İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Çağ: Bulun şu alçağı

 
Türkiye’yi karıştırmak isteyen odaklar düğmeye bastı. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

——————————————————————————–

Katil, 18-19 yaşlarında
Şişli’de sokak ortasında, yüzlerce kişinin gözleri önünde alçakça işlenen bir cinayete kurban giden Hırant Dink, olay yerinde hayatını kaybetti…

Gazeteci Hırant Dink, ABD’nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını yeniden gündeme getirdiği sırada menfur bir suikaste kurban gitti. Polis, Halaskargazi Caddesi Sebat Apartmanı önünde dün öğlen saatlerinde meydana gelen saldırının ardından olay yerinde 4 adet boş kovan buldu.

KoŞarak kaçan saldırganın, 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirildi. Gazetenin yayın kurulu üyesi Serkis Seropyan, Hırant Dink’in yemek yedikten sonra bir kişi tarafından kapının önüne çağrıldığını belirterek, “Başına 3 el kurşun sıkmış” dedi.

Karanlık kurşun
Türkiye’yi karıştırmak isteyen odaklar düğmeye bastı. Gazeteci Hırant Dink, ABD’nin sözde Ermeni soykırımı tasarısını yeniden gündeme getirdiği sırada menfur bir suikaste kurban gitti

Cumhuriyet Savcılığı’ndan alınan bilgilere göre, Hırant Dink, gazetenin önünde arkadan kafasına aldığı iki kurşunla hayatını kaybetti. Görgü tanıkları beyaz şapkalı birinin ateş ettiği bilgisini verdi. Gazetenin yayın kurulu üyesi Serkis Seropyan, Dink’in yemek yedikten sonra bir kişi tarafından kapının önüne çağrıldığını belirterek, “Birisi kapının önünde başına 3 el kurşun sıkmış” dedi. Görgü tanıkları, 1.65 boylarında, 25-30 yaşlarında bir kişinin koşarak ara sokağa kaçtığını ifade ettiler.

İki kişi gözaltında
Dink’e silahlı saldırıda bulunduğu öne sürülen ve eşkali belirlenen saldırganın yakalanması amacıyla, polisin bölgedeki çalışmaları sürüyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki gazete binasından çıkışı sırasında silahlı saldırı sonucu ölen Hırant Dink’e silahlı saldırıda bulunan kişinin, 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirildi. Polis, saldırganın yakalanması amacıyla bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Emniyet güçlerinin verilen eşkal doğrultusundaki çalışmaları sürerken, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Taksim Meydanı’nda şüpheli 2 kişi tespit etti. Bu kişiler, durumları incelenmek üzere Taksim Polis Merkezi’ne götürüldü. Ancak yapılan sorgulamadan sonra bu kişilerin cinayetle ilgisi olmadığı açıklandı.

Ceset 1 saat bekletildi
Gazeteci Dink’in beyaz örtüyle üstü örtülmüş cesedi yaklaşık bir saat Halasgargazi Caddesi üzerinde bulunan Sebat Apartmanı’nın önünde bekletildi. Polis tarafından çevirilen binanın etrafından güvenlik çemberi oluşturuldu. Dink’in arkadaşları Ali Bayramoğlu ve Nuray Mert, Agos Gazetesi’ne gelen ilk kişilerden oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in ve olay yeri inceleme ekiplerinin gelmesinin ardından Dink’in cesedi olay yerinden alındı. İstanbul Valisi Muammer Güler de Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e yönelik silahlı saldırının ardından olay yerine geldi. Cesedin olay yerinden alınarak ambulansla Adli Tıp Kurumu’na nakledildiği sırada olay yerinde toplanan bir grup, Dink’i alkışlarla uğurladı. Daha sonra “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Hırantlar ölmez” sloganları atıldı.

Avukatı: Tehdit ediliyordu
Hırant Dink, Agos gazetesinin ’Agos’un merceğinden’adlı keşesindeki son yazısında, tehdit edildiğini belirtti. Dink, şunları yazmıştı: “Bilgisayarımın güncesi ve hafızası gönderilen öfke ve tehdit dolu satırlarla yüklü… Bu mektuplardan birinin Bursa’dan postalandığını ve yakın tehlike arz etmesi açısından da hayli kaygı verici bulduğumu ve tehdit mektubunu Şişli Cumhuriyet savcılığı’na teslim etmeme rağmen bugüne değin herhangi bir sonuç alamadığımı yeri gelmişken not düşeyim.” Hırant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, müvekkilinin tehdit aldığını hatta bir mektup olduğunu söyledi.

