Sevgili Okuyucular,
5737 Sayılı Vakıflar Kanunu ile ilgili Vakıflar Yönetmeliği 27 Eylül 2008 tarihinde Cumartesi Günü 27010 sayı ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yazıda bu yönetmeliğin cemaat vakıflarıyla ilgili maddelerini ve bu maddelerle ilgili açıklamaları (bold) bulabilirsiniz.
Murat Bebiroğlu
Cemaat Vakfı Yöneticilerinin Seçimi
Seçim çevresi
MADDE 29 – (1) Cemaat vakfı hayratının bulunduğu ilçe, o vakfın seçim çevresidir. Ancak, vakfın müracaatı üzerine bölge müdürlüğünce yapılan araştırma sonucuna göre; cemaat vakfının bulunduğu ilçede yeterli cemaatin bulunmaması hallerinde vakfın bulunduğu il, vakfın bulunduğu il mücavir alanında yeterli cemaatin bulunmaması halinde ise cemaati en fazla olan çevre il Genel Müdürlükçe seçim çevresi olarak ilan edilebilir.
Açıklama:
Sanırım bu madde yıllardan beri süregelen seçim çevresiyle ilgili problemlerimizi tamamen çözmektedir.
Seçim çevresi, uzun yıllar cemaatler için ciddi bir sorun olmuştu. Özellikle yeteri kadar cemaat mensubunun bulunmadığı semtlerde yönetim kurulu seçimi mümkün olmuyordu. Değişiklikle öncelikle en küçük seçim çevresi ilçe olarak belirlenmektedir.
Bu duruma göre öncelikle aynı ilçede bulunan vakıflarımızın ortak seçmen listeleri hazırlaması gerekecektir. Örneğin Yeşilköy, Bakırköy’de bulunan vakıflarımızın seçiminde Bakırköy ilçesinde yaşayan bütün cemaat mensupları oy kullanacağına göre seçimlerin her iki bölgede aynı zamanda yapılması gerekecektir. Özellikle Fatih ilçesi özellikle Eminönü ile birleştikten sonra, Samatya, Narlıkapı, Yenikapı, Kumkapı, Gedikpaşa gibi pek çok vakfı barındırdığından her vakıf seçiminde, her vakıf çevresinde oy verilmesi gerekecektir. Örneğin Samatya vakfımızın seçiminde sadece Samatya vakfında değil, Yenikapı, Narlıkapı, Meryem Ana, Surp Harutyun ve Gedikpaşa kiliselerinde seçim sandığı konacak ve seçmenler Samatya yönetimi için oy kullanacaktır.
İlçede yeterli cemaat bulunmaması halinde seçim çevresi il olacaktır. Bu hüküm de bize yeteri kadar cemaat mensubu bulunmayan ilçelerde, seçimin tüm ilde yapılması imkânını veriyor. Bu durumda çevresinde yeteri kadar cemaat mensubu bulunmayan vakıflar, vakıflar bölge müdürlüğüne başvurarak seçim çevresinin il olmasını isteyebilecektir. Bu durumda eskiden ortak vakıf seçimlerinde olduğu gibi, bütün vakıflarımıza sandık konacak ve ilde yaşayan seçme hakkına sahip cemaat mensuplarının hepsi oy verecektir.
Son olarak Anadolu’da bulunan vakıflarımız için de, Vakıflar Genel Müdürlüğünün onayı ile cemaati en fazla il olarak seçim çevresinin İstanbul olarak belirlenmesi mümkün olacaktır.
Yönetim kurulunun oluşturulması ve seçim süresi
MADDE 30 – (1) Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerinde;
a) Vakfın yönetim kurulu seçimine, vakıf veya hayratından yararlanan cemaat mensupları katılır.
b) Her vakıf için ayrı bir yönetim kurulu seçilir ve yönetim kurulu seçimleri dört yılda bir yapılır. Cemaat vakfı yönetim kurulu yedi üyeden oluşur. Ancak, cemaat sayısının yetersizliği durumunda yönetim kurulu en az üç üyeden oluşturulabilir. İstifa, ölüm, görevden alma ve benzeri nedenlerle boşalan yönetim kurulu üyelikleri yedek üyelerle tamamlanır. Ancak üye sayısının üçten aşağı düşmesi halinde, yeni yönetim kurulu seçimi üç ay içerisinde yapılır. Vakfın işleyişi açısından yediden fazla üyeye ihtiyaç duyulması halinde ise yapılacak seçim tarihinden iki ay önce Genel Müdürlüğün olumlu görüşü ile yönetim kurulu üye sayısı artırılabilir.
Seçmenlik şartları
MADDE 31 – (1) Seçmenlerin;
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması,
b) On sekiz yaşını doldurması,
c) Seçim çevresinde ikamet etmesi, şarttır.
Seçileceklerde aranılan şartlar
MADDE 32 – (1) Vakıf yönetim kuruluna seçilecek kişilerin 31 inci maddede belirtilen şartlara ek olarak aşağıdaki şartları da taşıması gerekir:
a) En az ilkokul mezunu olmak,
b) Kanunun 9 uncu maddesinde belirtilen suçların birinden mahkûm edilmemiş olmak.
Açıklama:
Yönetim kurulu üye seçimleri eskiden olduğu gibi 4 yılda bir yapılacaktır.
Yönetmelikte vakıfların yönetim kurulu 7 üyeden oluşmaktadır. Ancak vakfın yapısı üye sayısının 7’den fazla olmasını gerektiriyorsa, seçimden iki ay önce Genel müdürlüğün olumlu görüşü alınarak sayı artırılabilmektedir.
Cemaat mensuplarının azlığı nedeniyle yönetim kurulu üye sayısı yedinin altına düşebilir, ancak üye sayısı en az 3 kişi olmalıdır. Yönetmelikte bu konuda önceden bir izinden söz edilmiyor bu duruma göre, seçimden en az 15 gün önce bölge müdürlüğüne verilecek dilekçede üye sayısın 3 (ya da 4–5–6) olacağı ve yedek üye sayısı bildirilmelidir.
Ölüm, istifa, görevden alma vb nedenlerle üye sayısı azalırsa, ayrılan üyenin yerine yedek üyeler alınır. Ancak üye sayısı üçün altına düşerse üç ay içinde seçim yapılması gerekmektedir.
Yönetmelikte yedek üye sayısı belirtilmemektedir. Eski uygulamalara bakarak üye sayısını geçememek üzere yedek üye seçileceği düşünülebilir. Kanımca 7 üyeli bir vakıf yönetiminde 4, cemaatin az olduğu bölgelerde 3 üye için 2 yedek üye seçilmesi doğru olur.
Vakıf yönetim kurulu üyeliğine seçilmek için aranan şartlarda bir değişiklik yoktur.
(seçme ve seçilme üyelerde yaş 18 olarak belirlenmiştir.)
Seçim usulleri
MADDE 33 – (1) Cemaat vakıflarının seçimleri aşağıdaki usuller çerçevesinde yapılır:
a) Mevcut yönetim kurulu; seçmen listelerini, seçim tertip heyetinin kimlerden oluştuğunu, seçim tarihini, oy kullanma yerini ve hangi saatler arasında yapılacağını, oy sandığının nereye konulacağını, seçim tarihinden en az on beş gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirir. Mevcut yönetim kurulunun görev süresinin sona ermesine rağmen yönetim kurulu seçimine gidilmemesi durumunda, ilgili bölge müdürlüğünce cemaat mensupları arasından belirlenen seçim tertip heyeti, seçim işlerini yürütür.
b) Yönetim Kurulu seçimi bir gün içinde sonuçlandırılır.
c) Seçmen listelerinde ve oy pusulalarında, vakıf ismi başa gelmek suretiyle, “…vakfı yönetim kurulu seçimi” tabirinden başka isimler kullanılamaz.
