İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’nın TÜSİAD’ı: Türkiye’ye gösterilen direncin nedeni korku

RADİKAL – ANKARA – Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı ve aynı zamanda Unilever Dünya Başkanı olan Antony Burgmans, ‘Türkiye’nin AB üyeliği konusunda iyimserliğini koruduğunu’ söyledi.
Türkiye’nin üyelik için hukuk, mevzuat, ekonomi ve siyasette yapısal hazırlıklar yaptığını hatırlatan Burgmans, Avrupalı liderlerin de buna psikolojik hazırlıkla karşılık vermesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa’nın bazı kesimlerinde gösterilen direncin rasyonel bir temele değil korkuya dayandığını ifade eden Burgmans, demokratik ve başarılı bir ülke olarak Türkiye’nin daha iyi tanınmasıyla bu direncin ortadan kalkabileceğini ifade etti.
Burgmans, Avrupa’nın TÜSİAD’ı olarak gösterilen ERT’nin Türkiye’nin AB üyeliğinin karşılıklı sabır ve bilgelikle yürütülecek müzakerelerin sonunda gerçekleşeceğine inandığını belirtti.

‘Kıbrıs hayal kırıklığı’
Burgmans, Türkiye ziyareti kapsamında, Ankara’daki temaslarıyla son gelişmeleri değerlendirdi. ERT heyetiyle, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Sanayi Bakanı Ali Coşkun ile üçüncü yıllık toplantılarını yaptıklarını belirten Burgmans, görüşmede esas olarak, Türkiye’nin AB üyelik süreciyle Türk ekonomisinin rekabet gücünün artırılması konularının ele alındığını anlattı.
Avrupa Konseyi’nin müzakerelerde bazı fasılları görüşmeye açmama kararının, kendilerinde ‘hayal kırıklığı’ yarattığını kaydeden Burgmans, “Ancak, daha başlarken bunun zor ve uzun müzakereler süreci olacağını biliyorduk. Şimdi iki tarafa da düşen, akılcı biçimde mevcut müzakereler yolunda devam etmek” dedi.

‘Bu sorunu aşarız’
Süreçte şu an Kıbrıs sorununun ön plana çıktığını hatırlatan Burgmans, şöyle konuştu:
“(Güney) Kıbrıs gibi küçük bir ülkenin süreci tıkaması ve tereddütler yaratması hayal kırıklığına yol açıyor. Tabi Kıbrıs sorunu çözülmeli. Sabır ve iyi niyetle bu sorunu kısa sürede aşarız.”
Avrupalı sanayicilerin Avrupa pazarının genişlemesinden kazançlı çıkacaklarını bildiklerini, bu nedenle de güçlü ve dinamik ekonomisiyle Türkiye’nin üyeliğinin son derece önemli olduğunu ifade eden Burgmans, Türkiye’nin üyeliğinin sadece Türkiye ve Türk halkının değil Avrupa’nın ve bütün Avrupa halklarının yararına olacağını vurguladı. Burgmans, Türkiye ekonomisinin 2001’den sonra çarpıcı bir gelişme gösterdiğini de söyledi.
Antony Burgmans şöyle dedi: “Bu gelişmenin sonuçları tutturulan yüksek büyüme hızında, enflasyonun makul düzeylere çekilerek kontrol altına alınmasında ve ihracat rakamlarındaki etkileyici büyümede görülüyor.”

Tekstil ve otomotive övgü
Burgmans, özellikle otomotiv ve tekstil sektörlerindeki ihracat artışının da etkileyici olduğunu söyledi. Ekonomideki düzelmenin, yıllık 1 milyar dolardan 14-15 milyar dolar düzeyine yükselen doğrudan yabancı yatırımlara da yansıdığını kaydeden Burgmans, doğrudan yabancı yatırımlardaki bu artışın, uluslararası iş dünyasının Türk ekonomisine olan güveninin işareti olduğunu vurguladı. Burgmans, Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinde, Avrupalı sanayiciler olarak Türk ekonomisinin rekabet gücünü daha da artırmak için görüş ve tavsiyelerini de sunduklarını belirtti.

