İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hiçbir şey karanlıkta kalmayacak’

 

20 Ocak 2007 Cumartesi

İSTANBUL – Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin, Türkiye’nin birliğine, dirliğine, barışına ve kardeşliğine, demokrasi çabalarına yönelmiş bir cinayet olduğunu vurguladı. İstanbul Valiliği’nde Bakan Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Vali Muammer Güler ve diğer ilgililerin katıldığı toplantı yaklaşık 1 saat 20 dakika sürdü. Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Çiçek, “Bu cinayet hunharca ve alçakça işlenmiş bir cinayettir. Hiçbir neden, hiçbir sebep, hiçbir amaç ve hiçbir gerekçe bu cinayetin menfur ve alçakça olduğu gerçeğini değiştiremez. Bu cinayet ülkenin demokrasi çabalarına yönelmiş olan bir cinayettir. Hrant Dink’in seçilmiş olması özellikle üzerinde durulması gereken bir husustur” dedi.

Hesaplanmış provokasyon
Olayı “İyi hesaplanmış bir provokasyon” olarak nitelendiren Çiçek, “Bazı ülkelerde sözde soykırım tartışmalarının gündeme geldiği ve yasal bir statüye kavuşturulmak istendiği bir dönemde bu cinayetin işlenmiş olması son derece manidardır” diye konuştu. Çiçek, Türkiye’nin tarihi gerçeklerin bilimsel yollardan ortaya çıkarılması noktasındaki çabalarının yoğunluk kazandığı bir dönemde bu cinayetin işlenmiş olmasının ayrıca üzerinde durulması gerektiğini kaydetti. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için devletin ilgili birimlerinin, hem İstanbul’da hem de Ankara’da gerekli çalışmayı büyük bir titizlik içerisinde sürdürdüğünü ifade eden Çiçek, “Olayın aydınlatılması için hiçbir çabanın esirgenmeyeceğinin çok açık bir şekilde bilinmesinde fayda vardır” dedi. Çiçek, Vali, ilgili cumhuriyet savcıları, devletin diğer istihbarat ve güvenlik birimlerinin katılımıyla bir değerlendirme yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Esasen olay vuku bulur bulmaz devletin ilgili birimleri, hem yargı, hem valiliğimiz ve emniyetimiz gerekli hassasiyeti göstermiştir. Hiçbir şeyin karanlıkta kalmaması için her türlü çaba şu ana kadar sürdürülmüştür, sürdürülmektedir. Bu olayın sadece Türkiye içerisinde meydana getirdiği üzüntü değil, aynı zamanda bunun dışarıda da şu veya bu şekilde istismar edilmesi, kullanılması dikkate alınarak kamuoyuna olabildiğince bilgi verilmiştir.” Çiçek, bu noktada basın mensuplarından ve kamuoyundan anlayış beklediklerini ifade ederek, olabilecek bütün ihtimallerin araştırıldığını bildirdi. Hükümet olarak geçmişteki birçok terör olayında ilgili birimlerin hassasiyet göstermesi sonucu yüz akıyla soruşturmaları kısa sürede neticelendirdiklerini belirten Çiçek, “İnşallah kısa sürede bu sonucu burada kaydetmeyi arzu ediyoruz. Bu noktada karşılıklı dayanışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Aksu: Hesap verecekler
İçişleri Bakanı Aksu da saldırıyı “lanet ve nefretle kınadığını” söyledi. Saldırıyı Bakanlar Kurulu toplantısında öğrendiklerini ve Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul’a geldiklerini belirten Aksu, bir değerlendirme yaptıklarını kaydetti. Baştan beri olayın üzerinde büyük bir ciddiyet ve hassasiyetle durulduğunu vurgulayan Aksu, savcıların nezaretinde polisin ve güvenlik güçlerinin titiz bir şekilde, olayı her yönüyle araştırdığını ve incelediğini belirtti. Aksu, hiçbir boşluk, hiçbir hata bırakmamak kaydıyla, bütün yönleri ve olabilecek bütün ihtimalleri göz önünde bulundurarak çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Bakan Aksu, kovanların balistik muayenesinden, bölgedeki kamera görüntülerinin incelenmesine kadar bütün çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü ifade ederek, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere Hükümet olarak bu olayın üzerinde ciddi bir şekilde durduklarını belirtti. Aksu, “Bütün yoğunlaştığımız konu budur. Bu menfur saldırının faili, failleri, planlayanları, azmettirenleri, kimler varsa bütün boyutuyla incelenip, ortaya çıkartılıp yargıya teslim edilecektir” dedi.

Yorumlar kapatıldı.