İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Paris’te Türklerle Ermenileri buluşturdu

 
Türkiye karşıtı Ermeni diasporasının en etkin olduğu Fransa, dün tarihî bir olaya ev sahipliği yaptı. Türkler ve Ermeniler, geçen hafta öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink anısına Paris’te ilk kez kol kola yürüdü.

İki toplumun soykırım tartışmalarını bir kenara bırakıp yakınlaşması için büyük çaba sarf eden Hrant Dink’in en büyük isteği de gerçekleşmiş oldu. Türkiyeli Vatandaş Dernekleri Birliği’nin (Racort) organize ettiği ve binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşe, Ermeni diasporasının lider isimlerinden Ara Toranian’ın da iştirak etmesi dikkat çekti. Organizasyonun mimarı Racort Genel Koordinatörü Ümit Metin, Fransa’da daha önce ‘imkânsız’ olarak bakılan Türk-Ermeni buluşmasının sembolik de olsa gerçekleştiğine işaret etti. Dink’in ölümünden sonra oluşan diyalog ortamının diasporayı yumuşattığını dile getiren Metin, “Diaspora bir devlet gibi görünüyordu. Dink’in ölümünden sonra kırılma başladı.” dedi.

Şimdiye kadar tek bir kitle olarak gördükleri diasporanın içinde çok farklı düşünen kişilerin olduğunu fark ettiklerini vurgulayan Racort Genel Koordinatörü Metin, iki toplum arasındaki “duvarların kırılmaya” başladığını ifade etti. Metin, Dink cinayetinin asıl hedefinin Türk-Ermeni çatışması olduğunu belirterek Ermeni ve Türklerin Paris’te kol kola yürüyerek bu kesimlere en güzel cevabı verdiğini söyledi. Yürüyüşe destek veren Ermeni Radyo-TV Derneği Başkanı Jacques Kebadian, “maalesef bir insanın bu buluşmayı sağladığını” belirterek Türkiye’deki yakınlaşmanın diaspora içinde küçük de olsa bir tartışma başlattığını ifade etti. Ermeni ve Türk toplumu arasında görüşmelerin artırılması gerektiğini düşünen Kebadian, öte yandan yakınlaşma için “1915 olaylarının kabul edilmesi” gerektiğini dile getirdi. Republique Meydanı’ndan başlayan gösteri Bastille’de bitti. Yürüyüş boyunca Türkçe ve Ermenice türküler seslendirildi. Yürüyüşe katılanlar “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz” yazan pankartlar taşıdı. Gösterinin başında Dink’in son yazısı okundu. Dün Fransız senatosunda ise Fransalı Türklerle ilgili düzenlenen konferansta Dink’in anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Hrant Dink için önceki gün Roma’da ve Londra’da da anma programları düzenlendi. Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Uğur Ziyal’in hazır bulunduğu Campidoglio Meydanı’ndaki toplantıda, TCK’nın 301. maddesi eleştirildi. Ermeni konuşmacılar, katılımından dolayı Büyükelçi Ziyal’e teşekkür ederken, ellerinde terör örgütü PKK’nın sözde bayrağını taşıyan on beş kişilik grup toplantıdaki olumlu havayı bozdu. Londra’daki “Türk-Ermeni İlişkileri ve Terörizm” adlı konferansta ise gerginlik yaşandı.

Ali İhsan Aydın

Yorumlar kapatıldı.