İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısında Hitler bile var

 1 Şubat 2007

Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulan soykırım tasarısında, Hitler’in “Türkleri taklit ettiği” ima ediliyor ve Hitler’e atfedilmekle birlikte gerçekliği kanıtlanmamış olan “Ermenileri kim hatırlıyor ki?” sözüne yer veriliyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde sunulan ve Ermeni soykırımı iddialarını içeren 106 sayılı karar tasarısının bir bölümünde, Nazi diktatörü Adolf Hitler’e bile yer verildi. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 150’den fazla üyenin imzasını taşıyan tasarıda, ABD Başkanı’ndan, Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımı iddialarını yansıtması ve 24 Nisan mesajlarında yaşanan trajik olayların “soykırım” olarak nitelenmesi talep ediliyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Çoğunluk Grubu Lideri Steny Hoyer’in de desteklediği tasarının “bulgular” bölümünde, Adolf Hitler’in “Türkler’i taklit ettiği” ima ediliyor.

Buna göre, Washington’daki “Soykırımı Anma Müzesi’nde” sergilendiği gibi, Adolf Hitler’in, 1939’da, Polonya’yı işgal etmeden önce “Ermenilerin yok edildiğini kim hatırlıyor ki?” diye sorduğu belirtiliyor.

Aynı bölümde, İstanbul’daki Divan-ı Harp Mahkemeleri’ne ve “soykırım mimarları” diye nitelenen Enver, Talat ve Cemal paşalara ölüm cezaları verildiği ifade ediliyor. 24 Mayıs 1915’te ise İngiltere, Fransa ve Rusya’nın, benzeri görülmemiş “ortak bir açıklama” ile Osmanlı İdaresi’ne “insanlığa karşı suç” işlemek suçlamasında bulunduğu ifade ediliyor. Bu bölümde, eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın, 22 Nisan 1981’de, “soykırım” sözcüğünü kullandığına da yer verildi.

ABD’deki mevcut siyasi konjonktürde, 106 sayılı Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi’nde kabul edilme ihtimali yüksek görülüyor.

Yorumlar kapatıldı.