’Mektupla ilgili bilgi yok’
Bu arada Hırant Dink’in Bursa’dan aldığı öne sürülen tehdit mektubuyla ilgili Şişli Cumhuriyet Savcılığına yaptığı bildirilen başvuru hakkında Bursa’ya ulaşan belge olmadığı öğrenildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri de Dink’in sözünü ettiği tehdit mektubuyla ilgili kendilerine gelen bir bilgi bulunmadığını bildirdiler. Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgilere göre, Hrant Dink koruma talebinde bulunmadı.

Hedef, Türkiye’nin milli direnç gücü
Hırant Dink cinayetini yorumlayan terör uzmanları, olaya farklı bir açıdan baktı. Uzmanlar, Avrupa Birliği’ne, ABD’nin Kuzey Irak’taki tutumuna karşı direniş gösteren milliyetçi, yurtsever, vatansever ve ulusalcıları, “azgın milliyetçi” olarak gösteren bir kesimin, menfur eylemi, tek yönlü “şartlanmış” fikirleri doğrultusunda “saldırı aracı” olarak kullanmaktan çekinmeyeceklerini vurguladı.

Katil zanlısı güvenlik kamerasında
Halaskargazi Caddesi üzerindeki gazete binasından çıkışı sırasında silahlı saldırı sonucu ölen Hırant Dink’e silahlı saldırıda bulunan kişinin, 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı olduğu bildirildi. Polis, saldırganın yakalanması amacıyla bölgede, metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Bu arada olayla ilgili olarak Taksim’de 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Eşi ve kızı sinir krizi geçirdi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink’in eşi ve kızı, sinir krizleri geçirmeleri üzerine hastaneye kaldırıldı. Olay yerine gelen Dink’in eşi Rakel ve kızı Sera(altta), sinir krizi geçirdi. Anne ve kızı daha sonra bir ambulansa bindiri-lerek hastaneye götürüldü. Dink’in kızı Sera Dink’in, babasının ölüm haberinin ardından “Babamı vurdular. Şimdi kanları daha mı temiz oldu. Babamın karşısına çıkamadılar, arkasından vurdular” dedi. Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hırant Dink’in eşi, oğlu ve kardeşi, ambulansla, Dink’in cesedinin kaldırıldığı Adli Tıp Kurumu’na götürüldü.

Hep gündemdeydi
Dink, daha önce Türklüğe hakaret davalarıyla göndeme gelmişti. İşte o davalar:
l Hırant Dink, bir yazısında “Türklüğü tahkir ve tezkif” ettiği iddiasıyla açılan davada 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 13 Şubat 2004’te yayımlanan “Ermenistan’la tanışmak” başlıklı dava konusu yazının ilk bölümünde Dink, “Türk’ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracağı asil damarında mevcuttur”
ifadesini kullanmıştı.

* Dink’e Reuters ajansına yaptığı bir açıklama nedeniyle de dava açılmıştı. Agos Gazetesi’nde yayınlanan yazıda şu ifadeler kullanılmıştı: “Elbette bu bir soykırımdır diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor.”
* Hırant Dink, Şanlıurfa’daki bir panelde yaptığı konuşmadan dolayı da hakim karşısına çıkmıştı. Dink Şanlıurfa’da açılan Türklüğe hakaret davasından da beraat etmişti.

ABD’de sözde soykırım tasarısı görüşülürken…
Ermeni asıllı yazar Hırant Dink’e yapılan suikastin zamanlaması akıllarda bazı soru işaretleri uyandırdı. Çünkü saldırıdan bir kaç gün önce ABD’de Ermeni lobisine mensup dört milletvekili, yeni bir sözde soykırım tasarısını Temsilciler Meclisine resmen sunacaklarını açıklamışlardı. Demokrat milletvekilleri Adam Schiff ve Frank Pallone ile Cumhuriyetçi milletvekilleri George Radanovich ve Joe Knollenberg tarafından hazırlanan tasarının, 150’den fazla milletvekilinin imzasıyla desteklenmesinin beklendiğini belirtilmişti. Bu nedenlerden dolayı Hrant Dink cinayetinin sözde Ermeni soykırımı tasarısının ABD’de kabul edilmesini kolaylaştırmak amacıyla işlenmiş olabileceği ifade ediliyor.

