İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilere ikinci darbe

 

15 Ocak 2007 Pazartesi

> 2008’de açılacak
TÜRKİYE ile dostluk yerine düşmanlık politikasını tercih eden Ermenistan yönetimi, Orta Asya petrolleri ve doğal gaz projelerinden sonra, ‘Raylı İpekyolu’ olarak adlandırılan demir yolu projesinden de dışlandı. 2008’de hizmete girmesi hedeflenen demir yolu hattı için Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın da katıldığı Tiflis’teki görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı.

> ‘Tecrit ediliyoruz’
698 kilometre uzunluğundaki hattın maliyetinin 600 milyon doları bulacağı bildirildi. Bu arada, Ermeni yönetimi ABD ve bu ülkedeki lobilerini devreye sokarak projeyi durdurmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Endişelerini dile getiren Ermenistan Ulaştırma Bakanı Manukyan, “Türkiye, bu hattı devreye sokarak bizi yine tecrit ediyor” diye konuştu.

> Hayrettin Turan
Türkiye’ye düşmanlığıyla ayakta kalmaya çalışan Ermenistan’a, petrol ve doğalgaz boru hatlarında devre dışı bırakılmasından sonra, bir darbe de demiryolu hattından geliyor. 2008 yılında hizmete girmesi öngörülen “Kars-Ahılkelek-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı” projesi, yakında hayata geçiyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katıldığı Tiflis’teki toplantıda varılan anlaşma uyarınca, demiryolunun Gürcistan bölümü olan 160 kilometre için Azerbaycan 150 milyon dolar, Türkiye de 50 milyon dolar ayırdı. Gürcistan hükümeti, ülkeyi Azerbaycan ve Türkiye’ye bağlayacak projenin inşaatını, bütün engellemelere rağmen bu yıl başlatacaklarını açıkladı. Dışişleri Bakanı Gela Bezhuaşvili, “Üç ülke tarihten gelen birlikteliklerini bu demiryolu hattı ile daha da pekiştirecek. Bu yönde yapılacak hiçbir muhalefete kulak asmayacağız” dedi.

Ticaret artacak
Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memedov, “Projeyi hayata geçirmeye kesin kararlıyız. Projenin maliyetini, biz ve Türkiye karşılayacak ama sonraki yıllarda taşınan yük ve yolculardan sağlanan kazançla kârımız katlanacak” şeklinde konuştu. Azerbaycan’ın Tiflis Büyükelçisi Namık Aliyev ise, daha fazla kaynak aktarmaya hazır olduklarını bildirdi.
Gürcistan’ın Ahılkelek kentinden Kars’a kadar uzanacak olan demiryoluyla, Batı ile Doğu arasında yeni bir ticaret koridoru oluşturulması hedefleniyor. Türkiye’nin doğusuyla Gürcistan’ın güneyini birbirine bağlayacak bu hat, Kafkaslar’ın ortasından geçen tren hattını tamamlayacak. Bölgede son yıllarda inşa edilen boru hatları gibi bu projede de, Ermenistan devre dışı bırakılacak. Uzunluğu 698 kilometre olan hattın maliyetinin, 600 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu projenin ardından devreye girecek, 105 kilometre uzunluğundaki “Kars-Nahçıvan-İran Demiryolu Hattı” ile de, Kafkasya tamamen Avrupa’ya bağlanacak. Söz konusu hattın inşası, Ermenistan’da paniğe yol açtı. Ermeni lobisi, projenin engellenmesi amacıyla ABD’deki kulis faaliyetlerini hızlandırdı.

Paniklediler
Ermenistan Ulaştırma Bakanı Andranik Manukyan, “Biz hattın inşasından yana olan herkese, bunun doğru olmadığını kanıtlamaya çalışıyoruz. Hat uygun değil ve pahalı. Ayrıca hat yapılırsa, Ermenistan tecrit edilecek” diye feryat etti. Bu arada, ekonomik açıdan iyice köşeye sıkışan Ermeniler, Türkiye’ye daha yumuşak mesajlar göndermeye başladı. Dün Erivan’da gerçekleştirilen “Türk-Ermeni İş Forumu”nda söz alan Dışişleri Bakan Yardımcısı Arman Kirakosyan, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin önşartsız yapılandırılmasını istedi ve sınırın açılmasını talep etti.

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=315308

Yorumlar kapatıldı.