İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mermiyi kim verdi

31 Ocak 2007

Saygı ÖZTÜRK/hurriyet.com.tr

Hrant Dink suikastında kullanılan mermileri Yasin Hayal’a veren kişi Trabzon’da gözaltına alındı, “Ben böyle bir olayda kullanılacağını bilmiyordum” dedi. Gözaltına alınan bazı zanlılar da“Yasin yalnız Hrant Din’k’i değil, Bush’u, Papa’yı da öldüreceğini söylüyordu. Biz de dalga geçiyorduk. En büyük isteği meşhur olmaktı” diye konuştu.

GAZETECİ Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili olarak gözaltına alınan 4 kişiden birinin, eylemde kullanılan mermileri Yasin Hayal’e veren kişi olduğu belirlendi. Gözaltına alınan ve ismi gizli tutulan kişinin, ilk sorgusunda “Hrant Dink’in öldürüleceğini bilmiyordum” dedi.

Emniyet adına “muhbirlik” yaptığı öne sürülen Erkan Tuncel’in üniversiteden oda arkadaşı olan iki kişi de suikast olayı ile ilgili olarak gözaltına alındı. Bu kişilerin, bilgisayarlarına da el konuldu. Tuncel’in Emniyet’te “susma hakkı”nı kullanması nedeniyle bir faaliyetleri ve ilişkileri konusunda net bilgi alamadıklarını kaydeden yetkililer, gözaltına alınan kişilerin bilgisayar kayıtlarından Erhan’ın ilişkilerine ulaşılmaya çalışıldığını söylediler.

Yasin Hayal’in İstanbul’da gözaltına alınan arkadaşının da, Agos Gazetesi’nin yerini Hayal’e gösterdiği belirlendi. Olayın adli yönünün büyük bir gizlilik içinde sürdüğünü kaydeden yetkililer, ancak adli boyutu daha ileriye götürecek yeni bir gelişme beklenmediğini belirttiler.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından Trabzon’a gönderilen özel bir ekibin hem istihbarat amaçlı hem de soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcının talimatları doğrultusunda çalıştığını kaydeden yetkililer, bu ekibin bir süre daha Trabzon’da kalacağını bildirdiler.

“YASİN BUSH’U BİLE ÖLDÜRECEĞİNİ SÖYLERDİ”

Gözaltına alınan kişilerin sorgusunda, Yasin Hayal’in, “Hrnat Dink, Türklüğe hakaret ediyor, ben bu adamı öldüreceğim” dediğini kaydeden bazı tanıklar, “Ancak kimse Yasin’i bu sözlerinden dolayı ciddiye bile almazdı. Çünkü çok konuşan birisiydi. Hatta, ABD Başkanı Bush’u, Papa’yı bile bile öldüreceğini söylüyordu. Biz de Yasin’in bu haliyle dalga geçiyorduk” dediler.

Yasin’in bu durumu bilindiği için istihbaratçıların yapılan ihbarı fazla önemsememiş olduğunu kaydeden bir yetkili, Trabzon’da başlayan soruşturmanın yine iki müfettiş tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı, Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde de sürdürüleceğini söylediler. Soruşturmaya bir polis başmüfettişi de daha sonra dahil edilecek.

Yorumlar kapatıldı.