İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İNTİKAM TARİHİ!

 
11 Ocak 2007

CHP’li Karademir, Turizm Bakanı Koç’a sordu: Akdamar Ermeni Kilisesi’nin açılış tarihinin 24 Nisan olarak belirlenmesi tesadüf mü? Ermenilerin, 24 Nisan’ı sözde soykırımı “anma günü” olarak belirlediğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, restorasyonu biten Akdamar Kilise’sinin açılış tarihinin de aynı güne denk getirilmesini Meclis’e taşıdı. Karademir, Kültür Bakanı Atilla Koç’a, “24 Nisan’ın belirlenmesinde başka ülkelerin size bir tavsiyesi oldu mu?” diye sordu. Bu arada, kilisenin restorasyon işini üstlenen firmanın sahibi Cahit Zeydanlı ise, çalışmaların tamamlandığını açıkladı.

Zeydanlı, “Tutanak tutuldu, geçici kabul resmen yapıldı. Kiliseyi bugün bile açabilirler” dedi. Öte yandan, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın da açılış tarihinin 24 Nisan’a denk getirilmesinden çok rahatsız olduğu bildirildi.

Türkiye Ermeni Patriği Mutafyan, restorasyon sırasında sık sık Van’a gidip firma sahibi Cahit Zeydanlı’dan bilgi almıştı.

Akdamar Ermeni Kilisesi’nin açılış tarihini Meclis gündemine taşıyan CHP’li Karademir, sözde soykırımı “anma günü” olan 24 Nisan’ın seçilmesinin tesadüf olup olmadığını sordu

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un, restorasyon çalışmaları biten Van Akdamar Ermeni Kilisesi’nin, 24 Nisan tarihinde açılacağını açıklaması tartışmalara neden oldu. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, Bakan Koç’un cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu soruyu sordu: “Kültürel zenginlik ve kültürel varlık olarak gördüğümüz Ermeni Kilisesi’nin açılış tarihinin 24 Nisan olarak belirlenmesi AKP hükümetinin politikasının bir sonucu mudur, yoksa bir tesadüf müdür?”

Kaynağını açıklayın
24 Nisan tarihinin, Ermeniler tarafından sözde soykırımı “anma günü” olarak belirlendiğini ve her yıl bu tarihte dünyanın her tarafında etkinlikler yapıldığını hatırlatan Karademir, kilisenin açılış tarihinin belirlenmesinde başka ülkelerin tavsiyesinin olup olmadığını sorusunu da yöneltti. Önergede “Olmuş ise, bu ülkeler hangileridir” sorusu da yer aldı. Bakan Koç’a, “Ermeni Kilisenin restorasyonuna ilişkin olarak Ermenistan Devleti ile görüşmelerde bulunulmuş ve yardım alınmış mıdır? Görüşmelerde bulunulmuş ise, bu ilişki hangi düzeyde gerçekleşmiştir?” sorusunu da yönelten Erdal Karademir, kilisenin restorasyonu için ayrılan kaynağın nasıl ve nereden karşılandığının da açıklanmasını istedi.

Bugün bile açılabilir
Bu arada, Kilisenin restorasyon işini üstlenen firmanın sahibi Cahit Zeydanlı ise çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Cahit Zeydanlı, “Tutanak tutuldu, geçici kabul resmen yapıldı. Bizim işimiz bitti. İsterseler kiliseyi bugün bile açabilirler” dedi. Öte yandan, Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın da açılış tarihinin 24 Nisan’a denk getirilmesinden çok rahatsız olduğu bildirildi.Türkiye Ermeni Patriği Mutafyan restorasyonu yakından takip etmişti.

Yorumlar kapatıldı.