ç) Seçim tertip heyetince, seçmen listelerinde semt, mahalle, cadde ve sokak temelinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra seçmen listesi seçim yapan vakfın merkezine asılır. Seçmen listelerinin askıdan indirileceği tarih cemaat gazeteleri veya diğer mahalli gazetelerden birinde ilan edilebilir.
d) Seçmen listeleri on beş gün süre ile askıda kalır. Bu süre içinde yapılacak itirazlar tertip heyetince karara bağlanır.
e) Cemaat vakfı yönetim kurulu seçimlerinde seçim tertip heyetince seçim tasnif kurulu oluşturulabilir.
f) Seçmen, oyunu bizzat kullanır.
g) Cemaat vakfı seçimleri noter huzurunda gizli oy ve açık tasnif usulü ile yapılır. Tertip heyetince seçim tarihinden iki ay önce Genel Müdürlüğün olumlu görüşü alınarak seçimler noter huzurunda yapılmayabilir. Adaylar aldıkları oy sayısına göre sıralanarak, vakıf yönetim kurulunun asıl ve yedek üyeleri düzenlenen seçim tutanağı ile belirlenir.
ğ) Cemaat vakıflarının yönetim kurulu seçimlerinin güvenliği ilgili valilik veya kaymakamlıkça sağlanır.
h) Seçim işlemleri tamamlandıktan sonra on gün içerisinde, seçilenlerin isim listesi, nüfus cüzdanı suretleri, ikametgâh belgeleri ve seçim tutanağının bir suretinin bölge müdürlüğüne verilmesi ile seçim tertip heyetinin görevi sona erer.
ı) Seçim giderleri ilgili vakfın bütçesinden karşılanır.
i) Seçim işlemleri ile sonuçlarının ve seçilen kişilerin bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadıkları hususunda bölge müdürlüğünce araştırma yapıldıktan sonra, yeni seçilen vakıf yönetim kurulu üyelerine yetki belgesi verilir.
j) Seçim sonuçları ve yetki belgesi verilen yönetim kurulu üyeleri, bölge müdürlüğünce Genel Müdürlüğe ve ilgili valiliğe bildirilir.
(2) Cemaat vakıflarının seçim çevreleri ve seçimleri hakkındaki bilgiler, seçimden önce bölge müdürlüğü tarafından ilgili valiliğe bildirilir.
Açıklama:
Seçim sisteminde bir değişiklik yoktur.
Yönetim kurulu, seçim tertip heyetini belirleyerek, seçim tarihini, seçim yerini, seçim saatlerini, oy sandıklarının yerini genel müdürlüğe en az 15 gün önce bildirir. Bu bildirimde seçilecek üye sayısı 7’den az olacaksa bilgi verilmelidir.
Süresi dolduğu halde yönetim kurulu seçime gitmezse, ilgili vakıflar bölge müdürlüğü, tertip heyetini seçerek seçimi sağlar.
Seçim tertip heyeti, seçmen listesini hazırlar ve liste seçim yapan vakıfta 15 gün süreyle askıya çıkarılır. Yönetmelikte seçim yapan vakfın merkezinde asılır denmektedir. Bu duruma göre ilçenin her vakfının seçmen listesi tertip heyetince incelenerek, seçim yapılan vakıfta askıya çıkarılacaktır. Burada ciddi bir eksiklik söz konusudur. Örneğin Yeşilköy vakfımız seçim yapıyorsa. Bakırköy kilisesi çevresinde bulunan seçmenlerin listesi de sadece Yeşilköy’de olacaktır. Bakırköylü seçmenin gelip Yeşilköy’de listeyi incelemesi hiç de mantıklı görünmüyor. Bu gibi durumlarda tertip heyetinin inisiyatif alarak, oy kullanılacak her vakıfta seçmen listelerini askıya çıkarması doğru olur.
Seçim tertip heyeti isterse, seçmen listelerinin askıdan indirileceği tarihi cemaat gazetelerinden birinde ilan edilebilir. Bu ilanın verilmesi zorunlu değildir.
Seçim çevresinin değişikliği ile birlikte, vakıf yönetim kurulu üyeliği için, vakfın bulunduğu ilçede oturan herkes aday olabilecektir. Seçim çevresinin il olması halinde ilde yaşayan bütün cemaat mensupları aday olabilecektir.
Seçimler, noter huzurunda yapılacaktır. Ancak tertip heyeti seçimden iki ay önce genel müdürlüğün olumlu görüşünü alarak, seçimi notersiz yapabilir.
Yönetmelikte, zamanlama konusunda bazı tutarsızlıklar görülmektedir. Yönetim kurulu seçime en az 15 gün kala bölge müdürlüğüne bildirerek seçim yapmaktadır. Hâlbuki yönetim kurulu üye sayısının artırılması ya da seçimin notersiz yapılması için en az iki ay önce bölge müdürlüğünden izin almak gerekmektedir. Bu duruma göre vakıflarımız, seçimden iki ay önce tertip heyetini kurup, seçimin notersiz yapılması için bildirimde bulunmalı ve noter giderinden kurtulmalıdır. Bu dilekçede gerek varsa üye sayısının artırılması talep edilmelidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Vakıflarda Beyanname ve Bildirim
Beyanname verme yükümlülüğü
MADDE 34 – (1) Vakıf yöneticileri, Ek-2’deki beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bölge müdürlüğüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.
(2) Yeni vakıflar; şubelerinin muhasebe hesap planının vakıf merkezinin hesap planına uygun olmasını, yıl içindeki gelir ve giderlerini, yeni yıla devredecek makbuz bilgilerini ve mevcut paralarını gösteren yılsonu hesap durumlarını her yıl vakıf merkezine gönderilmesini, yılsonunda şubenin mali tabloları ile vakıf merkezinin mali tablolarının konsolide edilmesini sağlarlar.
Açıklama:
Vakıflarımız yönetmelikte yer alan beyannameyi takvim yılının ilk altı ayında bölge müdürlüğüne vermek ya da elektronik ortamda göndermelidir. Sanırım burada önemli değişiklik beyannamenin sanal ortamda da gönderilmesidir.
Bağış ve yardımlar
MADDE 35 – (1) Vakıflar; yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan alacakları nakdi bağış ve yardımlar ile yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere yapacakları nakdi bağış ve yardımları banka aracılığı ile yaparak bir ay içerisinde bölge müdürlüğüne bildirirler.
(2) Yurtdışından bağış ve yardım alan vakıflar Ek-3’teki formu, yurtdışına bağış ve yardım yapan vakıflar ise Ek-4’deki formu iki nüsha olarak doldurup bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne verirler.
(3) Bildirim formuna yetkili organın karar örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgelerin örnekleri de eklenir.
(4) Bildirimin bölge müdürlüğü tarafından onaylı bir örneği ilgili bankaya verilmek üzere başvuru sahibine verilir.
(5) Alınan bildirim ve eklerin birer adedi bölge müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilir.
Açıklama:
Burada çok önemli nokta, vakıfların yurt dışından bağış ve yardım kabul edebilecekleri gibi, aynı şekilde benzer amaçlı vakıf ve derneklere bağış ve yardım yapabilmeleridir. Bu yardımları vermek ya da almak için izin gerekmez, ancak bu yardım ve bağışlar banka aracılığıyla yapılacak ve bir ay içinde Ek 3 ya da Ek 4 formu doldurularak bölge müdürlüğüne verilecektir. Bu yardım ve bağışlarla ilgili yetkili karar örneği ya da sözleşme vb belge varsa bildirime eklenir.
Bildirimin bölge müdürlüğünce onaylı bir nüshası işlemi yapan bankaya verilir.
Taşınmaz mal bildirimleri
MADDE 36 – (1) Vakıflar, iktisap ettikleri veya değiştirdikleri taşınmazlarla ilgili bilgileri tapuya tescilden itibaren bir ay içerisinde Ek-5’deki formu doldurarak bölge müdürlüğüne vermekle yükümlüdürler.
Açıklama:
Vakıflar Kanunun 12. Maddesine göre “Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflara, başlangıçta özgülenen mal ve haklar, vakıf yönetiminin başvurusu üzerine, haklı kılan sebepler varsa, Denetim Makamının görüşü alınarak mahkeme kararı ile sonradan iktisap ettikleri mal ve hakları ise bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek rapora dayalı olarak vakıf yetkili organının kararı ile daha yararlı olanları ile değiştirilebilir veya paraya çevrilebilir.”
