İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bir haç, bin polis

 
RADİKAL – İSTANBUL – Nüfusları 4 binlere kadar inen İstanbullu Rumlar, Hz. İsa’nın vaftiz edilişinin yıldönümüne denk gelen Ta Fota bayramını, yine güvenlik önlemleri altında kutladı.
Hristiyan Ortodoks inancına göre Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişi geleneksel olarak her yıl ‘denizden haç çıkarma’ töreniyle kutlanıyor. Ancak Rum Ortodoksların geleneksel töreni, İstanbul’da son birkaç yıldır protestoların ve olağanüstü güvenlik önlemlerinin gölgesinde yapılıyor. 4 bin 721 Rum’un yaşadığı İstanbul’daki törenlerde bine yakın polis görev yaptı.
Dün sabah saatlerinden itibaren Balat’taki Fener Rum Patrikhanesi’ne gelen Hıristiyan vatandaşlar mum yakıp dua etti. Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından yönetilen ayinin ardından, cemaat ve din adamları dualar eşliğinde Fener İskelesi’ne geldi. Patrikhane çevresinde 600’e yakın polis görevliydi.
Bartholomeos’un Haliç sularına attığı haçı çıkarmak için üç genç denize atladı. Haça ilk ulaşan Mario Karinas oldu. Bartholomeos gençleri tek tek tebrik etti. Ayin ve haç çıkarma töreni nedeniyle polis tarafından patrikhane çevresinde güvenlik önlemleri alındı, yol bir süre trafiğe kapatıldı. Törenleri çok sayıda yabancı basın mensubu da izledi. Patrikhanedeki ayin sırasında, haç çıkarma töreninin yapıldığı yere uzak bir noktada, bir grup, basın açıklaması yaptı. Ortaköy, Çengelköy, Büyükada ve Yeşilköy’de de tören düzenlendi.

‘Yüzyıllardır kutlarız’
Rum cemaatinden Kostas Eftimiyadis, denizden ‘haç çıkarma töreni’nin yüzyıllardır süren bir gelenek olduğunu anlattı: “1980’lerde terör olaylarından dolayı birkaç yıl kesintiye uğradı. Haliç’teyse denizin kirliliği nedeniyle uzun bir süre yapılamadı. Bunun dışında bu gelenek yüzyıllardır devam ediyor. Son birkaç yıl protestolar oldu. Yeşilköy’de çok az kesintiye uğradı. Oranın dokusu çok bozulmadı. Haliç civarının dokusu, nüfus yapısı çok değişti.”

Haliç 50 yıl törene izin vermedi
İstanbul’da denizden haç çıkarma törenleri iki kez sekteye uğradı. Önce 70’lerde Kıbrıs Çıkarması’nın yaşandığı dönemde. Sonra 1980’lerin sıkıntılı ortamında. Fener Rum Patrikhanesi’yse Balat’ta tam 50 yıl boyunca tören yapamadı. Haliç’in sularının temizlenmesinin ardından nihayet 2003 yılında törenler yeniden yapılabildi. Gerginlik de iki yıl önce törenin ‘Haçın düştüğü yer bizim’ anlamına geldiğini söyleyen MHP’li grubun protestosuyla başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir mitingde protestoya şöyle destek verdi: “İstanbul’da piskopos elindeki haçı Haliç’e atıyor, diğerleri de haçı çıkararak kendince bir gelenek oluşturmaya çalışıyor. Fakat ülkücüler kayıklarla Haliç’te gezip mesajı veriyorlar. Haliç’ten haç çıkarmak İstanbul’u Konstantinopolis yapmaktır.”
Denizden haç çıkarma töreni geçen yıl da eylemlerin merkezi oldu. Kendilerine ‘Türk Haliç Platformu’ adını veren grup, tören sırasında tekbir getirerek, ‘Patrik defol’ diye bağırdı. Gruptan bir kişi kostüm desteğiyle Fatih Sultan Mehmet’i canlandırdı.

Ecinnilerin kovuluşunu kutluyorlar
“Rivayete göre Hazreti İsa’nın doğum günü olan 25 Aralık’ta, öbür dünyadan dünyamıza gelen yol açılınca, fırsat bulan ecinniler dünyamıza doluşmuşlar. Kirletmedik yer bırakmamış, evlerin altını üstüne getirmişler. 12 gün boyunca bunlarla baş edilememiş. 12 gün sonra Hz. İsa vaftiz edilmiş.
Onun suya girmesiyle tüm sular kutsanmış. Gökyüzü açılmış, yeryüzüne nur inmiş. Bu kutsal güne ‘Işıklar’ anlamına gelen Ta Fota adı verilmiş.”
Apoyevmatini gazetesi genel yayın yönetmeni Mihail Vasiliadis, dün kutlanan bayramı G7 ajansı tarafından çıkarılan ve bu topraklarda kutlanan tüm bayramlara yer veren ajandada böyle anlatıyor.
Ta Fota’nın tarihi 6 Ocak. O gün kiliseden alınan kutsanmış ayazma suyunun her derde deva olduğuna inanılmış. İstanbullu Rumlar için bu günün asıl simgesi, Boğaz’ın sularına atılan haçın çıkarılması. İstanbul’da bu bayramın en coşkulu kutlandığı yerlerse eskiden hepsi birer balıkçı köyü olan Üsküdar, Kuzguncuk, Beylerbeyi ve Çengelköy olmuş.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=20934

Yorumlar kapatıldı.