İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Karabağ referandumu geçersiz’

 
Avrupa Konseyi, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ’da bağımsızlık yolunda dün yapılan referandumu yasadışı ve geçersiz ilan etti.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 16:06 TSİ 12 Aralık 2006 Salı
STRASBOURG – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis tarafından bu sabah Strasbourg’da yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ’ın ‘fiili’ otoriteleri tarafından düzenlenen referandumun uluslararası toplum tarafından tanınmayacağı ve herhangi bir sonucunun olmayacağı bildirildi.

Davis, Dağlık Karabağ sorununun sadece Minsk Grubu çerçevesinde çözüme kavuşturulabileceğini, uzlaşı için temel sorumluluğun ise Ermenistan ve Azerbaycan’ın politik liderlerinde olduğunu dile getirdi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, sorunun gelecekteki çözümünün insan haklarına saygı çerçevesinde olması gerektiğini ve eğer referanduma sunulacaksa, oylamanın özgür, adil ve herkese açık yapılması gerektiğini vurguladı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 2001 yılında Avrupa Konseyi’ne üye olurlarken Dağlık Karabağ sorununu barışçıl yollardan çözme konusunda politik yükümlülük altına girmişlerdi.

Katılım oranının 87,2 olarak gerçekleştiği referandumda oylanan anayasa metni, Yukarı Karabağ’ı egemen bir devlet olarak tanımlıyor. 90’lı yılların başında Azerbaycan ve Ermenistan Karabağ yüzünden savaşmış, 6 yıl süren çatışmalarda 30 bin kişi hayatını kaybetmiş, bir milyona yakını da evlerini terk etmek sorunda kalmıştı.

Bu savaş sırasında Ermeniler, Karabağ dışında yer alan Azeri topraklarını işgal ederek ederek bölgeyi Ermenistan’a bağlayan bir koridor oluşturdu. Azeriler bölgenin yeniden kendilerine verilmesini istiyor. İki ülke arasında konuya ilişkin görüşmeler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözetiminde devam ediyor.

http://www.ntvmsnbc.com.tr/news/393674.asp

Yorumlar kapatıldı.