İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ MERKEZ KİLİSE’DEKİ YILSONU AYİNİNE RİYASET ETTİ


Patrik II. Mesrob Hazretleri, 31 Aralık 2006, Pazar, saat 10:30’da, Patriklik binasından Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Patriklik Merkez Kilisesi’ne geçerek Yılsonu ayinine riyaset etti. Surp Badarak ayinini Patriklik Kalem Müdürü Rahip Zakeos Ohanyan sundu. Ayindeki ilahileri, Merkez Kilisesi’nin Hovsep Kuyumcuyan yönetimindeki Koğtan Korosu seslendirdi. İlahilere orgla Garbis Kılıçyan eşlik etti. Merkez Kilise inananlarla dolmuştu.

VAAZ

Patrik Hazretleri, Yılsonu vesilesiyle yayınladığı Yılbaşı Mesajı’nı (http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=HAY ; http://www.lraper.org/main.aspx?Action=ChangeLanguage&Language=TR ) Ermenice ve Türkçe olarak okuduktan sonra, günün İncil bölümüne (Luka 22: 24-30) değindi. Patrik Hazretleri şöyle konuştu: “Havariler arasında, kendilerinden kim daha büyük sayılacak diye, aralarında bir çekişme oldu. Mesih İsa onlara dedi: “Milletlerin kralları onlar üzerinde saltanat sürerler; ve üzerlerine hakim olanlara Velinimet denilir. Siz böyle olmayacaksınız; fakat sizin aranızda daha büyük olan, en küçük gibi olsun; ve baş olan, hizmetçi gibi olsun. Çünkü hangisi daha büyüktür? Sofrada oturan mı? Yoksa hizmet eden mi? Sofrada oturan değil mi? Ben ise, sizin aranızda hizmet eden gibiyim.”

Patrik Hazretleri, sözüne şöyle devam etti: “Havariler, Allah’ın melekutünü hala anlayamamışlardı. Mesih’in kıyamından sonrasına kadar, Pentekost’ta Kutsal Ruh üzerlerine inene kadar da anlayamayacaklardı. Mesih İsa, Allah’ın melekutünden bahsediyordu, onlarsa kimin başa geçeceğinden söz ediyorlardı. Bugün hepimizin de aklını meşgul eden şeyler muhakkak vardır. Acaba bundan 20-30 yıl sonra geriye baktığımızda, bugün bizi bu kadar hırslandıran şeyler hakkında acaba neler düşüneceğiz? Acaba bugün aklımızı meşgul eden bir çok şey o zaman bize gülünç gelmeyecek mi? Sonuçta, günlük yaşantımızdaki hemen hemen hiçbir şey ebedi hayatımızla kıyaslanacak şeyler değildir.”
“Dünyevi liderlik anlayışı Allah’ınkinden çok farklıdır. Dünyevi insanlar çoğu zaman öylesine bir rekabet içersine girerler ki, amansız bir şekilde birbirlerini dahi kötüleyip kararlayabilirler. Nitekim, buna cemaatimizde bile sıkça tanık olabiliyoruz. Hristiyan inancına göreyse, en iyi hizmet edebilen lider olmalıdır. Değişik liderlik stilleri olabilir. Bazısı iyi konuşur, bazısı iyi yönetir, bazısı iyi ilişkiler kurar. Ancak her Hristiyan liderde hizmetkarlık ruhu olması şarttır. Hepimiz Allah’ın ve O’nun Kutsal Kilisesi’nin kullarıyız. Önemli olan kimin büyük olacağı değildir. Önemli olan kimin insanlara daha yararlı bir hizmetkar olabileceğidir. Örneğin Papalar’ın ünvanlarından biri de şöyledir: ‘Allah’ın kullarının kulu.’ Bu çok güzel bir tanımlamadır. Mesih İsa’nın bugünkü İncil’de değindiği gibi, cemaat üyelerimiz birbirlerine nasıl hizmet edebilecekleri hakkında samimi olarak düşünebilseler, işte o zaman Kutsal Kilise, büyük bir sevgi ve hizmet, iman ve dayanışma yumağına dönüşür. Yılbaşı vesilesiyle, işte benim en büyük temennim de budur!” 