Bu maddeye göre, kanun hükmü yerine getirildikten sonra vakıflar taşınmaz mal aldıklarında, sattıklarında ya da taşınmaz mal değişimi yapmışlarsa konun tapuya tescilinden sonra bir ay içinde Ek 5 formunu doldurup bölge müdürlüğüne verecektir. Böylece ilk kez vakıflarımız Medeni Kanuna göre kurulan vakıflarla eşit koşullarla taşınmaz mal edinebilecektir.
İktisadi işletme ve şirket kurulması
MADDE 37 – (1) İktisadi işletme ya da şirket kuran veya kurulmuş herhangi bir şirkete iştirak eden vakıflar, Ek-6’daki formu doldurarak bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne gönderirler. Herhangi bir şirket hissesini satan ve şirket ortaklığından ayrılan veya şirketini tasfiye eden vakıflar, bölge müdürlüğüne bildirimde bulunurlar.
Açıklamalar: İktisadi işletme ya da şirket kurmak, mevcut bir şirkete iştirak etmek isteyen vakıflar ve aynı şekilde şirket hisselerini satan ve ortaklıktan ayrılan ve tabi şirket ve iktisadi kuruluşları kapatan vakıflar da Ek–6 formunu doldurup bölge müdürlüğüne bildirimde bulunacaktır.
Beyanname ve bildirimlerin incelenmesi
MADDE 38 – (1) Yapılan tebligata rağmen, vakıflardan istenen beyanname ve bildirimlerin verilmemesi veya eksik verilmesi hallerinde Kanunun 11 inci maddesi gereğince idari para cezası uygulanır. Bölge müdürlüğünce beyanname ve bildirimlerin birer örneği Genel Müdürlüğe gönderilir.
Açıklamaya gerek yok.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Vakıflarda Denetim
Vakıfların denetimi
MADDE 39 – (1) Vakıf yöneticileri, yılsonundan itibaren altı ay içerisinde yapılacak iç denetim rapor ve sonuçlarını Ek-7’deki forma uygun olarak düzenleyerek rapor tarihini takip eden iki ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne göndermekle yükümlüdürler.
(2) Yeni vakıflar şube ve temsilciliklerini de denetleyerek her yıl verecekleri raporlarda bu alt birimlerle ilgili bilgilere yer verirler.
(3) Vakıfların, şube ve temsilciliklerinin amaca ve yasalara uygunluk denetimi ile iktisadî işletme ve iştiraklerinin faaliyet ve mevzuata uygunluk denetimi Genel Müdürlükçe yapılır. Genel Müdürlük Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca vakıfların;
a) Vakfiye ve vakıf senedinde yazılı amaç doğrultusunda faaliyette bulunup bulunmadıkları,
b) Yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmedikleri,
c) Mallarını ve gelirlerini vakfiye, 1936 beyannamesi ve vakıf senedindeki şartlara uygun kullanıp kullanmadıkları,
ç) Vakıf iktisadi işletmeleri ile iştiraklerinin iş ve işlemleri ile gerektiğinde vakıflara ait diğer iştiraklerinin iş ve işlemleri, denetlenir.
Şube ve temsilciliklerin denetimi
MADDE 40 – (1) Şube ve temsilciliklerce yürütülen faaliyetlerden vakıf yönetimi ile birlikte şube yönetimi ve temsilci de sorumludur.
(2) Şube ve temsilciliklerin denetimi sonucunda; vakıf amacının gerçekleştirilmesine yeterince katkı sağlamadığı, vakıf senedine aykırı işlem yaptığı tespit edilenler ile beyanda bulunulmadan şube ve temsilciliğin faaliyete geçirilmesi halinde şube ve temsilciliğin kapatılması vakıf merkezine bildirilir.
İç denetimin amacı
MADDE 41 – (1) İç denetim, vakıf faaliyetlerinin mevzuata ve vakfın stratejik planına uygun olarak yürütülmesini; kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını; bilgilerin güvenilirliğini, bütünlüğünü ve zamanında elde edilebilirliğini sağlamayı amaçlar.
(2) İç denetim vakfın risk yönetim ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirerek sistemli ve disiplinli bir yaklaşımla vakfın amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur.
İç denetimin kapsamı
MADDE 42 – (1) Vakfın tüm iş ve işlemleri iç denetim kapsamındadır.
(2) İç denetim faaliyeti;
a) Vakfın vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedinde yazılı şartlara ve yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmediği,
b) Vakfın mallarının ve gelirlerinin vakfiye, 1936 Beyannamesi ve vakıf senedinde belirtilen şartlara uygun bir şekilde etkin ve verimli olarak kullanılıp kullanılmadığı,
c) İşletme ve iştiraklere sahip olan vakıflarda bu işletme ve iştiraklerin sınaî, iktisadi ve ticari esas ve gereklere uygun tarzda idare edilip edilmedikleri, rasyonel bir şekilde işletilip işletilmedikleri,
ç) Vakfın denetime tabi tüm birimlerinin işlem, hesap ve mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ile Genel Müdürlükçe belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmadığı,
hususları dikkate alınarak defter, kayıt ve belgeleri üzerinden ve gerektiğinde işlem yapılan üçüncü şahıslarla hesap mutabakatı sağlanarak yürütülür.
İç denetimi yapabilecekler
MADDE 43 – (1) Vakıf senetlerinde denetim organına yer veren vakıflarda iç denetim bizzat bu organları eliyle yapılabileceği gibi bağımsız denetim kuruluşlarına da yaptırılabilir.
(2) Vakfın yetkili organı ya da bağımsız denetim kuruluşu, iç denetimi, ancak denetçi sertifikasına sahip kişiler marifetiyle yapar veya yaptırabilir.
Sertifika alabilme şartları
MADDE 44 – (1) Denetçi sertifikası alabilmek için; 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik ruhsatına sahip olanlar ile Genel Müdürlükte avukatlık, müdürlük ve şube müdürlüğü görevlerinde en az 5 yıl çalışmış olanların Genel Müdürlükçe yapılacak sertifika eğitimi sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olmaları şarttır.
(2) Ayrıca Genel Müdürlükte; Müfettiş, İç Denetçi, Vakıf Uzmanı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Bölge Müdürü kadrolarında en az 5 yıl görev yapmış olanlar ile süreye bağlı olmaksızın Genel Müdür, Vakıflar Meclisi Üyesi, Genel Müdür Yardımcısı, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, I. Hukuk Müşaviri kadrolarında görev yapmış olanlara talepleri halinde sınav şartına bağlı olmaksızın denetçi sertifikası verilir.
Bağımsız denetim kuruluşundan hizmet alımı
MADDE 45 – (1) Denetimi yapacak bağımsız denetim kuruluşu denetlenen vakfın yetkili karar organlarınca seçilir.
İç denetim raporu
MADDE 46 – (1) İç denetim raporu, denetim sonucunda denetçinin de görüşünün açıklandığı metindir. Bu raporun ekinde mali tablolar da yer alır.
(2) Rapor, Ek-7’deki forma uygun olarak denetimi yapan organ ya da bağımsız denetim kuruluşunu temsil ve ilzama yetkili olanların imzasını taşıyan bir yazı ekinde vakıf yönetimine sunulur.
(3) Rapor; doğruluk, açıklık, ölçülebilirlik, yapıcılık, uygunluk, tamlık ve kararlılık temel ilkeleri çerçevesinde;
a) Denetçi kanaatini taşıyacak,
b) Doğru, tarafsız, açık, özlü ifadelere yer verilecek,
c) Daha önce rapor edilmiş tespit ve önerileri kapsayacak,
ç) Yapılan denetimler esnasında tespit edilen iyi uygulama örneklerini gösterecek,
şekilde düzenlenir.
(4) Denetçi kanaatinin oluşmasına dayanak teşkil eden belgeleri rapora ekler.
(5) İşletme esasına göre defter tutan vakıfların denetimlerinin sertifikalı denetçiler tarafından yapılması zorunlu değildir. Ancak yapılacak denetim neticesinde düzenlenecek raporun Ek-7’deki rapor formuna uygun olması zorunludur.
