İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Eline metre alıp kafatası ölç bari!

Eline metre alıp kafatası ölç bari!
CHP’li Canan Arıtman’ın, Ermeni olduğunu ima ederek Cumhurbaşkanı Gül’ü suçlamasına birçok yazardan tepki geldi. Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya Arıtman’ı kafatasçılık yapmakla suçladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bazı aydınların, “Ermeniler’den özür diliyorum” kampanyasını “Türk halkının tarihiyle barışıklığının ve kendine duyduğu öz güvenin bir göstergesi” biçiminde yorumlamasının ardından CHP’li Canan Arıtman’ın Gül’e yönelik suçlamaları her görüşten yazarların tepkisine neden oldu.
“Gül, cumhurun, yani Türk milletinin cumhurbaşkanlığını yapsın, etnik kökeninin değil. Cumhurbaşkanı’nın anne tarafından etnik kökenini araştırın görürsünüz” diyerek Gül’ün Ermeni olduğunu ima eden Arıtman’ı Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya şu sözlerle eleştirdi: “Canan Arıtman’ın, Gül’e yönelik ırkçı, faşist bir tavırla yaptığı açıklamaya ne diyorsunuz?Ben utanç duydum! Gül’ün anneannesinin Ermeni olduğunu ‘ima’ etmesi, bunu televizyon kanallarına çıkarak söylemesi insanın yüzünü kızartır. Bu ilkellik, sığlık ve kabalıktır! Canan Hanım, eline bir ölçü aygıtı alıp insanların kafalarını ölçecek neredeyse!”

Cumhuriyet’in bir diğer yazarı Ali Sirmen de, “Ey akıl, Ey sağduyu! Nerelerdesiniz?” başlıklı yazısında “Canan Hanım’a ‘ayıp etmiş’ demeyeceğim. Çünkü Ermenilik ayıp değil, ama Canan Hanım’ın kendisi ayıp, çünkü Ermeniliği ayıp saymış” değerlendirmesinde bulundu.

İBRETİ ALEM İÇİN

Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru, ibreti alem için Canan Arıtman’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Koru, “İbret-i alem için” başlıklı yazısında Arıtman’ı şu sözlerle eleştirdi: “CHP’ye ‘Bu milletvekilini saflarınızda tutmaya devam edecek misiniz?’ diye sormaya gerek yok; o kişi bir gün bile siyasette kalmamalı. Türkiye’nin Nazi Almanyası olmadığını ispatlamak TBMM’ye düşüyor. İbret-i âlem için o kişinin milletvekilliği derhal düşürülmeli.”
Aydınlar bildirisini imzalamadığına dikkat çeken Milliyet gazetesi yazarı ve okur temsilcisi Derya Sazak da ırkçı rüzgarlar estirilmesi ve Canan Arıtman’ın insanların etnik kökenlerini sorgulamasının ardından fikrini değiştirdiğini ve bildiriyi imzalamaya karar verdiğini söyledi.

CHP İHRAÇ ETSİN

Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de CHP’nin Arıtman’a gösterdiği cılız tepkileri eleştirdi ve Arıtman’ın ihracını istedi: “2008 yılında böyle bir yazıyı yazmak zorunda kalmaktan da ciddi bir şekilde rahatsızım, mutsuzum, üzgünüm. CHP adına yapılan bazı açıklamaların çok cılız kalması, hatta Arıtman’a arka çıkan bazı demeçlerin verilmesi rahatsızlığımı daha da artırmıştı. Herhalde gerçek anlamda Batılı bir sosyal demokrat parti söz konusu olsaydı, bu sözleri sarf eden kişinin ihraç edilmesi için gerekli işlemler çoktan başlatılmış olurdu.”
BU KAFADAN KORKULUR

Arıtman’ın açıklamalarıyla ilgili değerlendirmeler bazı değerlendirmeler şu şekilde:

Yasin Aktay (Yeni Şafak): “1915’te yaşananlar gerçekten de büyük ölçüde tarihle ilgili. Ama işi Gül’ün annesinin kökeninin araştırılması teklifine kadar vardıran kafa günümüzün bir gerçeği ve bu gerçeğin varlığından hakikaten korkulur.”

Murat Belge (Taraf): “Canan Arıtman’ın kişisel melekelerine tamamen sahip biri olduğundan hiçbir şüphemiz yok. Gelgelelim, zihninde ve mutlaka kalbinde taşıdığı tipteki milliyetçi ideoloji bazı ciddi bunama sinyalleri vermeye başladı.”

Abdurrahman Dilipak (Vakit): “Canan Hanım, Gül’ün annesinin ‘Ermeni’ olduğunu ima ederek siyaset yaptığını sanıyor. Aklınca hem Gül’ü, hem de Ermenileri aşağılıyor. Suç işliyor.”

Mustafa Erdoğan (Star): “Çağdaşlık ve ilericiliğin bu kadarına da doğrusu insanın şapka çıkarası geliyor!” İSTANBUL

21.12.2008

Yorumlar kapatıldı.