İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni müzik grubu konuştu!

Ermeni müzik grubu konuştu! 

22 Aralık 2008 Pazartesi 19:13
Ermenistan adına Eurovizyon’a katılacakları konuşulan System of a Down’ın solisti Serj Tankian, Türk basınında sadece Rolling Stone’a konuşmuştu. İşte o röportajın geniş versiyonu.
“Holy Mountains” isimli şarkınıza çekilen klip Türkiye’de çok eleştirdi. Bu sizin çektiğiniz bir video muydu, yoksa fanatik bir hayranınızın işi mi?

System of a Down “Holy Mountains” için ne kendi bir video çektirdi, ne de birine çekmesini söyledi. www.youtube.com isimli bir web sitesi var. Burada insanlar kendi videolarını ve çektikleri malzemeyi, sanatçılar için yaptıkları çalışmaları sergiliyorlar. Sanırım sözünü ettiğiniz video orada yayınladı. İnsanlar çeşitli sanatçıların müziklerini kullanarak kendi home video’larını yapabiliyorlar. Bizimkiler de buna dahil. Youtube.com’da “Holy Mountains”ı kullanarak yapılan video’da, Kemal Atatürk’ün resminin İttihatçı generallerle yan yana olduğunu gördüm ve bunun yanlış olduğunu düşündüm. Atatürk İttihatçılarla aynı safta olmayan biri ve bu durumda benim görüşüme göre böyle bir video’da olması yanlış.

“Holy Mountains”ın hikayesi nedir? Şarkı neyi anlatıyor?

Biz genelde şarkı sözlerimizle ilgili konuşmuyoruz. Herkes kendi yorumunu yapabilir ve buradaki mesajları kendi istediği biçimde içselleştirebilir.

Peki bu konudaki mesajlarınızın her iki kesimdeki fanatik güçleri harekete geçirdiğini ve taraflar arasındaki nefreti güçlendirdiğini düşünmüyor musunuz?

Mümkündür. Sanırım bu konu çözülmedikçe Türkler ve Ermeniler arasında nefret ve ırkçılık devam edecek.

Türk basınında klip ve mesajlarınız çok olumsuz biçimde eleştirildi. Sizin Türk düşmanı grup olduğunuz yazıldı. Siz Türk düşmanı mısınız?

Biz geçmişte basına yaptığımız açıklamalarda defalarca Türk insanından ve Türk ulusundan nefret etmediğimizi, en ufak olumsuz bir düşünceye sahip olmadığımızı açıkça belirttik. Ermeni ailelerini öldürülmekten kurtarmak için hayatlarını riske atan Türk vatandaşlarının hikayelerini biliyoruz. Türklerin kurtardığı sayısız Ermeni ailesini biliyoruz. Basında bizim aleyhimize, bizi kötüleyen yazılar çıktığında Türkiye’deki dinleyicimizin bizi doğru anlaması ve gerçeği bilmesi için gerekli açıklamaları web sitemize koymuştuk. Açıkça görülüyor ki orada birileri bizi kötü göstermeye çalışıyor. Bunların gerçekle yüzleşmeye korkan kişiler olduklarını düşünüyorum.

Diyelim ki Türkiye her şeyi kabul etti. Ermenilerin hayatı daha mı güzelleşecek, daha mı iyi olacak?

Gerçeklerin açığa çıkması tüm insanların hayatında olumlu bir etki yapar. Türkiye ve Ermenistan arasında ticaret ve gelişmeye dayalı bir ilişki için bir şans ortaya çıkar belki. Kültürel olarak Ermeniler ve Türkler sanıldığından da çok şeyi paylaşıyor. Hepimiz Anadolu’nun ve Kafkasya’nın çocuklarıyız. Bu coğrafya hepimizi kucaklıyor.

Ermenistan’ı demokrasi ve özgürlükler açısından nerede görüyorsunuz?

Sovyet sonrası dönem, tüm eski Sovyet cumhuriyetleri açısından zor zamanlar oldu. Ama bu dönem aynı zamanda yeniden yapılanma, modernleşme, bağımsızlık ve demokratikleşme dönemiydi. Bu söz ettiklerimden o bölgede fazlaca bulunması hoşuma giderdi. Eğer ülkeler daha iyi komşuluk ilişkileri içine girerse süper güçlerin bölgesel baskılarına ve gizli ajandalarına karşı daha sağlam dururlar.

Ermenistan’a gittiniz mi? Gözlemleriniz nedir?

Geçmişte bir iki kere gittim. Bir kere Yunanistan’a gitmiştim. Biraz artistik konuşmayı göze alarak şunu söyleyebilirim. Güneş dünyanın o kısmında daha farklı parlıyor. Türkiye’de de öyle olduğuna eminim. Yiyecekler, su ve hava bana sanki Batı’da olduğundan daha temizmiş gibi geliyor oralarda.

Burada sizi dinlemekten zevk alan bir hayran kitleniz var. Onlardan olumlu ya da olumsuz mesajlar alıyor musunuz?

Avrupa turnesinde pek çok Türk hayranımızla karşılaştık ve harika muhabbetler yaptık. Bize çok olumlu yaklaşanlar vardı. Biz bu konulardan 11 yıldır söz ediyoruz ama son dönemde Türk basınında çıkan olumsuz haberlerin ardından yeni yeni olumsuz mesajlar almaya başladık. Çoğu bizi hiç tanımayan, bizi dinlemeyen, anlamayan kişilerden…

Avrupa’da tura çıkmayı düşünüyor musunuz?

Avrupa’yı çok seviyorum. Aslında açıklığa kavuşturmak için söyleyeyim. 1998’da Türkiye’ye gelecek ve Slayer’la çalacaktık. Vazgeçmemizin nedeni sahnede konuşma özgürlüğümüzün olmayacağını anlamamızdı. Amerika’da sahnede Bush’u istediğimiz gibi eleştirebiliyoruz. Irak savaşı, felaket iç politikalar ve başka şeyler hakkında. Bizim için Türkiye’de çalıp soykırım konusunu açmamak olmazdı. Bize bunun sorun olacağını söylediler. Biz de ‘eğer açıkça konuşamayacaksak gelmemizin bir anlamı yok,’ diye düşündük. Ama bir gün gelmeyi cidden isterim. İstanbul’un çok güzel olduğunu hep duyuyorum.

Haber: Mehmet Tez

Yorumlar kapatıldı.