İç denetimin geçerliliği
MADDE 47 – (1) Yapılan denetimin geçerli olabilmesi için; bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar ile genel kabul görmüş denetim standartlarına uygun olarak yapılması zorunlu olup, Genel Müdürlüğün denetim ve inceleme yetkisi saklıdır.
Bağımsız denetçi sertifika sınavı
MADDE 48 – (1) Denetçi sertifika eğitiminin içeriği, sınavının başvuru ve uygulama şekli ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenerek resmi internet sitesinde duyurulur.
Uygulanacak diğer hükümler
MADDE 49 – (1) Yapılacak bağımsız denetimlerde, bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, vakıflar mevzuatına aykırı olmamak üzere, bağımsız denetime ilişkin mevzuat hükümleri ile uluslararası denetim standartları uygulanır.
Açıklama:
Vakıflar kanunu denetim konusunda yenilik olarak iç denetim mecburiyeti getirmektedir. Vakıflar kanunun en olumlu yanlarından bir de bence bu denetim mecburiyetidir. “MADDE 33 – Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflarda iç denetim esastır. Vakıf; organları tarafından denetlenebileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırabilir. Vakıf yöneticileri, en az yılda bir defa yapılacak iç denetim raporları ile sonuçlarını, rapor tarihini takip eden iki ay içerisinde Genel Müdürlüğe bildirir”.
Cemaat vakıflarında iç denetiminin seçilmiş organla yapılması yönetmeliğin 43. Maddesinin 1. fıkrasına göre mümkün değildir. Çünkü denetim organının bulunması için vakıf senedinde denetim organına yer verilmesi gerekmektedir. Bu duruma göre cemaat vakıfları iç denetimi bağımsız denetçilere yaptırmak zorundadırlar.
Cemaat vakıflarının iç denetimi cemaat mensubu serbest muhasebeci mali müşavirlik veya yeminli mali müşavirlik ruhsatına sahip olan bağımsız denetçilere yaptırabilmesi için bu kişilerin Bağımsız Denetçi sertifikası almaları gerekir.
İşletme defteri tutan vakıfların denetimini yapan denetçilerin sertifikalı olması gerekmez.
Geçici Maddeye göre 2008 yılı için bir istisna getirilmiştir. Geçici Madde 3.-“Vakıflara ait 2008 yılı iç denetim raporlarının sertifikalı denetçiler tarafından düzenlenmesi zorunlu değildir. Ancak söz konusu raporların bu Yönetmelikte yer alan usul ve esaslara göre düzenlenmesi ve gönderilmesi zorunludur.”
İç denetim de bir sonraki yılın ilk altı ayında yaptırılır ve denetim raporu iki ay içinde Ek–7 Formuyla birlikte bölge müdürlüğüne verilir.
Genel Müdürlük Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca cemaat vakıflarını, özellikle yürürlükteki mevzuata uygun yönetilip yönetilmedikleri ve Mallarını ve gelirlerini vakfiye, 1936 beyannamesi ve vakıf senedindeki şartlara uygun kullanıp kullanmadıkları yönünden inceler.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Vakıflar Meclisi, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Vakıf Uzmanlığı
BİRİNCİ BÖLÜM
Vakıflar Meclisi
Meclisin oluşumu
MADDE 96 – (1) Meclis, Genel Müdürlüğün en üst karar organıdır.
(2) Meclis; Genel Müdür, üç Genel Müdür Yardımcısı ve I. Hukuk Müşaviri olmak üzere beş, vakıf konusunda bilgi ve deneyim sahibi yükseköğrenim mezunları arasından Başbakanın teklifi üzerine ortak kararname ile atanacak beş, yeni vakıflarca seçilecek üç, mülhak ve cemaat vakıflarınca seçilecek birer üye olmak üzere toplam on beş üyeden oluşur. Ayrıca yeni vakıflar üç, mülhak ve cemaat vakıfları ise birer yedek üye seçer.
(3) Genel Müdür aynı zamanda Meclisin de başkanıdır.
(4) Genel Müdürün çeşitli nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda Genel Müdüre vekâlet eden Meclis Başkanlığına da vekâlet eder.
(5) Genel Müdür Yardımcıları ve I.Hukuk Müşavirinin çeşitli nedenlerle görevinde bulunmadığı durumlarda yerlerine vekâlet edenler Meclis toplantılarına katılırlar.
Meclis Üyeliğine seçilme şartları
MADDE 97 – (1) Yeni vakıflar, mülhak ve cemaat vakıflarınca Meclis Üyeliğine seçilebilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
a) Devlet Memurları Kanununda belirlenen memur olma şartlarını taşımak,
b) Yükseköğrenim mezunu olmak,
c) Kesinleşmiş mahkeme kararıyla vakıf yöneticiliği görevinden alınmış olmamak,
ç) Hakkında Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca işlem başlatılmamış olmak,
Seçim kurulu ve görevi
MADDE 98 – (1) Seçimlere ilişkin işlemleri yürütmek ve seçimi sonuçlandırmak üzere personel arasından belirlenecek yeterli sayıda üyeden seçim kurulu oluşturulur.
(2) Seçim Kurulu; seçimlerin yürütülmesi ve oyların tasnifi ile görevli olup, bu görevini seçim ve tasnif işleri bitinceye kadar aralıksız olarak sürdürür.
Seçim zamanı ve yeri
MADDE 99 – (1) Meclis Üyesi seçimleri ile ilgili çalışmalar, seçilmiş beş üyenin görev sürelerinin bitiminden üç ay önce başlar.
(2) Seçimler Ankara’da yapılır.
(3) Seçimin yapılacağı adres, tarihi ve saati ile temsilci seçimine ilişkin hususlar Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde ilan edilir. Ayrıca yeni vakıflar, mülhak ve cemaat vakıflarına temsilci belirlemeleri için biri seçimden en az iki ay önce olmak üzere Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin birinde iki defa duyuru yapılır.
Temsilci seçimi ve bildirimi
MADDE 100 – (1) Vakıf temsilcisi;
a) Yeni vakıflarda, vakfı yönetmeye ve temsile yetkili organın,
b) Cemaat ve esnaf vakıflarında, yönetim kurullarının,
c) Mülhak vakıflarda ise vakıf yöneticisinin,
kararı ile belirlenir.
(2) Her vakıf bir temsilci belirleyebilir. Bir kişi birden fazla vakfın temsilcisi olabilir, temsil edilen her vakfın bir oy hakkı vardır.
(3) Vakıflar; vakıf temsilcisine ilişkin ek-19’daki formu doldurarak seçim gününden en az bir ay önce bölge müdürlüğüne teslim ederler. Bölge müdürlüğünce vakıf temsilcisine Ek-20’deki temsilci belgesi verilir.
Meclis Üyesi adaylarının belirlenmesi
MADDE 101 – (1) Adaylar; seçim kuruluna iletilmek üzere, ek-21’deki formu doldurarak seçim tarihinden en az on beş gün önce Genel Müdürlükte olacak şekilde gönderirler veya bizzat teslim ederler.
Temsilci ve Meclis Üyesi adaylarının ilanı
MADDE 102 – (1) Bölge müdürlükleri tarafından gönderilecek verilere dayanılarak oluşturulan temsilci listesi ile Meclis Üyesi seçilme şartlarını taşıyan adayların listesi, seçim tarihinden en az yedi gün önce Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde ve Türkiye genelinde yayımlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin birinde ilan edilir.
(2) Listelere ilan tarihinden itibaren üç gün içerisinde Genel Müdürlüğe itiraz edilebilir. İtirazlar hakkında itirazı takip eden günde karar verilir.
(3) İtiraz edilmeyen veya itiraz sonucu verilen karara göre, listeler soyadına göre alfabetik sıralama yapılarak oluşturulur.
Seçim usul ve esasları
MADDE 103 – (1) Seçim, seçim kurulu gözetiminde yeni vakıflar, mülhak vakıflar ve cemaat vakıfları için aynı gün ayrı sandıklarda, gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yapılır.
(2) Seçimde kullanılacak araç ve gereçlerin temini ile seçim kurulunun sekreterya hizmetleri Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığınca yürütülür.
