İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Facebook’ta Hrant Dink tartışılıyor

 
Son zamanların popüler internet fenomeni Facebook’ta Hrant Dink cinayeti tartışılıyor. “Hrant Dink’i anma grubu” ismiyle açılan platformda Ermeni, Türk ve Amerikalılardan oluşan öğrencilerin tartışmaları Türkiye’dekileri andırıyor.

AFŞİN YURDAKUL
NTV-MSNBC
Güncelleme: 08:58 TSİ 30 Ocak 2007 Salı
İSTANBUL – “Hrant Dink Memorial Group” (Hrant Dink’i anma grubu) ismiyle başlatılan platformda, katılımcıların kimi yüksek tansiyonlu siyasi tartışmalar yapıyor, kimi de toplumlar arasında hoşgörülü iletişimin ve karşılıklı önyargılardan kurtulmanın önemini vurguluyor. 1800’ü aşkın üyesi bulunuan grupta tartışma dili İngilizce.

GRUBU ABC MUHABİRİ SETREKİAN KURDU
Grubun yaratıcısı ABC Televizyonu’nda çalışan Harvard üniversiteli Lara Setrakian. Dedelerinin Gaziantep ve Yozgat kökenli olduklarını söyleyen genç gazeteci Setrakian, Hrant Dink’le geçtiğimiz eylül ayında bir konferansta tanıştığını, Dink’i hem bir gazeteci, hem de bir insan olarak kendine örnek aldığını belirtti.
Bir Türk öğrencinin Dink için yazdıkları: Türkiye’de demokrasi vardır ve öldürülen bir Türk vatandaşıdır. Dışarıdakilerin Türkiye’ye ne yapacağını söylemesine gerek yok. Ölene biraz saygı gösterelim ve nefreti körüklemek için adını kullanmayalım

Harvard’daki öğrencilik günlerinde Ermeni Öğrenciler Kulübü’ne başkanlık eden Setrakian, “Birbirleri hakkında siyasi anlaşmazlıklardan sıyrılıp insan olarak konuşmayı reddeden inatçı Ermenilerle de, inatçı Türklerle de tanıştım. Dink’in ölümünden sonra çok büyük üzüntü duydum ve Facebook aracılığıyla bu grubu kurarak ister Türk olsun, ister Ermeni olsun, bu acıyı yaşayan ve birbirlerine söyleyecek şeyleri olan insanları bir araya getirmek istedim. Grupta zaman zaman karşılıklı önyargıdan kaynaklanan fevri yorumlar yapılsa da birbiriyle konuşmak isteyen Ermeni ve Türkler bunu gerçekleştirebiliyor” dedi.

KİLİSLİ BAİRAMİAN: ONBİNLERİ SOKAKTA GÖRÜNCE AĞLADIM
Forumun aktif yazarlarından Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles Kampüsü Siyaset Bilimi ve Tarih öğrencisi Wiliam Bairamian’ın büyük dedeleri İskenderun ve Kilis kökenliler. Bairamian her ikisinin de çok iyi Türkçe bildiğini söylüyor. Dedesi ve kardeşleri bir bayram gününde Kilis’e geldikleri için ‘Bairamian’ soyadını almışlar. Türk siyaseti, siyasetçisi ve Türk insanı arasında önemli bir samimiyet farkı olduğu gözlemini paylaşan Bairamian, “Hayatım boyunca adlarını duyup da bilmediğim Türkleri hep çok merak ettim. Türklerle diyaloğum yoktu, bunun sebebi onları sevmemek değil, sadece iletişim kurma imkanı ve şartlarının olmaması. Ermeniler ve Türkler olarak birbirimizi anlamamızı zorlaştıran en önemli faktör iki tarafın da gurur yapması” dedi. Hrant Dink’in cenaze töreni için onbinlerce insanın sokaklara döküldüğünü görünce kendini tutamayıp ağladığını belirten Bairamian, “Türklerin bir Ermeni’nin ölümüne bu kadar üzüleceğini düşünemezdim. Çok duygulandım. Ama umarım bu kalabalıklar olay gündemden düştüğünde de kaybolmaz ve aramızdaki ilişkilerin gelişmesi için çaba harcamaya devam ederler” yorumunu yaptı.

