İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Gül: Ermeni tasarısı stratejik ortaklığımızı bitirir

 

Ermeni soykırım iddiasının tanınmasını öngören yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulmasının ardından ABD’ye kritik bir ziyaret gerçekleştirecek olan Gül, 3 kritik mesaj iletecek.

1- Ermeni Soykırım Tasarısı kabul edilirse artık stratejik ortak olamayız

2- Türkiye yapabileceğini yaptı. Ermenistan da arşivlerini açmalı

3- Ortak Komisyon önerimize destek verin. ABD de komisyonda yer alsın

Sözde Ermeni soykırımının tanınmasını öngören yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’ne sunulmasının hemen ardından önümüzdeki hafta başkent Washington’da kritik temaslarda bulunacak olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Tasarı kabul edilirse artık stratejik ortaklığımız biter” mesajı iletecek. Tasarının öncelikli gündem maddesi olduğu ziyaret sırasında Gül’ün, 4-9 Şubat tarihlerinde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Başkan George Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in yanı sıra tasarının ileriki aşamada gelmesi beklenen Dışilişkiler Komitesi Başkanı Tom Lantos ile de görüşmesi planlanıyor.

KRİTİK MESAJLAR
6 Şubat’ta Rice ile buluşacak olan Gül, şimdiye kadar Ermeni diasporasına karşı Türkiye’nin yanında olan Musevi lobisinin de kilit isimleriyle görüşecek. Musevi lobisinden bu sene tasarının engellenmesi ihtimalinin çok az olduğu sinyalleri alan Ankara, bu durumda ikili ilişkilerin yanı sıra başta Ortadoğu olmak üzere bölgesel işbirliğinin de ciddi biçimde “zayıflayacağını” vurgulayacak. Dışişleri Bakanı Gül, ABD temaslarında şu 3 kritik mesajı vermeye hazırlanıyor:
1-Tasarı kabul edilirse Türkiye-ABD arasındaki stratejik ortaklık biter.
2-Türkiye bu konuda yapabileceğini yaptı. Arşivlerimizi açtık. Ermenistan ise adım atmaktan kaçınıyor. Ermenistan da arşivlerini açmalı.
3- Ortak Komisyon önerimiz hayata geçirilemedi. Önerimiz hâlâ masada ve ABD’nin de desteğini bekliyoruz. ABD’den de komisyona katılım olsun.
Edinilen bilgilere göre, tasarıya karşı çıkan Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, “Elimizi rahatlatacak adımlar atın. Ermenistan ile sınırı açarak jest yapın” önerisinde de bulunacağı belirtiliyor. Bu arada eski ABD Başkanı Bill Clinton’nın dışişleri bakan yardımcısı olan Richard Holbrooke’nin, bugün Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi.
EVREN MESCİ – ANKARA

Yorumlar kapatıldı.