(3) Seçim kurulunca her sandıkta görevli bulundurulur.
Oy verme işlemi
MADDE 104 – (1) Temsilci listelerinde adı yazılı olmayanlar oy kullanamazlar. Oylar, oy verenin kimliği ile temsilci belgesinin ibrazı ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Temsilciler oy kullanmak üzere bir başkasına vekâlet veremez.
(2) Seçim günü saat 08.00 – 17.00 arası oy verme süresidir. Ancak saat 17.00 ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen temsilciler, seçim kurulu tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanırlar. Bu husustaki değişiklikler seçim ilanında belirtilmek şartıyla seçim kurulunca tespit edilebilir.
(3) Oylar ilan edilen gün ve saatte sandığa atılmak suretiyle kullanılır.
(4) Oy verme işleminde seçim kurulunca verilen mühürlü zarfın kullanılması zorunludur.
(5) Vakıf temsilcilerinin oy pusulasını gizli olarak yazmaları veya hazır ve basılı oy pusulasını zarfa koymaları için, kendilerine kapalı oy verme yeri gösterilir. Oy pusulasının kapalı yerde zarfa konulması mecburidir.
(6) Vakıf temsilcisinin oy hakkını sınırlayıcı hiçbir tedbir alınamayacağı gibi, mükellefiyet de yüklenemez.
(7) Adaylar sandık başında hiçbir temsilciye müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamaz ve hiçbir temsilci oy kullandıktan sonra sandık başında kalamaz.
Açıklama:
Vakıflar Meclisi, Vakıflar genel Müdürlüğünün en yüksek ve yetkili organı olup 15 üyeden oluşur. Bu üyelerin sadece biri cemaat vakıfları tarafından seçilir. Vakıflar meclisine, cemaat vakıfları bir asıl bir de yedek üye seçerler. Meclis üyesi olmak için memuriyet şartları dışında yüksek okul mezunu olmak şartı aranır.
Cemaat Vakıfları meclis seçimi ile ilgili bildiriminden sonra her vakıf yönetim kurulu, meclis seçiminde seçime katılacak temsilcisini seçer. Bir temsilci birden çok vakfı temsil edebilir. Vakıf temsilcileri için Ek 19 formunu doldurularak seçimden en az bir ay önce bölge müdürlüğüne verilir ve müdürlükte ek–20 temsilcilik belgesi verilir.
Yönetmelikten anlaşıldığına göre her yüksek eğitimli ve devlet memuru olma koşulunu taşıyan cemaat mensubu Ek21 Formu doldurup, seçimden 15 gün önce vakıflar genel müdürlüğüne vererek, meclis seçiminde cemaat temsilcisi olmaya aday olabilmektedir. Yine yönetmelikten anlaşıldığına göre seçilecek vakıflar meclisi üyesinin cemaat mensubu olması da gerekmez. Cemaat vakıflarının temsilcileri, isterlerse cemaat dışından bir adayı da seçebilirler.
Seçim gününde cemaat vakıfları temsilcileri ayrı bir sandıkta cemaat vakıfları kontenjanından meclis üyeliği adayları arasından bir kişiyi seçerler.
Meclisin görevleri
MADDE 111 – (1) Genel Müdürlükçe teklif edilen;
a) Genel Müdürlüğe, mazbut ve mülhak vakıflara ait akar ve hayrat taşınmazların tahsis, satış ve trampasına yönelik tasarruflarla, kamulaştırmalarda kamu yararını,
b) Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesini, paraya çevrilmesini veya değerlendirilmesini,
c) Genel Müdürlüğe, mazbut ve mülhak vakıflara ait olup, tahsis edildikleri amaca göre kullanılmaları kanunlara veya kamu düzenine aykırı yahut tahsis amacına uygunluğunu kaybetmiş, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılması mümkün olmayan taşınmazların mazbut vakıflarda Genel Müdürlüğün, mülhak vakıflarda vakıf yöneticisinin talebi üzerine gayece aynı veya en yakın başka bir hayrata dönüştürülmesini, akara devredilmesini veya paraya çevrilmesini,
ç) Kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan cemaat vakıflarına ait taşınmazları, vakıf yönetiminin talebi halinde aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsisini veya vakfın akarına dönüştürmeyi,
d) Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait taşınmazların onarım veya inşa karşılığı kiralamalarında yirmi yıldan kırk dokuz yıla kadar kira süresini,
e) Yeterli geliri bulunmayan mazbut vakıflara ait vakıf kültür varlığı niteliğindeki taşınmazların, benzer amaçlı mazbut vakıfların gelirleriyle korunması ve yaşatılmasını,
f) Mazbut vakıflara ait taşınmazların satışından elde edilecek gelirler ile taviz bedellerinin gelir getirici yatırımlarda, yurt içi ve yurt dışında bulunan ve geliri kalmayan vakıflara ait vakıf kültür varlıklarının bakım ve onarımlarında kullanılmasını,
g) Vakıfların, vakfiyelerindeki şartların yerine getirilmesine fiilen veya hukuken imkân kalmaması halinde; vakfedenin iradesine aykırı olmamak kaydıyla mazbut vakıflarda Genel Müdürlüğün; mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarında, vakıf yöneticilerinin teklifi üzerine bu şartların değiştirilmesi ile hayır şartlarındaki parasal değerlerin güncel vakıf gelirlerine uyarlanmasını,
ğ) Her yıl yeni vakıfların kuruluşunda amaçlarına göre özgülenecek asgarî mal varlığı miktarını,
h) Mülhak vakıflara Anayasaya aykırılık teşkil etmeyen vakfiye şartlarına göre yönetici atanmasını,
ı) Kanunun 10 uncu maddesi doğrultusunda vakıf yöneticilerinin görevlerinden alınması için dava açılmasını, telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilecek hallerde bu davalar sonuçlanıncaya kadar, vakıf yönetiminin geçici olarak görevden uzaklaştırılması ve kayyımca yönetilmesinin mahkemeden talep edilmesini,
i) Seçilmiş Meclis üyelerinin göreve engel bir hastalık veya sakatlık nedeniyle iş görememeleri, üyelik şartlarını kaybetmeleri veya mazereti olmaksızın üst üste üç veya yılda toplam on toplantıya katılmamaları durumunda görevlerinin sona ermesini,
j) Kanunun 78 inci maddesine göre ve Meclisçe belirlenecek esaslar dâhilinde hukukî ihtilafların anlaşma veya sözleşme değişikliği ile neticelendirilmesini, dava ve icra takiplerinden vazgeçilmesini, bir hakkın tanınmasını ve menfaatin terkinini,
k) Sözleşmeli olarak Genel Müdürlükte fiilen çalışan personele ödenecek aylık brüt sözleşme ücreti miktarlarını,
l) Kanunun 72. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarına göre yapılacak ödemelerin usul, esas ve oranlarını,
m) Genel Müdürlük ve işletme müdürlüklerinin bütçelerini,
n) Vakfiyelerinde; intifa hakları hayır şartlarından fazla olan mülhak vakıfların, yöneticilerinin ve ilgililerinin istekleri halinde, Türk Medeni Kanununun 372. maddesinde belirtilen aile vakfına dönüştürülmesi için dava açılmasını,
o) Genel Müdürlük ve vakıflarla ilgili tüzük ve yönetmelik taslaklarını,
ö) Genel Müdürlükçe gerek görülen hususları,
karara bağlamak.
Açıklama:
Vakıflar Meclisi ayda en az iki defa toplanır. Ayrıca gerektiğinde başkanın çağrısı üzerine toplanabilir. Vakıflar Meclisi cemaat vakıfları açısından önemli şu görevleri görür.
