İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink Cinayeti Faili Meçhul Kalmamalı!

 
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi üzerine açıklama yapan demokratik kitle örgütleri hükümete, “Hrant Dink cinayeti faili meçhul kalmamalı” çağrısında bulundu.

——————————————————————————–
BİA Haber Merkezi
19/01/2007
——————————————————————————–
BİA (İstanbul) – Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in İstanbul Osmanbey’de bulunan gazeteden çıktığı sırada silahlı saldırıyla öldürülmesi toplumun birçok kesiminden büyük tepki geldi, “bu cinayet faili meçhul kalmamalı” çağrısı yapıldı.

* Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV): “Defalarca ölüm tehdidi aldığını açıklamasına karşın, devlet, Hrant Dink’in yaşamını güvence altına alamamıştır. Bu cinayetten sorumlu olanlar yalnız tetiği çekenler değildir.”

* İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder): Hrant Dink’in yaşamına kasteden faillerin ortaya çıkarılması yetmez, bu suikastlerin ardındaki karanlık güçlerin ve çetelerin de ortaya çıkarılması gerekir. Dink cinayeti faili meçhul olarak kalmamalı, kamuoyu vicdanı biran önce rahatlatılmalıdır.w

* Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB): Hrant Dink yazdıkları ile söyledikleri ile bilinmelidir ki; insanlığın ve halkların kardeşidir. Ve insanlık devam ettikçe öyle kalacaktır. TMMOB, insandan ve kardeşlikten yana olanları her zamankinden daha fazla yan yana durmaya çağırmaktadır. TMMOB şimdi her zamankinden daha fazla eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’de, bir arada yaşamı savunacak ve bunun için mücadele etmeye devam edecektir.

* Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Bu saldırı, Dink’in kişiliğinde bir yanıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik geleceğine, öbür yanıyla da ifade özgürlüğüne yöneliktir. 1999 yılından bu yana yaşanan ilk ölümcül saldırı olması da yeniden geçmişe dönülebileceği kuşkusunu gündeme getirmiştir. Yetkilileri, Dink’in katil ya da katilleriyle arkasındaki güçleri en kısa sürede belirleyerek Adalete teslim etmeye çağırıyor, önceki benzerlerinde olduğu gibi faili meçhuller arasına katılmaması için gereken özenin gösterilmesini bekliyoruz.

* Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi: Agos Gazetesi yazarı Hrant Dink’in bir siyasi cinayet ile öldürülmesini kınıyor ve onu katleden, hedef gösteren ırkçı zihniyetle aynı dünyada yaşamaktan utanç duyuyoruz.
Arkadaşımız, dostumuz, insan hakları/barış ve demokrasi savunucusu değerli yazar-gazeteci aydın Hrant DİNK’i menfur bir silahlı saldırı sonucu kaybettik. Acımız büyüktür. Derneğimizin de üyesi olan Hrant Dink bu toplumda adaletin ve vicdanın sesi olmuştur.

* İnsan Hakları Derneği (İHD): Herkes bilmelidir ki bu toplumda birlikte yaşamanın ve özgürlüklerin savunucusu olan “Hrant’lar” susmayacaktır. Hrant Dink’in hayallerini gerçekleştirmeye, ideallerine sahip çıkmaya, ülkemizde her türlü farklı kimlik ve kültürlerle birlikte yaşamaya, ortak geleceğe yürümeye devam edeceğiz. Bugüne kadar bu ülkede faili meçhul cinayetler aydınlatılmamıştır. Bütün devlet kurumlarını ve Hükümeti Hrant DİNK’in katil ya da katillerini bir an önce yakalamaya ve olayın arkasındaki karanlık güçleri ve planlayıcıları bulmaya davet ediyoruz

* Tarih Vakfı: Agos Gazetesi’nin önünde, aslında Hrant’ın cansız bedeni değil, Türkiye’nin umutları yatmaktadır. Şunu özellikle belirtmek isteriz ki, Hrant Dinksiz bir Türkiye, sorunlarını çok daha zor çözecek, eksik bir Türkiye’dir.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk:Verilen mesaj, ifade özgürlüğü konusunda ya da hassas konularda konuşarak adını duyuran herkesin öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya olduğudur. Bu da Türkiye için, Türkiye’de hassas konularda yapılması gereken tartışmalar için çok kötüdür. Bu bir kişinin başına geliyorsa, aynı durumda olan diğerleri de şimdi konuşmadan önce iki kez düşünecektir.

* Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir: Türkiye’nin cumhuriyet tarihi boyunca birikmiş sorunlarını tartışarak aşmaya çalıştığı bir dönemde Ermeni kökenli gazeteci-yazar Hrant Dink’in silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü haberiyle sarsıldık. Cinayetin bir an önce aydınlatılması ve faillerin yakalanmasını bekliyor, bu saldırının tartışarak sorunlarımızı aşma ortamını ortadan kaldırmamasını diliyoruz.

* Avrupa Türk Gazeteciler Birliği: Türkiye’nin ve Türkçe’nin aydınları, bu saldırıların ardındaki uluslararası komplolara ve onun faşist tetikçilerine direnme göreviyle karşı karşıyadır. Burada gazetecilere büyük görev düşmektedir.
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği, Türkiye’yi faşist teröristlere, son zamanlarda yoğunlaşan linç kültürüne, faşizme ve ırkçılığa teslim etmemek için direnen meslektaşlarıyla dayanışma içinde olmaya kararlıdır.

* Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu:Türkiye’de demokratikleşme üzerine yapılan tartışmaların hızlandığı bugünlerde hem Ankara’da ki Barış Konferansının yakaladığı başarının hem de 12 Eylül Anayasasının değiştirilmesine yapılan vurguların eskiye oranla birçok çevreden de açıkça dillendirilmesi mutlaka ki bazı çevreleri rahatsız etmiştir. Hrant Dink’e yapılan bu saldırı Türkiye’de ki karanlık güçlerin hala işbaşında olduğunun bir göstergesidir.

* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer: Bu çirkin ve utanç verici saldırıyı nefretle kınıyorum. Ulusumuzu derinden yaralayan bu saldırının faillerinin bir an önce yakalanması, hepimizin öncelikli beklentisidir.

* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Alçakça işlenen bu cinayetin arkasındaki kanlı elleri tel’in ediyorum. Planlayan veya azmettirilenlerin adalete teslim edilmeleri için İçişleri ve Adalet Bakanlarımızı görevlendirmiş bulunuyorum. Özellikle bazı ülkelerde sözde Ermeni soykırımının gündemde olduğu bu günlerde bu cinayeti manidar buluyoruz. Ermeni kökenli vatandaşlarımızı olmak üzere bu sınavı aşacak sağduyu ve basirete sahiptir. Benim programlarıma uygun düşmesi halinde cenazeye katılacağım, bu konuda bir önyargım yok. (AÖ)

Yorumlar kapatıldı.