HIrant DInk’e yapIlan saldIrI TÜrkİye’yİ ayaĞa kaldIrdI

Utanç verici bir olay
Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve siyasi parti liderleri başta olmak üzere tüm Türkiye menfur olayı kınadı. Saldırının hedefinin Türkiye’nin huzurunu bozmak olduğu belirtildi

Amaçlarına ulaşamayacaklar
Cumhurbaşkanı Sezer: Saldırıyı nefretle kınıyorum. Bu tür insanlık dışı davranışlar, asla amacına ulaşamayacaktır.Ulusumuzu derinden yaralayan bu saldırının faillerinin bir an önce yakalanması, hepimizin öncelikli beklentisidir. Böyle üzücü olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum.

Hain terör eylemi
TBMM Başkanı Arınç: Saldırı, haince, sinsice, kasıtlı olarak ve direkt Türkiye’nin geleceğini, mutluluğunu yok etmeye yöneliktir. Türkiye, böylesine hain terör eylemlerinden etkilenmeyecek güçtedir.

Son derece manidar
Başbakan Erdoğan: Dink’e yönelik saldırı milletin birlik ve beraberliğine, huzur ve istikrara karşı yapılmıştır. Kanlı ellerin bu kez Dink’i seçmiş olması son derece manidardır.Özellikle bazı ülkelerde sözde Ermeni soykırımı iddialarının gündemde olduğu günlerde bu cinayetin işlenmiş olmasını manidar buluyoruz.

Tahriklere kapılmayın
MHP lideri Devlet Bahçeli: Saldırıyı kınıyoruz. Bu menfur cinayetin en küçük bir kuşku bırakmaksızın aydınlatılması ve faillerinin yakalanarak bağımsız Türk adaletine teslim edilmesini hükümetten bekliyoruz. Milletimizi bu tür olaylar karşısında tahriklere kapılmamaya, azami sorumluluk anlayışı ve sağduyu içinde hareket etmeye davet ediyoruz.

Türkiye’ye büyük zarar
CHP lideri Deniz Baykal: Utanç verici bir olay. Kim yaptı veya yaptırdıysa Türkiye’ye en büyük zararı vermiştir. Hiçbir inanç, düşünce, yurtseverlik veya milliyetçilik anlayışının bu cinayetle bir ilişkisi olamaz. Bu ya ilkel bir lumpenlik, ya da Türkiye’nin içini karıştırmak, Türkiye’yi dünyada güç duruma düşürmek isteyenlerin tertibidir.

Failleri yakalanmalı
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer: Ülkemizin birliğine, dirliğine, demokrasiye ve düşünce özgürlüğüne yöneldiğine kuşku olmayan bu hain saldırıyı nefretle kınıyorum. Bu kritik dönemde herkesin sağduyu ile davranması gerektiğine inanıyor ve olayın faillerinin en kısa sürede yakalanmasını bekliyoruz.

Yeni senaryolar
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: Etnik kökeni, inancı, fikirleri ne olursa olsun bir insanın hayatına kastedilmesini ve şiddete başvurulmasını kesinlikle onaylamıyoruz. Bir kere daha karanlık odakların Türkiye üzerinde oyunlara başvurduğunu ve yeni senaryoların devreye sokulduğunu tahmin ediyorum.

Birlik, dirlik olsun
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Bunlar bizim ülkemizin imajını fevkalade yaralayan, zedeleyen, gölgeleyen olumsuzluklardır. Bizim ülkemiz gönül istiyor ki birlik, dirlik, huzur ülkesi olsun. Kimse kimsenin burnunu kanatmasın. Hiçbir acı, gözyaşı olmasın.

Vurulan ülkemiz
Anavatan lideri Erkan Mumcu: Dink’e yönelik silahlı saldırı Türkiye’yi kuşatma altına alan güçlerin çemberi daraltma kararının ilanı. Vurulan sadece Hırant Dink değil, Türkiye’nin itibarıdır. Saldırı dünya kamuoyuna ‘barbar, hoşgörüsüz, soykırım yapan Türkler yargısını’yerleştirmeyi amaçlayan bir provokasyon.

Vahşi saldırı
DYP lideri Mehmet Ağar: Türkiye’nin çok önemli dış sorunlarla karşı karşıya bulunduğu böylesine kritik bir aşamada, ülkenin ulusal çıkarlarına büyük ölçüde darbe vuracak olan vahşi saldırıyı DYP olarak şiddetle ve derin bir nefretle kınıyoruz.

