İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Haklaği Kağikatüğleği

Raffi Hermonn 

Kim ola ki şu ‘Sarkis Paçacı’ denen mendebur?
1957’de, ataları Konya’lı olup, kendisi Der Saadet veya Gostantinobolis denen bu ‘ancak bir hayat kadınına vurulabildiği gibi’ (ne ona güvenip bağrına basabilirsin ne de ondan kolayca vazgeçebilirsin) vurulası bir şehir olan, İstanbul’da doğdu.

1975’te ‘Ses’ dergisinin ‘Liselerarası Karikatür Yarışması’na katıldı ve öğrencisi olduğu Getronagan Ermeni Lisesi’ne ikincilik kazandırarak, o yıllar için sıra dışı bir olaya imza atarak, Ermeni bir okulun adını Türkiye çapında duyurmuş oldu.

1976’da, Getronagan Lisesi’nden mezun olurken, Türkiye çapında birinci ve Dünya çapında üçüncü büyük (birincisi Sovyet Krokodil, ikincisi Fransız Pilot) dergi olan Gırgır’ın yazı kadrosuna aday, usta Oğuz Aral’ın en iyi talebelerindendi artık.

1979-80’de, kendisi gibi, Türk Basını’nda ‘Ermeni kökenli gazeteci’ olarak, ‘büyülteçle bakıldığında’ zar zor görülen Raffi A. Hermonn’un önderliğinde; (bugün) tüm Türkiye’deki Devlet Tiyatrolarında, Ermeni kökenli tek kadrolu aktörü, Nişan Şirinyan ve Marmara bölgesi satranç şampiyonu Şahin Der Hovhannesyan ile birlikte, Marmara Gazetesi bünyesinde (Biz: Yeni Kuşak) Menk: Nor Serunt adlı gençlik ekini çıkardı.

1981 yılında, arkadaşları Raffi A. Hermonn, Sarkis Külegeç, Boğos Çalgıcıyan, Pakrat Estukyan ve diğerleriyle ‘Getronagan Lisesi’nden Yetişenler Derneği, Yönetim Kurulu üyeleri’ sıfatıyla, İstanbul DGM’de yargılandı.

1986 Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Yüksek Lisans mezunu.

1975 -93 yılları arasında Gırgır, Mikrop ve Hıbır gibi, mizah dergilerinde (tabii ki) profesyonel karikatürist olarak çalıştı.

1991 Rr resimli roman dergisi yayıncılarından oldu.

1992–1994 Naregatsi Çizgiroman Stüdyosu’nu kurdu ve yönetmeye başladı.

1994- Naregatsi Comics Shop art Gallery ve Cafe’nin kurucusu ve yönetmeni.

1986 Isparta’da ‘kısa dönem er’ olarak askerliğini yaptı gibi.

1988’den itibaren bir dönem Güney Fransa’nın Aix en Provence, Batı Almanya’nın Köln ve Essen şehirlerinde ikamet etti.

Alman, ilk eşinden üç, Rus ama Ermenistan’lı ikinci eşinden bir çocuğun; dünyanın bilumum coğrafyalarında, bilumum ‘Sarkis Paçacı’ adlı spermazoidlerin de sahibidir.

Beyoğlu’nda, Ağa Camii sokağında, ‘Naregatsi Cafe’de, dünya ve Türkiye’nin, anlamsız ve acımasız şiddet atmosferinden, bir tost ve bir çay yiyebilme süresi kadar, kısa bir süre için de olsa, kopartabilen ve insanı ister istemez huzur dolu gülümseten, adam gibi adamdır vesselam, gevezelik gibi bir ‘kötü huyunu’ diliyle değil, kalemiyle gösteren, SARKİS Paçacı.

Yorumlar kapatıldı.