İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman yazarları ‘Ermeni’lerden özrü’ tartışıyor

Zaman yazarları ‘Ermeni’lerden özrü’ tartışıyor

Şahin Alpay – Niçin ‘özür diliyorum’?
“1915’te Osmanlı Ermenilerinin maruz kaldığı Büyük Felâket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum.” Geride bıraktığımız hafta bir grup yurttaş internet sayfasına konulan yukarıdaki metne imza attı. İlk imzacılar arasında ben de varım.
——————————————————————————–

Mümtaz’er Türköne – Niçin ‘özür dilemiyorum’?
“Özür” bildirisini yanlış buldum. Usul ve esasa dair yanlışlıklardan önce, bildirinin kısa içeriği ile maksadı arasında da uçurum var. Yol açtığı akla zarar tartışmalar ve anlamsız kutuplaşmalar başka bir şeyin değil doğrudan bu hataların ürünü. Önce iki cümleden mürekkep bildiriyi hatırlayalım: “1915’te Osmanlı Ermenilerinin maruz kaldığı Büyük Felaket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor.
——————————————————————————–

İhsan Dağı – 1915 modeli demokrasi!
Milliyetçi ezberleri bozmak zor iş. Daha da zoru, bu ezberlerle demokratik bir rejim kurmak. Çünkü bu ülkede demokratik bir rejim kurmanın yolu oligarşik ve otoriter devletin süzülüp geldiği, meşrulaştırıldığı ve de toplumsallaştırıldığı yakın ‘tarih’le hesaplaşmaktan geçiyor. Onun için ‘1908’i çözemeyen 2008’i hiç çözemez’ sözü, İttihat Terakki ve tek parti yönetimi eleştirileri, bunların güncel ‘izdüşümleri’nin demokrasi ve milli irade üzerindeki tahribatlarının analizi önemli.

——————————————————————————–

Herkül Millas – Her şey mantık değil
Türkler Ermeni kardeşlerinden özür diliyor. Ermeni derken çoğumuzun aklında Ermenistan’da ve diyasporada yaşayanlar geliyor. Türkler derken de (bazı) Türk vatandaşları. Bu durumda Rum, Yahudi, Ermeni Türk vatandaşları da bu özür kampanyasına katılmalı, ne dersiniz? Ama gel gör ki bu olamıyor. Hele Ermeni vatandaşlarımızın bu özre katılması absürd geliyor, en azından bana. Paradoks değil bu durum. Sanırım özrün, devlet veya vatandaş temelinde değil, etnik bir temelde dile getirilmesinden doğuyor bu çelişki. Etnik olarak Türk olanlar, etnik olarak Ermeni olanlardan özür diliyor. Kimi itirazlar da bundan doğmuş gibi.

23 Aralık 2008, Salı

Yorumlar kapatıldı.