İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ’da tanınma adımı

ERİVAN – Sovyetler’in çöküşü sonrası Azerbaycan ile Ermenistan arasında patlak veren kanlı savaşta bağımsızlık ilan etse de, 15 yıldır ‘dondurulmuş çatışma bölgesi’ olarak statü sorunu çözümlenemeyen Dağlık Karabağ, dün ‘de facto’ bağımsızlığı pekiştirme yolunda yeni bir adım attı. Ermenistan güdümlü ülkede halk, uluslararası planda tanınmayan bağımsızlık ilanının 15. yıldönümünde ilk kez bir anayasayı onaylamak üzere sandık başına gitti. 90 bin seçmenin anayasayı onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Altı yılda 35 bine yakın cana mal olan savaşta Bakü’nün yenilgisi sonrası 1 milyon Azeri bölgeden sürülmüşken, Ermeni çoğunluk için kendi kaderini tayin hakkı isteyen Erivan’ın amacı, Karabağ’ın ‘bağımsız devlet’ olduğunu göstermek. Bu amaçla ‘devlet başkanının yetkilerini tırpanlayıp gücü parlamentoya veren’ anayasa ‘demokratik bir devlet’ görüntüsü çiziyor. Karabağ ‘Devlet Başkanı’ Arkadi Gukasyan, dün oyunu kullanırken “Bugün bağımsızlık için oy kullanan çocuklar, 15 yıl önce babalarının aldığı kararı onaylamış oluyor. Ya bağımsızlık, ya bağımsızlık. Başka olasılık yok” dedi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, referandumun Bakü’yle süren barış görüşmelerini ‘olumlu etkileyeceğini’ savunurken, Azerbaycan ‘Referandum istikrar ve kalıcı barış çabalarına aykırı’ açıklamasıyla yetindi.
1994 yılından bu yana kırılgan bir ateşkesin hüküm sürdüğü Dağlık Karabağ Hazar’daki petrol ve doğalgaz kaynaklarını dünya pazarlarına taşıyan boru hattının hemen dibinde bulunmasından ötürü büyük önem taşıyor. (afp, ap)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206992&tarih=11/12/2006

Yorumlar kapatıldı.