YILIN İLK AYİNİ YİNE MERKEZ KİLİSE’DE

İnananlardan birçok kişi öne gelerek Rabb’in Sofrası’ndan kutsal paylarını aldılar. Son dualardan sonra, Patrik Hazretleri, özellikle Kumkapı’da ikamet eden kilise üyelerine hitaben şöyle dedi: “Bu akşam saat 24:00’de, Merkez Kilisemiz’e gelerek Yılbaşı vesilesiyle Yeni Yıl’ın ilk dualarına edeceğiz, yarın sabah ise, 1 Ocak 2007, Pazartesi günü, yılın ilk Surp Badarak ayinini yine Merkez Kilisemiz’de sunacağız. Katılabilenlerin gelmelerini ve bereket almalarını diliyorum” dedi.

HOKEHANKİST DUALARI

Ayin bittikten sonra, Patrik Hazretlerinin riyasetinde, Patrik Nerses Varjabedyan’ın kabrinin başına geçildi ve burada okunan Hokehankisd dualarında Patrik II. Nerses, Patrik III. Garabed, Boğos Efendi Dadyan, Sımpatyan Ailesinin müteveffa üyeleri, Eknayan ve Tavşancıyan ailelerinin müteveffa üyeleri, Anna Mirzohanyan, Yeranuhi Papazyan, Merkez Kilisesi’nin ve Bezciyan Okulu’nun tüm müteveffa hayırseverleri Rab İsa Mesih’te sevgiyle anıldılar.

RUHANİ ÖNDERLERE TEBRİK KARTI VE MEKTUP

Patrik Hazretleri, ayrıca İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos I Hazretlerine, Süryani Ortodoks Patrik Vekili Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin’e, Bulgar Ortodoks Kilisesi Rahibi Angel Velkof’a, Rumen Ortodoks Kilisesi Rahibi Silviu State’ye, Alman Protestan Kilisesi Pastörü Holger Nollmann’a, Anglikan Kilisesi Rahibi Ian Sherwood’a, Hollanda Başkonsolosluğu’nun şapelinde toplanan Union Kilisesi Pastörü Benjamin Van Rensburg’a ve Moda’daki Anglikan Kilisesi Pastörü Turgay Üçal’a Yılbaşı ve Epifanya (Üç Bilgenin Mesih’i Ziyaret) Bayramı vesilesiyle birer tebrik kartı ve mektup gönderdi.

Patrik Hazretleri’nin mektubunun içeriği şöyleydi: “Ne yazık ki, enteritis colitis denilen bir hastalık, Rabb’imiz Mesih İsa’nın Kutlu Doğuş Bayramı vesilesiyle, Kardeş Kilise önderleriyle yazışmama veya kendilerine ziyaret etmeme engel oldu. Sözkonusu virüs uzun süre yatalak kalmama, hatta bir süre için hastaneye kaldırılarak gerekli tıbbi analizlerden geçmeme neden oldu. Kiliseniz’in Kutlu Doğuş Bayramı artık geçmiş olsa dahi, Rab’de Çok Değerli Kardeşim, Size ve sizin şahsınızda sevgili cemaatinizin tüm üyelerine Mutlu Yıllar ve Bereketli bir Epifanya Bayramı diliyorum. Rabb’imiz ve Kurtarıcımız İsa Mesih’in 2007’inci Lütuf Yılı vesilesiyle, ülkemizdeki tüm Hristiyanlar için Rabb’imizin iyiliğine tanıklık vesileleri doğması, ayrıca Siz Rab İsa’da Değerli Kardeşimin sağlığı ve mutluluğu için içtenlikle dua ediyorum. Biraderane sevgi ve dualarımla, MESROB II, Türkiye Ermenileri Patriği”. 

http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001760&Lang=TR 

Yorumlar kapatıldı.