SOOKASİAN: TÜRKLER’DEN POZİTİF CEVAPLAR ALIYORUM
Daha önce Facebook’ta “PEACE for Armenians and Turks (Ermenilere ve Türklere Barış) adlı grupta yazdığını söyleyen Villanova Üniversitesi’nden Paul Vartan Sookasian, 1915 senesinde Osmanlı Ermenilerinin yaşadıklarının Türkler ve Diaspora Ermenileri arasında çok farklı bilinmesinin, iletişimi zorlaştıran en büyük açmazlardan biri olduğunu düşünüyor. Aşırı milliyetçi Ermenilerin bile Hrant Dink’in cenazesi için toplanan kalabalığın büyüklüğünden etkilendiğini gözlemleyen Sookasian, Ermeni-Türk ilişkileri için şu yorumları yaptı: “Devlet büyükleri dışında bireysel olarak Türkler’i tanımıyoruz. Ben birbirimizi insan olarak görebilmeyi istiyorum öncelikle ve 1915’te bütün Ermenilerin Osmanlı’ya ihanet etmediği gibi, bütün Türklerin de Ermeniler’i bölgeden yok etmek isteyen kötü insanlar olmadığını anlamamızı istiyorum. Aile kökenlerimi araştırmak için Türkler’le internet üzerinden çok yazıştım ve hepsinden çok pozitif cevaplar aldım. Diaspora’da bunun olabileceğine bile ihtimal vermeyen önyargılı Ermeniler var, ben onların da fikirlerinin değişmesi için uğraş veriyorum.”

PROFİL FOTOĞRAFLARINI BU FOTOĞRAFLA DEĞİŞTİRDİLER

ABD’nin çeşitli üniversitelerinden olduğu gibi, Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan’dan da 1800’ü aşkın aktif üyenin katılımda bulunduğu grupta yorum yazabilmek için Facebook’a üye olmak gerekiyor. Kullanıcıların bir çoğunun profillerindeki fotoğrafa kendilerinin değil, Hrant Dink’in ve cenaze günü yürüyen onbinlerin fotoğrafını koymuş olması dikkat çekiyor. Yeni nesil Türk ve Ermeni gençlerinin internet üzerinden fikir alışverişinde bulunması, ikili ilişkilerin devletler arasında bir türlü kurulamasa da bireyler arasında başlamış olduğunu gösteriyor.

FORUMDA KONUŞULANLAR:
A.S. (Ermeni, Kaliforniya Politeknik Üniversitesi):
Bir insana yaşadığında saygı gösterilir, öldürüldükten sonra değil. O [Hrant Dink] yaşarken, Türklerin çoğu cenazeye gidip yas tutanlar bile onun hain olduğunu düşünüyorlardı ve yazılarını kınıyorlardı. Biliyorum çünkü Kaliforniya’da biri devlete ait, biri de özel iki Türk kanalı var, buradan takip ediyorum. Bu yüzden inanıyorum ki Türk toplumunun çok küçük bir bölümü bu olaya gerçekten üzüldü, geri kalanların tek derdi Türkiye’nin imajının zedelenmesi!

L.M. (Ermeni, Saint Augustine Lisesi)
A., bence Türkler hakkında haksız yere ağır konuşuyorsun. Onlar da Hrant Dink’in ölümünden büyük üzüntü duyuyorlar. Belki devleti suçlayabilirsin ama insanları değil.

G.S. (Ermeni, Pensilvanya Üniversitesi)
Türkler uzun süredir demokratik bir devlet olduklarını söylüyorlar. Fakat demokrasi toplum yetkisini devletle eş tutar!

Sözlük anlamına bakalım: 1. halkın sözünün geçtiği devlet yapısı. En büyük güç halka aittir ve serbest bir seçim sistemiyle halkın iradesine göre karar mekanizmaları işler!

Bu tanımdan yola çıkarak Türkiye’de hem demokrasi olduğunu, hem de halkın bu suçtan payını almadığını söyleyemezsiniz!

301. maddeyi yaratan ve uygulayan devlet Hrant’ın ölümünün sorumlusudur. Türk halkı da devletinin yaratıcısıdır (ya da böyle olduğunu iddia ediyorlar.) Bu yüzden Türk halkı da sorumludur.

E.A. (Türk, Monash Üniversitesi)
Türkiye’de demokrasi vardır ve öldürülen bir Türk vatandaşıdır. Dışarıdakilerin Türkiye’ye ne yapacağını söylemesine gerek yok. Ölmüş birine biraz saygı gösterelim ve nefreti körüklemek için adını kullanmayalım.

W.B. (Ermeni, UCLA)
Türkler ve Ermeniler olarak yapmayı ihmal ettiğimiz önemli bir şey farkları fark etmek. Hrant Dink ideolojiler ve insanlar arasındaki ayrımı yapabildiği için hem seviliyordu hem de nefret ediliyordu. Ermeni Soykırımı’nın olduğunu söylüyordu ama Fransa’da bu konuyla ilgili ifade özgürlüğüne getirilen her türlü kısıtlamaya da karşıydı. Ermeni olmaktan gurur duyuyordu ama Ermeni-Türk ilişkiriyle ilgili farklı fikirleri vardı. Ayrıca onurlu bir Türk vatandaşıydı ve diğer Türk vatandaşlarına ilerici bir zihniyet kazandırmaya çalışıyordu. Türk veya Ermeni aşırılığına kaçmadığı için nefrete ediliyordu belki de. Eğer bu forumdaki tartışmalarınızı tarihi ve etnik çatışmalara göre yapıyorsanız, Hrant Dink’e saygısızlık ediyorsunuz..

Yorumlar kapatıldı.