ç) Kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan cemaat vakıflarına ait taşınmazları, vakıf yönetiminin talebi halinde aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsisini veya vakfın akarına dönüştürmeyi,
g) Vakıfların, vakfiyelerindeki şartların yerine getirilmesine fiilen veya hukuken imkân kalmaması halinde; vakfedenin iradesine aykırı olmamak kaydıyla mazbut vakıflarda Genel Müdürlüğün; mülhak, cemaat ve esnaf vakıflarında, vakıf yöneticilerinin teklifi üzerine bu şartların değiştirilmesi ile hayır şartlarındaki parasal değerlerin güncel vakıf gelirlerine uyarlanmasını,
ı) Kanunun 10 uncu maddesi doğrultusunda vakıf yöneticilerinin görevlerinden alınması için dava açılmasını, telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilecek hallerde bu davalar sonuçlanıncaya kadar, vakıf yönetiminin geçici olarak görevden uzaklaştırılması ve kayyımca yönetilmesinin mahkemeden talep edilmesini,
Görüldüğü gibi, hayrat olarak kullanılamayan vakıfların, talep üzerine aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsisi çok önemli bir gelişmedir. Burada açık olmayan meclisin talebi reddetmesi halidir. İkinci olarak hayratın akara döndürülmesi yine çok önemli bir gelişmedir. Çünkü hayratın kiraya verilmesi mümkün değilken, akarlar kiraya verilebilmektedir.
Vakıfların vakfiyelerindeki şartların yerine getirmesine imkân olmadığı durumlarda vakıf yönetiminin teklifiyle bu şartların değişmesine ve hayır şartlarındaki parasal değerlerin güncel vakıf gelirlerine uyarlanmasına meclis karar verebilir. Vakfiyesiz vakıflarımız için vakfın kilise ya da okul olarak hizmet veremediği belgelenirse, vakfın şartları yerine getirmediği sonucuna varılarak şartların değiştirilmesi istenebilir.
Not:
Vakıflar Yönetmeliği 27 Eylül 2008 tarihinde Cumartesi Günü 27010 sayı ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
1.- Yönetmeliğin tam metni için: https://web.archive.org/web/*/http://www.hyetert.com/anasayfa.asp
2.- Yönetmelikteki formlar için http://www.vgm.gov.tr/doc/yonetmelik_vgm.doc adresine bakılabilir.
Murat Bebiroğlu
murat.bebir@gmail.com
Kasım 2008
FAALİYETTE BULUNAN VAKIFLAR LİSTESİ
2003’te yayımlanan yönetmelikte yer alan vakıflar ekli listede göruleceği gibi söyle:
2003 yılında yayımlanan yönetmelikte sıralamaya göre 160 cemaat vakfı var. Ancak 118. sırada 7 Ermeni Katolik vakfı bir arada görünüyor bu yüzden listedeki vakıf sayısı aslında 166. Ayrıca henüz yargi safasında olan Surp Haç Tıbrevank vakfının da davadan sonra ekleneceğini hesaba katarsak 167 cemaat vakfından söz edebiliriz. Ögrendiğime göre bu 7 Katolik vakfının ayrı vakıflar olduğu yasal olarak kabul edilmiş. İlk davayı kazandığı için pratik olarak mümkün olur mu bilmem ama teorik olarak Tibrevank da temsilci seçebilir. Bu listede hiçbir kilise tarafindan tanınmayan Türk Ortodoks Patriklği denen ucube de yer almaktadır. Bu Patrikliğin el koyduğu kilise ve vakıflar geri alınabilirse -ki bir gün mutlaka alınacağına inanıyorum- Rum vakıflarının sayısı artacaktir.
Rum Ortodoks 73; Rum Katolik 1; Ermeni D. Ortodoksu 39; Ermeni Katolik 16; Ermeni Protestan 2; Yahudi 18; Süryani Kadim 6 ;Süryani Katolik 1 ;Süryani Protestan 2; Keldani Katolik 3; Diğer (Bulgar,Gürcü vb) 4; Türk Ortodoks Patrikliği 1. Görüldüğü gibi hiç bir mezhep tek başına coğunluğu sağlayamıyor. Ancak Rum Ortodoks ve Ermeni Ortodoks vakıflari birlikte hareket ederse sonucu belirleyebilirler.
Ekte, alt sırada yönetmelikte yayımlanan vakıflar listesini görebilirsiniz. Benim hazırladığım mezhep ve dini sıralama ekte üstte görülmektedir. Listede vakıfların yönetmelikteki sıraları aynen korunmuştur. Vakıf isimlerini yönetmelikten aynen aldım, bazılarını düzelttim ama hatalar yine de var.
Sevgiler.
Murat Bebiroglu
PS
Kiliselerimiz icin http://www.bolsohays.com/webac.asp?referans=4 adresine goz atabilirsiniz.
RUM VAKIFLAR
Sıra No: Vakıf Adı
1 Beykoz Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
2 Büyükada Panayia Aya Dimitri Profiti İlya Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
3 Heybeliada Aya Triada Tepe Manasatırı Vakfı
4 Heybeliada Aya Nikola Rum Ortodoks Vakfı
5 Heybeliada Rum Ruhban Okulu Vakfı
6 Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
7 Burgazada Aya Yorgi Karipi Manasıtırı
8 Burgazada Aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
9 Fener Maraşlı Rum İlkokulu Vakfı
10 Fener Yoakimion Rum Kız Lisesi Vakfı
11 Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı
12 Feriköy 12. Apostol Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
13 Fener Tekfursaray Panayia Hançerli Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
14 Fener Vlahsaray Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
15 Fener Meryemana Rum Ortodoks (Kanlı) Kilisesi Vakfı
16 Kurtuluş Aya Tanaş Aya Dimitri Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
17 Beyoğlu Rum Ortodoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
18 Beşiktaş Cihannüma Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
19 Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
20 Yenimahalle Aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
21 Bebek Aya Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
22 Çengelköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
23 Fatih Eğrikapı Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
24 Aksaray Langa Aya Todori Rum Ortodoks Kilisesi
26 Ayvansaray Aya Dimitri, Aya Vlaharne Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
27 Üsküdar Profiti İlya Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
28 Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
29 Yeşilköy Aya İstepanos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
30 Altı Mermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
31 Cibali Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
32 Kuzguncuk Aya Pandeliimon Rum Ortodoks Kilisesi
33 Kumkapı Aya Kiryaki Elpida Rum Ortodoks Kiliseleri Vakfı
34 Balat Aya Strati Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
35 Balat Panayia Balino Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
36 Zapion Rum Kız Lisesi Vakfı
37 Sarmaşık Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
38 Topkapı Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
39 Hasköy Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
40 Salmatomruk Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
41 Kuddusü Şerif Rum Patrikhanesine Bağlı Yeniköy Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı Vakfı
42 Galata Rum İlkokulu Vakfı
43 Tarabya Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
44 Paşabahçe Aya Konstantin Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
45 Ortaköy Aya Fokas Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
46 Kuruçeşme Aya Dimitri Aya Yani Rum Ortadoks Kilisesi Vakfı
47 Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
48 Boyacıköy Panayia Evangelistra Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
49 Kadıköy Rum Ortadoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
50 Balıklı Rum Hastahanesi Vakfı
51 Büyükdere Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
52 Bakırköy Aya Yorgi Aya Analipsiz Rum Ortodoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
53 Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
54 Koca Mustafa Paşa Belgrat Kapı Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
55 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
56 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
57 Samatya Aya Analipsiz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
58 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Konstantin Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
59 Samatya Aya Mina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
60 Beyoğlu Yenişehir Evangelistra Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
61 Fener Rum Patrikhanesi Avlusunda Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
62 Yeniköy Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
63 Dereköy Aya Marina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
64 Tepeköy Evangelismos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
65 Zeytinliköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
66 Bademliköy Panayia Kimisiz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
67 Bozcaada Kimisiz Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
68 Gökçeada Merkez Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
69 İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı
70 Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
72 Altınözü Tokaçlıköyü Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
73 Samandağı Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
74 İskenderun Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
