İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye evladını uğurladı

23 Ocak 2007

Hrant Dink için ilk tören kurucusu olduğu Agos Gazetesi’nde yapıldı. Gazetenin bulunduğu Sebat Apartmanı’ndan sabah saatlerinden itibaren Ermeni ezgileri yükseldi. Eşi Rakel’in konuşmasının ardından kortej Taksim’e doğru hareket etti. Oradan da Meryemana Kilisesi’ne yöneldi. Cenaze, saat 12.30 sıralarında kiliseye ulaştı. Dink’in naaşı, Meryamana Kilisesi’nde yapılan ayinin ardından Balıklı Ermeni Mezarlığı’na götürülerek toprağa verildi.

Hrant Dink, öldürülüşünün 5’inci gününde toprağa veriliyor. Cuma günü uğradığı hain saldırı sonucu hayatını kaybeden Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink’in cenazesi, Kumkapı Meryemana Patriklik Kilisesi’nden alınarak, kurucusu olduğu Agos Gazetesi önüne getirildi.

Dink için ilk tören genel yayın yönetmenliğini yaptığı Osmanbey’de Halaskargazi Caddesi Sebat Apartmanı’nda bulunan Agos Gazetesi’nin önünde yapıldı. Bu törenden saatler önce, insanlar akın akın Sebat Aparmanı önüne geldi.

ERMENİCE, TÜRKÇE VE KÜRTÇE YAZILI DÖVİZLER

Dink’e ilk törenin yapılacağı gazete binası önünde toplanan binlerce kişi ellerinde, “Hepimiz Hrant Dink’iz, hepimiz Ermeniyiz”, “Katil 301” Ermenice, Kürtçe ve Türkçe yazılı dövizler taşıdı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in konuşmasından önce Ermenice ezgiler dinlendi.

RAKEL DİNK’İN KONUŞMASI

Daha sonra Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, Osmanbey’de on bini aşkın insana hitap etti. Rakel Dink, konuşmasında, barış ve kardeşlik mesajları verdi. Konuşmadan sonra beyaz güvercinler uçuruldu. Saat 11.30 sıralarında Taksim’e hareket eden kortej oradan Yenikapı’ya yöneldi. Bu sırada cenaze arabası ve Dink Ailesi, Kumkapı’daki Meryemana Kilisi’ne hareket etti. Dink’in cenazesi Agos Gazetesi’ndeki törenin ardından kortej eşliğinde Elmadağ’a getirildi. Daha sonra kortejden ayrılan cenaze aracı, çan sesleri ve alkışlarla saat 13.00’de Meryem Ana Kilisesi’ne ulaştı.

Omuzlara alınan Dink’in cenazesi, kilisenin orta kısmında hazırlanan katafalka konuldu ve tabutun üzerine beyaz karanfillerle süslü haç şeklinde çelenk bırakıldı. Bu sırada eşi Rakel ve çocukları tabuta dokunarak yerlerini aldılar. Daha sonra Hrant Dink’in arkadaşları tabutun etrafında ellerinde büyük mumlarla beklemeye başladı.

Kiliseye yakalarında Hrant Dink fotoğrafları bulunan cemaat üyeleri de alınmaya başlandı. Cenaze aracının kilisenin bulunduğu sokağa girişi sırasında vatandaşlar karanfiller attılar. Saat 14.00’te kilisede Dink için ayin başladı. Ayini Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II yönetti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun hükümeti temsil ettiği törene çok sayıda vatandaş katıldı.

Yaklaşık bir saat süren ayinin ardından Dink’in naaşı Balıklı Ermeni Mezarlığı’na götürüldü. Burada yapılan törenin ardından Dink toprağa verildi.

YÜRÜYÜŞTE ALPEREN OCAKLARI PROTESTO EDİLDİ

Yürüyüşçüler, Aksaray’daki Alperen Ocakları il Temsilciliği Şubesi önünden geçerken ıslıklar ve yuhalamalarla Alperen Ocakları’nı protesto etti. Yürüyüşçüler “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın hakların kardeşliği” ve “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” sloganları attı.

DİNK’İN CENAZE TÖRENİNE KATILAN YABANCILAR

Dink’in cenaze törenine yabancı heyet ve kişiler katılıyor. Heyet ve kişiler şöyle: Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Kirakosyan başkanlığında Ermenistan heyeti, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Fransa Ermeni Organizasyonları Koordinasyonu Komitesi Başkanı Alexi Govciyan ile bazı Ermeni derneği temsilcileri, New York’tan Başepiskopos Hajak Barsamyan.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Gazete önünde yapılan törenin ardından kortej, Taksim’e doğru yürüyüşe geçti. Kortejin geçeceği güzergahta polis olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Halaskargazi Caddesi’ni barikatlarla çeviren güvenlik görevlileri, katılımcıların Agos Gazetesi’ne gelişine sadece Mecidiyeköy’den izin veriyor.

İSTANBUL EMNİYETİ KRİZ MERKEZİ OLUŞTURDU

Silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink’in cenazesinin toprağa verilmesi nedeniyle alınan güvenlik önlemlerinin koordinasyonu amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğünde kriz merkezi oluşturuldu.

Vatan Caddesi üzerindeki emniyet yerleşkesinin A blokunun 5. katında İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Göngör başkanlığında faaliyet gösteren kriz merkezinde, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’nun (MOBESE) caddelerde yer alan sabit kameraları ve seyyar mobil araçlardan elde edilen görüntüler izleniyor. Kriz merkezinde, polis, jandarma, MİT, belediye ve sağlık müdürlüğünden temsilciler de yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.