İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bizde yeni yıl 1926’dan bu yana 1 Ocak’ta başlıyor

Güngör Uras

31 Aralık gecesi, “takvim”de bir yılın sona erip bir başka yılın başladığı gecedir.
Daha önce bir başka yazımda da anlatmıştım. Tekrarlayayım. Bu gecenin dinle ilgisi, ilişkisi yoktur.
31 Aralık gecesinde bir yılın biterek bir başka yılın başlamasının milattan önce 45 yılına kadar uzanan geçmişi vardır.
Eski Roma’da günlerin sayılmasında kargaşalık yaşanırdı. Jül Sezar, milattan önce 45 yılında “Julyen Takvimi”ni uygulamaya başladı. Bu takvimle de yeni yılın başlangıcını 1 Ocak belirledi.
Papa Gregorius tarafından 1582 yılında düzenlenen “Gregoryen Takvim”de eski yıl 24 Mart gecesi bitiyor, yeni yıl 25 Mart gecesi başlıyordu. Fakat, 1752 yılından sonra “Gregoryen Takvimi”nde de yeni yıl 1 Ocak günü başlatılır oldu.

Hem bayram hem de yeni yıl
Rusya 1918 yılında, Yunanistan 1923 yılında, Türkiye 1926 yılında “Gregoryen Takvim”i kullanmaya başladı.
1 Ocak günü, 1926 yılından bu yana Türkler için yeni bir yılın başlangıcıdır.
Türklerde eski bir yılın sona ermesini ve yeni bir yılın başlamasını kutlama âdeti 1930’lardan sonra oluştu. Sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu’da da, her gelir grubundan aileler, yılbaşında bir sofra etrafında toplanarak yeni yıl yemeği yemeyi, radyo dinlemeyi, gece yarısı Milli Piyango çekilişini izlemeyi âdet edindi.
Televizyon yayını başladıktan sonra da gece saat 24.00’te “Zeki Müren konser verecek mi? Dansöz çıkacak mı?” havasına girildi. Kuruyemiş, tombala bu gecenin sembolü haline geldi… Gelirdeki farklılaşmaya ve değişime bağlı olarak yılbaşı eğlenceleri gazinolara, lokallere, otellere taşındı.
Yılbaşı günü, İsa’nın doğum günü değildir. “İsa”nın günü bilinmiyor.

İyilik dileyelim
Roma’da değişik putlara tapanlar, 25 Aralık günü güneşin yükselişine dayalı olarak, güneş sembolü ışığa taparak değişik eğlenceler düzenlerdi.
Hıristiyan dinini Kuzey Avrupa’da yaymaya çalışan din adamları, 6 Ocak’ta yapılan “İsa’nın beden alıp dünyaya gelişini kutlama törenlerini” 25 Aralık gününe çektiler.
Böylece milattan sonra 354 yılında, Roma’da 25 Aralık kutlamaları İsa’nın doğum kutlamalarına dönüştü. 380 yılında da İstanbul’daki kilise, Doğu’daki Hıristiyanlar için “İsa’nın doğum kutlamalarının 25 Aralık günü yapılması yolunda emir çıkardı.” Günümüzde Ermeniler hâlâ 6 Ocak “Noel” kutlamalarını sürdürüyor.
Bugün Kurban Bayramı’nın birinci günü. Müslümanlar bayram namazı kıldı. Kurban kesti. Büyüklerini, güçsüzleri hatırladı. Dini vecibelerini yerine getirdi. Bu akşam yeni bir yıla giriyoruz. Yeni yıl bütün insanlığa, ülkemize, halkımıza iyilikler getirsin.

http://www.milliyet.com.tr/2006/12/31/yazar/uras.html

Yorumlar kapatıldı.