75 Altınözü Sarılar Mahallesi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
TOPLAM: 73 Vakıf
RUM KATOLİK
71 Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı
TOPLAM: 1 Vakıf
D. ORTODOKSU ERMENİ VAKIFLARI
76 Feriköy Surp Vartanaş Ermeni Kilisesi Vakfı
77 Üsküdar Surp Garabet Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
78 Üsküdar Surp Haç Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
79 Eyüp Surp Yeğiya Ermeni Kilisesi Vakfı
80 Eyüp Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi ve Arakelyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
81 Narlıkapı Surp Hovannes Ermeni Kilisesi Vakfı
82 Rumeli Hisarı Surp Sanduth Ermeni Kilisesi Vakfı
83 Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi Aramyan Uncuyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
84 Kuzguncuk Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı
85 Beşiktaş Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi Vakfı
87 Ortaköy Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
88 Boyacıköy Surp Yeris Mangas Ermeni Kilisesi Vakfı
89 Kandilli Surp Arakelos Ermeni Kilisesi Vakfı
90 Kartal Surp Nişan Ermeni Kilisesi Mektebi Vakfı
91 Yenikapı Surp Tetaos Patriğimeos Ermeni Kilisesi Vakfı
92 Kınalıada Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
94 Gedikpaşa Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi Vakfı
95 Bakırköy Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
96 Balat Surp Hreştegabet Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
99 Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı
100 Beyoğlu Ohannes Gümüşyan Ermeni Kilisesi Vakfı
104 Yeniköy Küddipo Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi Vakfı
105 Şişli Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı
107 Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
108 Halıcıoğlu Meryemana Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi ve Kalfayan Yetimhanesi Vakfı
109 Kumkapı Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
110 Kuruçeşme Surp Haç Ermeni Kilisesi Vakfı
111 Büyükdere Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı
112 Koca Mustafa Paşa Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
114 Topkapı Surp Nikagos Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
115 Galata Surp Lusavoriç (Cerçiş) Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
116 Yeşilköy Surp İstepanos Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
117 Hasköy Surp İstepanos Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
119 Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastahanesi Vakfı
120 Kumkapı Meryemana (Drasular) Ermeni Kilisesi Vakfı
121 Beykoz Surp Nikagos Ermeni Kilisesi Vakfı
123 Samandağı Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı
124 Kayseri Surp Kirkor Ermeni Kilisesi Vakfı
125 Diyarbakır Ermeni Surp Küçük Kilise Hıdır İlyas Surp Gregos Kiliseleri Vakfı
TOPLAM: 39 Vakıf
ERMENİ KATOLİK
86 Ortaköy Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
97 Karaköy Surp Pırgıç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
98 Beyoğlu Anarathıgutyun Ermeni Katolik Rahibeler Manastır ve Mektebi Vakfı
102 Beyoğlu Surp Gazer Ermeni Katolik Mihitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı
103 Pangaltı Ermeni Katolik Mihitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı
106 Taksim Surp Agop Ermeni Hastahanesi Vakfı
113 Koca Mustafa Paşa Anarathigutyun Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
118 Apeloğlu Andon Vakfı Hayratından Yeniköy Surp Ohannes Mığırdıç Ermeni Kilisesi
a) Büyükdere Surp Boğos Ermeni Kilisesi
b) Büyükada Surp Astvazazin Verapohum Ermeni Katolik Kilisesi
c) Sakız Ağacı Ermeni Katolik Kilisesi
ç) Beyoğlu Surp Yerurtutyun Ermeni Katolik Kilisesi
d) Kadıköy Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi
e) Tarabya Surp Andon Ermeni Katolik Kilisesi
122 İskenderun Karasun Manuk Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
126 Mardin Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
TOPLAM: 16 Vakıf
ERMENİ PROTESTAN
101 Beyoğlu Aynalı Çeşme Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı
93 Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı
TOPLAM: 2 Vakıf
YAHUDİ VAKIFLARI
127 Büyükada Hased Leavram Musevi Sinagogu Vakfı
128 Hasköy Mealem Musevi Siangogu Vakfı
129 Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı
130 Beyoğlu Seferadimi-Neveşalom Musevi Sinagogu Vakfı
131 Ortaköy Musevi Etz-Ahayim Sinagogu Vakfı
132 Sirkeci Musevi Sinagogu Vakfı
133 Kuzguncuk Bet-Yaokov Sinagogu Vakfı
134 Galata Yüksek Kaldırım Eşkenazi Musevi Sinagogu Vakfı
135 Hasköy Türk Karaim Musevi İ Vakfı
136 Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı
137 Balat Or-Ahayim Musevi Hastahanesi Vakfı
138 Balat Ahrida Musevi Sinagogu Vakfı
139 Ankara Musevi Sinagogu Vakfı
140 Bursa Türk Musevi Cemaati Vakfı
141 Çanakkale Mekor Hayim Musevi Sinagogu Vakfı
142 Antakya Musevi Havrası Vakfı
143 İskenderun Musevi Havrası Vakfı
144 Kırklareli Musa Sinagogu Vakfı
TOPLAM:18 Vakıf
SÜRYANİ KADİM
145 Diyarbakır Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı
146 Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı
148 Mardin Süryani Kadim Deyrulzafara Manastırı ve Kiliseleri Vakfı
151 Midyat Süryani Deyrulumur Margabriel Manastırı Vakfı
152 Midyat Süryani Kadim Cemaatı Marborsom ve Mart Şemuni Kiliseleri Vakfı
153 İdil Süryani Kadim Kilisesi (Mardodo) Vakfı
TOPLAM: 6 Vakıf
SÜRYANİ KATOLİK
147 Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı
TOPLAM: 1 Vakıf
SÜRYANİ PROTESTAN
149 Mardin Süryani Protestan Kilisesi Vakfı
150 Midyat Süryani Protestan Kilisesi Vakfı
TOPLAM:2 Vakıf
KELDANİ KATOLİK
154 Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
155 Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
156 Mardin Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
TOPLAM: 3 Vakıf
DİĞER VAKIFLAR (GÜRCÜ-BULGAR vs.)
157 Edirne Sveti Gorci Kilisesi Vakfı
158 Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı
159 Şişli Gürcü Katolik Kilisesi Vakfı
160 Mersin Tomris Nadir Mutri Kilisesi Vakfı
TOPLAM:4 Vakıf
TÜRK ORTODOKS PATRİKLİĞİ
25 Bağımsız Türk Ortodoks Kiliseleri ve Patrikhanesi Vakfı
TOPLAM:1 Vakıf
GENEL
Rum Ortodoks Vakıfları 73
Rum Katolik 1
Ermeni Ortodoks 39
Ermeni Katolik 16
Ermeni Protestan 2
Yahudi 18
Süryani Kadim 6
Süryani Katolik 1
Süryani Protestan 2
Keldani Katolik 3
Diğer 4
Türk Ortodoks 1
________
166
24.01.2003 Cuma
Resmi Gazete Sayı: 25003 (Asıl)
Yönetmelikler
Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri, Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları ve Tasarrufları Altında Bulunan Taşınmaz Malların Bu Vakıflar Adına Tescil Edilmesi Hakkında Yönetmelik
FAALİYETTE BULUNAN CEMAAT VAKIFLARI
Sıra No: Vakıf Adı
1 Beykoz Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
2 Büyükada Panayia Aya Dimitri Profiti İlya Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
3 Heybeliada Aya Triada Tepe Manasatırı Vakfı
4 Heybeliada Aya Nikola Rum Ortodoks Vakfı
5 Heybeliada Rum Ruhban Okulu Vakfı
6 Kınalıada Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
7 Burgazada Aya Yorgi Karipi Manasıtırı
8 Burgazada Aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
9 Fener Maraşlı Rum İlkokulu Vakfı
10 Fener Yoakimion Rum Kız Lisesi Vakfı
11 Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı
12 Feriköy 12. Apostol Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
13 Fener Tekfursaray Panayia Hançerli Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
14 Fener Vlahsaray Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
15 Fener Meryemana Rum Ortodoks (Kanlı) Kilisesi Vakfı
16 Kurtuluş Aya Tanaş Aya Dimitri Aya Lefter Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
17 Beyoğlu Rum Ortodoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
18 Beşiktaş Cihannüma Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
19 Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
20 Yenimahalle Aya Yani Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
21 Bebek Aya Haralambos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
22 Çengelköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
23 Fatih Eğrikapı Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
24 Aksaray Langa Aya Todori Rum Ortodoks Kilisesi
25 Bağımsız Türk Ortadoks Kiliseleri ve Patrikhanesi Vakfı
26 Ayvansaray Aya Dimitri, Aya Vlaharne Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
27 Üsküdar Profiti İlya Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
28 Arnavutköy Aya Strati Taksiarhi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
29 Yeşilköy Aya İstepanos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
30 Altı Mermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
