İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye cinayeti lanetledi

Gazeteci-yazar Hrant Dink’in öldürülmesi Türkiye’nin birçok yerinde basın açıklamaları ve gösterilerle protesto edildi.

NTV
Güncelleme: 21:48 TSİ 20 Ocak 2007 CumartesiANKARA – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi Ankara, İzmir, Antalya, Bolu, Malatya, Muğla, Diyarbakır, Trabzon, Tunceli, Mersin, Burdur, Adana ve Bodrum’da kınandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Aydın Yazarlar girişimi Dink’in öldürülmesini Ankara’da protesto etti. Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen gazeteci, yazar ve şairlerin gösterisine çok sayıda vatandaş ve gençlik örgütleriyle sivil toplum kuruluşu destek verdi.

PAZARTESİ GÜNÜ GÜVENPARK’TA EYLEM
Şair Ahmet Telli de, yaptığı konuşmada, Türkiye’de ırkçılığın ve şovenizmin körüklendiğine dikkat çekti. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Pazartesi günü saat 12’de Güvenpark’ta tüm meslek kuruluşlarının katılımıyla geniş çaplı bir eylem düzenleneceğini de duyurdu.

İZMİR
İzmir Demokrasi Güçleri adı altında Konak’taki eski Sümerbank önünde bir araya gelen sivil toplum örgütü üyeleri, attıkları sloganlarla Hrant Dink cinayetini kınadı.

Konak Meydanı’na kadar pankart ve sloganlar eşliğinde yürüyen topluluk, burada bir basın açıklaması yaptı. KESK İzmir Dönem Sözcüsü Musa Seven, topluluk adına yaptığı açıklamada, “Hrant Dink’e sıkılan kurşunlar, demokrasiye, barışa, özgürlüğe ve insan haklarına sıkılmıştır” dedi.

Geniş güvenlik önlemleri altında yapılan açıklamanın ardından Hrant Dink’in posterini açan topluluk, mumlar yakarak Dink’in posterinin yanına karanfiller bıraktı.

DİYARBAKIR
Saldırı, Diyarbakır’da da kınandı. Baro Eğitim merkezinde düzenlenen toplantıda avukatlar, Hrant Dink’in Ermeni olması ve fikirlerini açıkca ifade etmesi nedeniyle, yükselen milliyetçi dalganın hedefi haline geldiğine dikkat çektiler.

TUNCELİ
Tunceli’de de yoğun kar yağışı altında Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde biraraya gelen yüzlerce kişi Hrant Dink’in öldürülmesini kınadı.

ANTALYA
Antalya’da çeşitli meslek odaları, dernekler, sendikalar ve siyasi parti temsilcilerinin oluşturduğu Antalya Demokrasi Güçleri Platformu’na üye yaklaşık 300 kişi, Kışlahan Çarşısı önünde basın açıklaması yaptı.

Platform Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kadir Zeybek, gazeteci cinayetlerinin son bulmasının umulduğu bir dönemde Hrant Dink’in öldürülmesinin Türk toplumu ve aydın kesimde büyük üzüntüye yol açtığını belirtti. Zeybek, “Hrant Dink cinayeti adi bir cinayet değil, planlı ve kasıtlı olarak uygulanan toplumu bilinçsizleştirme politikalarının bir sonucudur” dedi.

MALATYA
Saldırı Dink’in doğum yeri Malatya’da da protesto edildi. Malatya’daki bazı dernek ve siyasi parti teşkilatlarının Soykan Parkı’nda yaptıkları eylemde, Hrant Dink’in fotoğrafının çevresine mum ve karanfil bırakıldı.

ADANA
Adana’da İnönü Parkı’nda toplanan sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, ellerinde döviz, Hrant Dink’in resimleri ve bugünkü gazetelerin birinci sayfalarından oluşan pankartlarla, sloganlar atarak Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yürüdü.

BOLU
Bolu’da Yurtseverler Cephe Bolu İnisiyatifleri adlı grup üyeleri Kardelen Meydanı’nda, Dink’in öldürülmesini alkışlarla protesto etti.

Grup adına yapılan basın açıklamasında, “Halklar arasında düşmanlık tohumu etmek isteyenler hedefi 12’den vurmuştur. Emekçi halkımızın elinin güçlenmesi gerekmektedir. Türkiye’nin kırılganlığını engelleyecek tek yol budur” denildi.

BODRUM
Bodrum Demokrasi Platformu üyesi bir grup, Bodrum Denizciler Derneği önünde yaptığı toplantıda Dink’in öldürülmesini protesto etti.

Platform üyeleri adına açıklama yapan Ahmet Aksüt, Hrant Dink’e sıkılan kurşunun, “aslında çok kültürlü ve renkli bir ülke mücadelesine, bir arada yaşam iradesine sıkıldığını” kaydetti.

TRABZON
Trabzon’da bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri bir araya gelerek, Dink’in öldürülmesini protesto ettiler.

Atatürk Alanı’nda toplanan grup adına basın açıklaması yapan KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Recep Gülay, Dink’in öldürülmesinin ardında, son günlerde Türkiye’de değişik çevreler tarafından yüksek sesle dillendirilen savaş çığırtkanlığının olduğunu savundu.

Gülay, “Katillerin derhal bulunup, azmettiricilerinin hak ettiği cezayı görmesini istiyoruz. Devlet destekli ırkçı siyasal kampanya derhal sona erdirilmelidir” dedi.

MERSİN
Mersin’de, bazı sivil toplum örgütü ve siyasi parti üyeleri, Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüşü yaptı.

İnsan Hakları Derneği önünde toplanan 500 kişilik grup, ellerinde Dink’in öldürülmesiyle ilgili haberlerin yer aldığı gazete ve dövizlerle Atatürk Caddesi güzergahından Mersin Gazeteciler Cemiyetine kadar slogan atarak yürüdüler.

İHD Mersin Şube Başkanı Celal Sonuvar, grup adına yaptığı açıklamada, Dink’in, kardeşlik, barış, insan haklarını savunuyor olmanın bedelini canıyla ödediğini söyledi.

BURDUR
Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Eğitim-Sen üyeleri, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini protesto etti. Grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Burdur Şube Başkanı İsmail Arlı, Hrant Dink’in suikastın amacının, aynı topraklarda binlerce yıl dost olarak yaşayan kültürleri birbirine düşman etmek olduğunu söyledi.

Sendika üyeleri açıklamalarının ardından kısa süre “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz kardeşiz” sloganları attıktan sonra dağıldı.

MUĞLA
Muğla kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı’nda toplanan bir grup da Dink’in öldürülmesini protesto etti.

Yorumlar kapatıldı.