İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tarihçi Rusya-Türkiye ilişkilerinden rahatsız

Ermeni tarihçi Rusya-Türkiye ilişkilerinden rahatsız

17 Aralık 2008 Çarşamba : 10:06
Ermeni tarih profesörü Şirinyan, en güvenilir dostlarının İran olduğunu ileri sürdü.

Erivan’da düzenlenen bir basın toplantısında Türkiye ve“ Ermenistan ilişkileri hakkında bir değerlendirme yapan Ermenistan Devlet Pedagoji Üniversitesi (EDPÜ) Siyasi Haklar Tarihi bölüm Başkanı Leonid Şirinyan yeniden geliştirilmeye çalışılan Türkiye ve“ Ermenistan ilişkilerinde coşkunluk verici herhangi bir durumun olmadığını söyledi.

Şirinyan, “Ermenistan dış politikasında yeni bir düzenlenmeye gidilmeli. 20. yy. tarihi bize en güvenilir dostumuzun İran olduğunu gösterdi. Bu nedenle özellikle dış politikamızın bu yöne doğru kayması gerekir” dedi.

Şirinyan, Ermenistan’ı bu yaklaşıma iten sebeplerin başında ise, Türkiye ile Rusya ilişkilerinde yaşanan yakınlığı gösteriyor.

Şirinyan, “Tarih bize pek çok kez Rusya – Türkiye yakınlaşmasının Ermenistan için her zaman nasıl kötü sonuçlandığını açıkça gösterdi. Bugün, Ermenistan’ın temel stratejik partneri olan Rusya, Türkiye ile olan ilişkilerini aktif hale getiriyor. Bu konu gündem maddemizin merkezinde olmalı aksi halde bu ilişki Ermenistan için trajik sonuçlar doğurabilir” dedi.

Siyaset bilimi uzmanı, (EDPÜ) Teorik Felsefe ve Mantık bölümü başkanı Aleksandr Manasyan ise, Türkiye – Ermenistan ilişkilerinde yaşanan gelişmeyi, 2008 yılının en çarpıcı olaylarından biri olarak değerlendirdi. Manasyan, bu konu üzerine olumlu ve olumsuz pek çok eleştiri yapıldığını belirtti.

Ermensitan Cumhurbaşkanı Serj Sergesyan, 6 Eylül 2008 tarihinde yapılan 2010 Şampiyonlar ligi Türkiye – Ermensitan eleme tur maçı için Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Erivan’a davet etmiş, davetin kabul edilmesi ve Gül’ün Erivan’ı ziyareti ile Ermenistan – Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönüm noktasına girildiğine işaret edilmişti.

Kaynak: Rusya.ru

Yorumlar kapatıldı.