31 Cibali Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
32 Kuzguncuk Aya Pandeliimon Rum Ortodoks Kilisesi
33 Kumkapı Aya Kiryaki Elpida Rum Ortodoks Kiliseleri Vakfı
34 Balat Aya Strati Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
35 Balat Panayia Balino Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
36 Zapion Rum Kız Lisesi Vakfı
37 Sarmaşık Aya Dimitri Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
38 Topkapı Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
39 Hasköy Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
40 Salmatomruk Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
41 Kuddusü Şerif Rum Patrikhanesine Bağlı Yeniköy Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı Vakfı
42 Galata Rum İlkokulu Vakfı
43 Tarabya Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
44 Paşabahçe Aya Konstantin Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
45 Ortaköy Aya Fokas Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
46 Kuruçeşme Aya Dimitri Aya Yani Rum Ortadoks Kilisesi Vakfı
47 Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı
48 Boyacıköy Panayia Evangelistra Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
49 Kadıköy Rum Ortadoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
50 Balıklı Rum Hastahanesi Vakfı
51 Büyükdere Aya Paraşkevi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
52 Bakırköy Aya Yorgi Aya Analipsiz Rum Ortodoks Kiliseleri ve Mektepleri Vakfı
53 Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
54 Koca Mustafa Paşa Belgrat Kapı Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
55 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
56 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
57 Samatya Aya Analipsiz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
58 Koca Mustafa Paşa Samatya Aya Konstantin Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
59 Samatya Aya Mina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
60 Beyoğlu Yenişehir Evangelistra Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
61 Fener Rum Patrikhanesi Avlusunda Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
62 Yeniköy Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
63 Dereköy Aya Marina Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
64 Tepeköy Evangelismos Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
65 Zeytinliköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
66 Bademliköy Panayia Kimisiz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
67 Bozcaada Kimisiz Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
68 Gökçeada Merkez Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
69 İskenderun Rum Ortodoks Kilisesi Fukara Vakfı
70 Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
71 Antakya Rum Katolik Kilisesi Vakfı
72 Altınözü Tokaçlıköyü Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
73 Samandağı Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
74 İskenderun Arsuz Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
75 Altınözü Sarılar Mahallesi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
76 Feriköy Surp Vartanaş Ermeni Kilisesi Vakfı
77 Üsküdar Surp Garabet Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
78 Üsküdar Surp Haç Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
79 Eyüp Surp Yeğiya Ermeni Kilisesi Vakfı
80 Eyüp Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi ve Arakelyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
81 Narlıkapı Surp Hovannes Ermeni Kilisesi Vakfı
82 Rumeli Hisarı Surp Sanduth Ermeni Kilisesi Vakfı
83 Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi Aramyan Uncuyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
84 Kuzguncuk Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı
85 Beşiktaş Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi Vakfı
86 Ortaköy Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
87 Ortaköy Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
88 Boyacıköy Surp Yeris Mangas Ermeni Kilisesi Vakfı
89 Kandilli Surp Arakelos Ermeni Kilisesi Vakfı
90 Kartal Surp Nişan Ermeni Kilisesi Mektebi Vakfı
91 Yenikapı Surp Tetaos Patriğimeos Ermeni Kilisesi Vakfı
92 Kınalıada Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
93 Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı
94 Gedikpaşa Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi Vakfı
95 Bakırköy Surp Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
96 Balat Surp Hreştegabet Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
97 Karaköy Surp Pırgıç Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
98 Beyoğlu Anarathıgutyun Ermeni Katolik Rahibeler Manastır ve Mektebi Vakfı
99 Beyoğlu Üç Horon Ermeni Kilisesi Vakfı
100 Beyoğlu Ohannes Gümüşyan Ermeni Kilisesi Vakfı
101 Beyoğlu Aynalı Çeşme Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı
102 Beyoğlu Surp Gazer Ermeni Katolik Mihitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı
103 Pangaltı Ermeni Katolik Mihitaryan Manastır ve Mektebi Vakfı
104 Yeniköy Küddipo Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi Vakfı
105 Şişli Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı
106 Taksim Surp Agop Ermeni Hastahanesi Vakfı
107 Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
108 Halıcıoğlu Meryemana Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi ve Kalfayan Yetimhanesi Vakfı
109 Kumkapı Meryemana Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
110 Kuruçeşme Surp Haç Ermeni Kilisesi Vakfı
111 Büyükdere Surp Hripsimyans Ermeni Kilisesi Vakfı
112 Koca Mustafa Paşa Surp Kevork Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
113 Koca Mustafa Paşa Anarathigutyun Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
114 Topkapı Surp Nikagos Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
115 Galata Surp Lusavoriç (Cerçiş) Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
116 Yeşilköy Surp İstepanos Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı
117 Hasköy Surp İstepanos Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı
118 Apeloğlu Andon Vakfı Hayratından Yeniköy Surp Ohannes Mığırdıç Ermeni Kilisesi
-Büyükdere Surp Boğos Ermeni Kilisesi
-Büyükada Surp Astvazazin Verapohum Ermeni Katolik Kilisesi
-Sakız Ağacı Ermeni Katolik Kilisesi
-Beyoğlu Surp Yerurtutyun Ermeni Katolik Kilisesi
-Kadıköy Surp Levon Ermeni Katolik Kilisesi
-Tarabya Surp Andon Ermeni Katolik Kilisesi
119 Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastahanesi Vakfı
120 Kumkapı Meryemana (Drasular) Ermeni Kilisesi Vakfı
121 Beykoz Surp Nikagos Ermeni Kilisesi Vakfı
122 İskenderun Karasun Manuk Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
123 Samandağı Vakıflı Köyü Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı
124 Kayseri Surp Kirkor Ermeni Kilisesi Vakfı
125 Diyarbakır Ermeni Surp Küçük Kilise Hıdır İlyas Surp Gregos Kiliseleri Vakfı
126 Mardin Ermeni Katolik Kilisesi Vakfı
127 Büyükada Hased Leavram Musevi Sinagogu Vakfı
128 Hasköy Mealem Musevi Siangogu Vakfı
129 Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı
130 Beyoğlu Seferadimi-Neveşalom Musevi Sinagogu Vakfı
131 Ortaköy Musevi Etz-Ahayim Sinagogu Vakfı
132 Sirkeci Musevi Sinagogu Vakfı
133 Kuzguncuk Bet-Yaokov Sinagogu Vakfı
134 Galata Yüksek Kaldırım Eşkenazi Musevi Sinagogu Vakfı
135 Hasköy Türk Karaim Musevi İ Vakfı
136 Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı
137 Balat Or-Ahayim Musevi Hastahanesi Vakfı
138 Balat Ahrida Musevi Sinagogu Vakfı
139 Ankara Musevi Sinagogu Vakfı
140 Bursa Türk Musevi Cemaati Vakfı
141 Çanakkale Mekor Hayim Musevi Sinagogu Vakfı
142 Antakya Musevi Havrası Vakfı
143 İskenderun Musevi Havrası Vakfı
144 Kırklareli Musa Sinagogu Vakfı
145 Diyarbakır Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı
146 Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı
147 Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı
148 Mardin Süryani Kadim Deyrulzafara Manastırı ve Kiliseleri Vakfı
149 Mardin Süryani Protestan Kilisesi Vakfı
150 Midyat Süryani Protestan Kilisesi Vakfı
151 Midyat Süryani Deyrulumur Margabriel Manastırı Vakfı
152 Midyat Süryani Kadim Cemaatı Marborsom ve Mart Şemuni Kiliseleri Vakfı
153 İdil Süryani Kadim Kilisesi (Mardodo) Vakfı
154 Diyarbakır Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
155 Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
156 Mardin Keldani Katolik Kilisesi Vakfı
157 Edirne Sveti Gorci Kilisesi Vakfı
158 Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı
159 Şişli Gürcü Katolik Kilisesi Vakfı
160 Mersin Tomris Nadir Mutri Kilisesi Vakfı
Not: Cemaatimizin vakıflarından Surp Haç Tıbrevank Vakfı henüz dava sonuçlanmadığından listeye eklenmemiştir.
Yorumlar kapatıldı.