‘KDV düşürülmeli’
Birçok AB ülkesinde KDV oranlarının gıda ürünlerinde azaltıldığını belirten Antony Burgmans, global gıda ve tarım politikalarındaki yoğun gelişim sürecinde, Türkiye’nin de harekete geçip gıda maddelerine uygulanan KDV oranlarını düşürmesi gerektiğini ifade etti.
Bu yönde bir düzenlemeyle Türkiye’nin dünya gıda ticaretinde hak ettiği noktaya geleceğine dikkat çeken Burgmans, bitkisel çaylar, çorbalar, dondurma ve fonksiyonel gıdalarda KDV oranının yüzde 18’den 8’e düşürülmesi halinde, tüketicinin KDV yükünün ve dolayısıyla bu sektördeki kayıt dışılığın önemli oranda azaltılacağını vurguladı.
Aynı şekilde vadeli ithalatta, yüzde 3 uygulanan Kaynak Kullanım Destek Fonu (KKDF) konusunun da Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Burgmans, “Gittikçe entegre bir hale gelen dünya piyasalarında Türk şirketlerinin rekabetçi düzeyini artırmak için, vadeli ithalatta uygulanan KKDF oranı ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

——————————————————————————–

Hükümete önerilerde Ar-Ge’nin altı çizildi
Avrupa Sanayiciler Yuvarlak Masası (European Roundtable of Industrialists-ERT) tarafından desteklenen Türkiye Genişleme İş Konseyi (TEBC), 2006 yılı önerilerini hükümete sundu. Toplantıya Unilever Dünya Başkanı Antony Burgmans başkanlığında katılan TEBC üyeleri arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Solvay Yönetim Kurulu Başkanı Alois Michielsen, Vivartia Başkanı Dimitris Daskalopoulos ve ERT Genel Sekreteri Wim Philippa yer aldı. Hazırlanan yeni raporda, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye’deki faaliyetlerini genişletmeleri ve Türkiye’nin rekabet gücüne katkılarını artırmaları için, iyileştirilme yapılması önerilen alanlar sıralandı:

Kamu yönetiminde şeffaflığın artırılması gerekiyor. Yasal mevzuat yapısı ve süreçlerinin geliştirilmesiyle altyapının sağlıklı bir yapıya kavuşacak şekilde iyileştirilmesi lazım.

Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının azlığı, teknolojik gelişmeyi ve rekabet gücündeki artışı yavaşlatıyor.

Kuruluşların yenilikçi ve araştırmacı bir yapıya kavuşmaları son derecede önemli. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına TÜBİTAK kanalıyla destek verilmeli ve bu yolla şirketler Ar-Ge yatırımları için özendirilmeli ve cesaretlendirilmeli.

Eğitimin kalitesi iyileştirilmeli, yaşam boyu eğitim programları yerleştirilmelidir.

Sermaye maliyetini azaltacak antienflasyonist politikalar sürdürülmeli ve risk sermayesinin altyapısı kurulmalıdır.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmelidir.

Dolaylı vergiler ve ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır.

——————————————————————————–

‘Türkiye yatırımını ikiye katlıyoruz’
Antony Burgmans, Unilever’in Türkiye’nin AB üyeliğinin her zaman en büyük destekçilerinden biri olduğunu, bu desteğini bundan böyle de aynen devam ettireceğini vurguladı. Burgmans, Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve yatırım ortamının iyileşmesine paralel, Unilever olarak yıllık yatırım bütçesini 2007 için ikiye katlayarak 100 milyon YTL’ye çıkardıklarını söyledi. Burgmans, “Global ekonomide ‘Güçlü Türkiye’ yaratma yolunda birlikte ilerlerken Türkiye’nin de ekonomisindeki yapısal reformları kesintisiz sürdürmesini ve kayıt dışı ekonomiyle topyekûn bir mücadele sergilemesini bekliyoruz” dedi.
Burgmans, 2006 yıl sonu büyüme hedefinin yüzde 20 olduğunun altını çizdi. Burgmans, “Unilever Türkiye, ISO 500 listesinin net satış geliri kategorisinde 16. sırada yer alıyor. Unilever dünyası olarak gururluyuz. Türkiye’de, 2005 yılı için hedeflediğimiz 1 milyar dolar ciroyu yakalamanın vermiş olduğu güç, bizlere yeni ciro hedefimiz olarak belirlenen 1 milyar avroyu yakalamak için ihtiyacımız olan güveni sağlıyor” dedi. 

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=206627&tarih=07/12/2006

Yorumlar kapatıldı.