi: a) İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 25/06/2008 tarih ve 2399/67435 sayılı yazısı
b) İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 23/01/2009 tarih ve 18.79/332/8964 sayılı yazısı

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İlgi (a) yazısı ile gönderilen Genel Kurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını konu alan “Sarı Gelin – Ermeni Sorununun İç Yüzü Belgeseli” DVD’leri okullarınıza dağıtılmıştı.
İlgi (b) yazı gereği; söz konusu gönderilen DVD’lerin okulunuz öğrencilerine uygun görülen saatlerde izlettirilmesini, sonuç raporlarının 27 Şubat 2009 Cuma mesai bitimine kadar Müdürlüğümüz Kültür Bölümü’ne gönderilmesini rica ederim.”

Buradan çıkan sonuç şu: Bakanlık böyle bir emri vermediği halde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakanlığın dağıtım işlemlerini 8 ay önce durdurduğu DVD’lerin ilköğretim okullarında, 6–14 yaşındaki öğrencilere izletilmesi emrini vermiştir. Bu durumda, Bakanlık, küçücük çocukların psikolojileri üzerinde yaratacağı olumsuzlukları dikkate almadan izleme emri veren İl Milli Eğitim Müdürleri hakkında soruşturma açmalı ve gereken işlemler yapılmalıdır.

Sonuçta, Bakanlık, tek yanlı ve yönlendirici olduğu açık olan bu DVD’lerin dağıtımını yaklaşık 8 ay önce durdurduğuna göre, okul yönetimleri tarafından eldeki DVD’ler imha edilmeli, Müdürlüğün yazısı da dikkate alınmamalıdır.
Sevgiler.
Murat Bebiroğlu
Aret Çiçekeker

MEB’nın 18.02.2009 tarihli duyurusu

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti_basinaciklama.asp?ID=1467

MEB’nın 19.02.2009 tarihli duyurusu

http://www.meb.gov.tr/haberler/haberayrinti_basinaciklama.asp?ID=1468

Yorumlar kapatıldı.