Şiddetle kınıyorum
İçişleri Bakanı Aksu: Değerli gazeteci Hırant Dink’e yapılan menfur saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum. Bu saldırı hepimizi derin bir üzüntüye sevk etmiştir. Bu saldırı, ülkemizdeki huzur güven ve istikrar ortamına yapılan bir saldırıdır… Herkesi sağduyulu, soğukkanlı olmaya çağırıyorum.

Üzüntü verici
Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz: Melun ve menfur bir saldırı son derece üzüntü verici. Doğrudan insan hayatına, insan vücuduna, yaşamına yapılan üzüntü verici bir saldırı. Ne olursa olsun uç fikirler olsa bile kabul edilebilir olmasa dahi fikirler tamamen o fikir mücadelesi ve hukuk mücadelesi içinde geçmelidir. Şiddete yönelik hiçbir davranış tasvip edilemez. Çünkü insan hayatı her şeyin ötesindedir. Fikrin konuşulabileceği, ifade özgürlüklerinin olabileceği bir ortamda şiddetin barındırılmaması gerekir.

Acı ve gözyaşı
Dink’in ölüm haberini alarak Agos gazetesinin önüne gelen bazı vatandaşların gözyaşlarına hakim olamadıkları dikkat çekti. Yaklaşık 40 kişilik bir grup ise saldırıyı kıynayan sloganlar atarak Şişli’den Taksim’e kadar yürüyüş yaptı.

Haberi yokmuş şok olmuş !
Dink’e hedef alan saldırıya dünyanın dört bir tarafından da tepki geldi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Dink’in öldürülmesinden şoke olunduğu ve derin üzüntü duyulduğu ifade edilirken şöyle denildi: “Dink’in ailesine ve sevenlerine en içten başsağlığı dileklerimizi iletir, bu iğrenç saldırının failinin süratle adalet önüne çıkarılacağı ümidimizi ifade ederiz.” Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise çok şaşırdığını belirterek “Çok üzüldüm. Benim de arkadışımdı. Son derece takdir ettiğimi bir kişiydi. Onunla aynı şeyleri düşünmeyen kişiler olduğu son derece açık. Artık açık bir Türkiye oluşturulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı

Katil bulunmalıdır
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ise bir mesaj yayınlayarak şunları kaydetti: Dink, Türkiye’de basın ve fikir özgürlüğü için cesurca mücadele edenlerden biriydi. Tüm yakınlarının ve dostlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. Bu cinayeti şiddetle kınıyor ve Türk makamlarının ısrarla katili aramayı sürdüreceklerine inanıyorum.

Diyaloğa darbe
Fransa’da faaliyet gösteren Ermeni dernekleri, internet sitelerinde yaptıkları açıklamalarla, gazeteci-yazar Hrant Dink’e düzenlenen suikastı kınadı. Fransa’daki Ermeni Davasını Savunma Komitesi’nin (CDCA) Dink için “diyalog insanı” ifadesinin kullanıldığı açıklamasında, Dink’in sözde soykırımı konusundaki açıklamaları yüzünden yargılandığı belirtildi.

Büyük bir dehşet
Açıklamada, AB ve Fransa’nın bu cinayetin sorumlularının bulunması için uluslararası bir soruşturma komisyon kurulmasına destek vermeleri istendi.’Collectif Van’isimli kuruluşun yaptığı açıklamada, Dink’e yapılan suikastın “büyük bir dehşetle” karşılandığı belirtildi. Açıklamada, Fransa’da mecliste kabul edilen ve ’Ermeni soykırımı’nın inkarını suç sayan yasa teklifin Senato’dan da geçmesi için “hükümetin üstüne düşen sorumluluğu alması” istendi.

TEPKİLER
* Cumhurbaşkanı Sezer: Saldırıyı nefretle
kınıyorum.
* TBMM Başkanı Arınç: Saldırı, haince, sinsice
* Başbakan Erdoğan: Birlik ve beraberliğimiz hedef alındı
* İçişleri Bakanı Aksu: Kardeşliğe yapılmış
bir saldırı.
* CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Utanç
verici bir olay.
* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Menfur cinayet kuşku bırakmaksızın aydınlatılmalı.
* BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: Karanlık odakların oyunu.

Yorumlar kapatıldı.